TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kopuz: “Kadınlar başardığında herkes kazanır”


31.10.2017 / İstanbul



TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, TOBB ve Facebook işbirliği ile gerçekleştirilen “She Means Business Proje Lansmanı”na katıldı.​

Facebook Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Nicola Mendelsohn, Facebook Türkiye Ülke Direktörü Derya Matraş, TOBB Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras gibi isimlerin katıldığı lansmanın açılışında konuşan Başkan Kopuz, kadınlara dijital ekonominin kapılarını açmak amacıyla yeni bir projeye başlandığını ve bu kapsamda dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook ile Türkiye’nin 10 ilinde 1 yıl süreyle 5000 kadına eğitim düzenleneceğini söyledi.

 

Kopuz “Eğitimlere katılacak kadınlara Facebook ve Instagram üzerinden satış ve pazarlama yapmanın yollarını öğreteceğiz. Dün bu proje kapsamında bizimle birlikte çalışacak olan eğiticilerimizin eğitimlerini tamamladık. Bugün projenin basın lansmanını yapıyoruz. Hemen arkasından illerdeki eğitimlere başlayacağız.” dedi.

 

Kadınların geleceği oluşturduğuna ve her şeyden daha değerli olduğuna vurgu yapan Kopuz “Toprağın altında değil, toprağın üstünde muazzam bir hazine yatıyor. Bu hazineyi değerlendirmek zorundayız. Dijital teknolojileri bilen daha çok kadın girişimci çıkarmalıyız.” şeklinde konuştu.

 

2007 yılında Türkiye’deki işverenlerin yüzde 6’sını, 2016 yılında ise sadece yüzde 10’unu kadınların oluşturduğunu ifade eden Kopuz, “Gerçekleşen 4 puanlık artışta TOBB Kadın Girişimci Kurullarımızın emeği büyüktür. 2007 yılında kurduğumuz TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuz bugün dünyanın en geniş kadın girişimci networkü haline geldi. Çok şükür görüyoruz ki, göle çaldığımız maya tuttu. Türkiye’de girişimcilik gündemdeyse, bunu TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun vizyonuyla girişimci kurullarımız sağladı.” dedi.

 

Kadın girişimcilerin Oda-Borsa meclislerinde ve yönetimlerinde yer almaya başladığına dikkat çeken Başkan Ali Kopuz “2010 yılında kadın oda başkanı yoktu. Bugünse 3 oda ve borsamızın başkanı ve 3 oda-borsamızın meclis başkanı kadınlardan oluşuyor. 81 ilde, Oda ve Borsalarımızın koordinasyonunda çalışan Kadın Girişimci Kurullarımız her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyorlar. Allah hepsinden razı olsun.” ifadelerini kullandı.

 

Kopuz, “TOBB olarak kadın girişimcilerimize her türlü alanda destek sağlamaya da devam ediyoruz. KGF kefaletinde kadın girişimcilerimize öncelik veriyoruz. Fuarlarda ücretsiz yer veriyoruz. Tüm bu çalışmaları yaparken de Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımız Evrim Aras ile birlikte çalışıyoruz. Bugün bizi bir araya getiren bu proje de Evrim Hanım’ın eseridir.” dedi.

 

Her şeyi devletten bekleme döneminin artık bittiğini, eğitimden sağlığa birçok alanda özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üzerine düşeni yaptıklarını söyleyen Kopuz “Facebook ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu proje buna çok güzel bir örnek. Projeye dahil olan illerdeki oda ve borsa başkanlarım projemizi sahiplenecekler. İllerindeki kadınları projeden haberdar edecekler. Eğitimlere ev sahipliği yapacaklar. Odalarımızın destekleri ve kadın girişimci kurul başkanlarımızın liderliğinde bu projeyle fark yaratacağımıza eminim.” diye konuştu.

 

Konuşmasına projenin öneminden bahsederek devam eden Ali Kopuz, “Bu proje 3 nedenle çok önemli. Birincisi, teknoloji dünyasında kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına önemli bir katkı yapacağız. Silikon Vadisi’nde bile teknoloji şirketlerinde kadınların düşük temsili önemli bir sorun. ABD’deki mühendislerin yüzde 11’i, kodlama yapanların ise sadece yüzde 26’sı kadın. Bizde de durum farklı değil. Üniversite sınavında ilk 1000 kız öğrencinin sadece 200’ü mühendislik, pozitif bilimler ya da matematik bölümlerini tercih ediyor. Yani teknoloji dünyasında cinsiyet eşitsizliği üniversitede başlıyor. Başarılı kız öğrencilerin mühendislik bölümlerini tercih etmeme nedenlerinin başında önyargı geliyor. Teknoloji, dünyanın her yerinde erkeklere özgü bir alan olarak algılanıyor. Bu projenin başarısı bu algının ne kadar yanlış olduğunu gösterecektir. Kadınların da dijital dünyada en az erkekler kadar başarılı olabileceğini kanıtlayacaktır. İkincisi, genç nüfus avantajımızı fırsata çevirmek için böyle projelerin sayısını artırmalıyız. İçinde bulunduğumuz bu hızlı dönüşüm sürecinde gelecekte nasıl bir dünya olacağını tahmin etmek mümkün değil. Ama geleceği inşa etmek mümkün. Bunun için Yeni Sanayi Devrimi teknolojilerinde yetkin insan kaynağına ihtiyacımız var. Bakın, işinizi dijitale taşırsanız şirketinizi büyütürsünüz. Üçüncüsü, yeni nesillerin 21’nci yüzyıl becerilerini kazanacakları tek yer üniversiteler değildir. İşte o yüzden bu proje ve benzerlerinin önemi artıyor.” dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA