31.01.2018 / İstanbul
Toplantıda, Ekonomi Bakanlığı tarafından Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), Gümrük Birliği’nin (GB) güncellenmesi ve BREXIT kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. Sunumda, Türkiye’nin ülkelerle STA yapma sebepleri GB boyutuyla da sıralandıktan sonra STA’ların dış ticaretimizdeki yerine dikkat çekildi. 2017 yılında ihracatın % 57,9’u, ithalatın % 46,3’ü tercihli rejimler kapsamında gerçekleştiği belirtildi.
Sunumda, Türkiye’nin GB ile kazanımları ve GB’nin güncellenmesine yönelik yapılan çalışmalara değinilerek, AB ile GB’nin güncellenmesi diyaloğunun 2014 yılının Ocak ayında başlatıldığı belirtildi.
Sonrasında GB kapsamındaki yapısal sorunların giderilmesi, GB’nin modernize edilmesi ve AB ile ticari ilişkilerin alanını genişletilmesi olmak üzere 3 ayağı olan müzakere çerçevesi hakkında bilgi verildi. GB kapsamında AB ile teknik görüşmelerin devam ettiği bilgisi paylaşıldı.
Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, GB’nin güncellenmesine yönelik, bağımsız bir araştırma kuruluşuna etki analizi yaptırdıklarını ve bunun sonucunda GB’nin güncellenmesi ile Türkiye’nin GSYİH’sında %1 artış olacağı, buna yeni STA’ların eklenmesiyle bu oranın iki katına çıkacağı bilgisi verildi.
BREXIT kapsamında yapılan çalışmalara da kısaca değinildikten sonra, Meclis üyelerinin değerlendirmeleri Bakanlık yetkililerine aktarıldı.
Ekonomi Bakanlığının sunumunun ardından dünyadaki ekonomik görünümü analiz eden bilgilendirme sunumu üyelerle paylaşıldı.
Yurtdışı piyasaların 2018’e iyi bir başlangıç yaptığı, ekonomik aktivitede gözlenen iyileşmenin piyasaları desteklediği bilgisi verildi. Ancak büyümenin bir diğer boyutunun emtiya fiyatlarındaki artış olduğuna dikkat çekilerek, petrol fiyatlarının 70 doları aştığı, 2018’e yükselişle başlayan metal fiyatlarında ise son günlerde bir düzelme gözlemlendiği bilgisi paylaşıldı.
Türkiye’ye bakıldığında, 2018 başından beri kredi faizleri yükselmeye devam ederken, yabancı para mevduatlarında hızlı bir artış trendi olduğu belirtildi. Türkiye ekonomisinin 2017 üçüncü çeyreğinde %11,1 büyüdüğü, 2017 geneli büyümenin %6,5-7 civarında beklendiği aktarıldı.
Sunumda ayrıca, hükümet önlemlerine de değinilerek, özellikle konut sektöründe ekonomiyi destekleyici yönde hazırlıklar yapılacağının öngörüldüğü bilgisi verildi. Türkiye ekonomisinde yaşanan büyümenin istihdama olumlu etki ettiği, işsizlik oranını aşağıya çektiği bilgisi paylaşıldı.
Toplantıda, Dikey Anlaşmalar Kılavuzu görüşüldü. Bu konuda, Rekabet Kurumu’nun ev sahipliğinde, sektör temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantının sonuçları paylaşıldı.
Son olarak TOBB Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi bünyesinde, çevre konularında proaktif olmak için oluşturulan ve çalışmalarına aktif bir şekilde devam eden Çevre Çalışma Komisyonunun 2017 faaliyet raporu paylaşıldı. Bu kapsamda; komisyonun çalışma konularını içeren mevzuatlarla ilgili Bakanlıklarla yapılan görüşmeler ve alınan sonuçlar, hazırlanan taslak görüşler ve diğer çalışmalardan kısaca bahsedildi.