TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Zeki Kıvanç, Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı Projesi toplantısına katıldı


19.12.2018 / Ankara



TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Kıvanç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı Projesi 1. Faz Kapanış ve 2. Faz Açılış Töreni’ne katıldı.​

Zeki Kıvanç burada yaptığı konuşmada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği konusundaki çalışmaların çok önemli olduğuna inandıklarını vurguladı.

Politika araçlarının hazırlanmasında katılımcı bir anlayışla hareket edilmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Kıvanç, “ Sürdürülebilir kalkınmanın önemini hepimiz biliyoruz. Bu konuda, başta iş çevreleri olmak üzere, ülkemizde ciddi bir bilinç artışının olduğunu da gözlemliyoruz. Gelecek nesillere daha temiz, daha yaşanabilir bir çevre bırakmak hepimizin görevidir. 2030 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri mutabakatla belirlenmiş. Bilinç var, hedef konmuş ancak uygulamada sorunlar var. Bu sorunun aşılmasındaki en önemli mesele kolektif hareket eksikliğidir” dedi.

 

İklim değişikliği gibi, uyum maliyeti son derece yüksek olan bir konunun küresel düzeyde ele alınması gerektiğinden söz eden Zeki Kıvanç, uygulamanın küresel bir mutabakatla yapılması gerektiğini söyledi. Kıvanç, rekabetin son derece yüksek olduğu bir dönemde tedbirlerin birlikte alınması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “İklim değişikliği sorununun ortaya çıkmasında ülkelerin sorumluluklarıyla orantılı katkı sağlamaları gerekir. Bu açıdan başta AB ülkeleri ve ABD ve Kanada gibi ülkelerin gelişmekte olan ülkelere yardımcı olması gerekir. İntibak çabalarının finansmanında destek sağlanması gerekir.

 

Ülkemiz karbon piyasa mekanizmasının geliştirilmesine dönük çalışmalar için Bakanlığımızı kutluyorum. Sağladığı destekten dolayı da Dünya Bankasını kutluyorum. Bu alandaki çalışmalara kapasite inşa süreci ile başlanmış olması son derece isabetli olmuştur. Kamu kesimindeki kapasite inşa çalışmaları, özel sektörü de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmalıdır. Piyasa temelli mekanizmaların tasarımında sektörel yaklaşım son derece önemlidir. Bu açıdan, sektörlere dönük uygulamaların sağlıklı yürütülmesinde, uygun destek mekanizmaların tasarlanması gerekir. İklim değişikliği ile mücadelede, azaltım ve uyum konuları eşit düzeyde ele alınmalıdır. Sağlanacak desteklerle uygulama süreci güçlendirilmelidir.  Bakanlığımız tarafından yürütülen Karbon Piyasasına Hazırlık Ortaklığı Türkiye Projesi birinci fazının sonuçları hakkında iş dünyasının bilgilendirmemiz gerekiyor. Aynı şekilde, ikinci faz çalışmalarının kapsamı hakkında da yaygın ve ayrıntılı bilgilendirme etkinlikleri düzenlemeliyiz. Biz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, bu konuda Bakanlığımızla işbirliği yapmaya hazırız.”

 

- Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar

 

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar ise konuşmasında, "Eğer çevre meselesinde önleyici hekimlik ve yatırım yapmazsanız daha sonra başınıza gelecek felaketlerde çok daha büyük paraların harcanması ile karşı karşıya kalabilirsiniz." İfadesini kullandı.

 

Birpınar, programın açılışında yaptığı konuşmada, bilim insanlarına göre atmosferdeki karbondioksitin belirli bir oranı geçmemesi gerektiğini belirterek, bu oranın yıllar içinde artış gösterdiğini söyledi.

 

"Sera gazı emisyonlarının gelişimine baktığımızda, yıllık artış miktarının 50 milyar tonun üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu da geri dönüşü olmayan bir yola girdiğimizi göstermektedir." diyen birpınar, küresel sıcaklıkların son yıllarda yeni bir rekor kırdığının altını çizdi.

 

Birpınar, buzulların erimesiyle deniz seviyesindeki yükselişin her geçen gün artığına dikkati çekerek, şunları belirtti:

 

"Bunun sebebi kim? Kim dünyayı bu hale getirdi? Çin'in yıllık emisyonları 11,7 milyar ton civarında. Amerika Birleşik Devletleri'nin 6,2 milyar ton. Bu yıl yayınlanan uluslararası envantere göre ülkemizin emisyonları da 496 milyon ton oldu. 2030 yılında bu rakamın 1 milyar tona çıkacağı hesaplamalarını görüyoruz."

 

Türkiye'nin iklim değişikliğinden her geçen gün daha şiddetli etkilendiğinin altını çizen Birpınar, sel, dolu ve orman yangınları gibi doğal felaketlerin daha sık görüldüğünü kaydetti.

 

 

Programda, Dünya Bankası Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Programı Başkanı Tamara Sulukhia da bir konuşma yaptı.

 

- Proje hakkında

 

Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı Projesi, 2014'den bu yana Dünya Bankası hibe desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülüyor.

 

İlk fazı Aralık 2018'de tamamlanan ve ikinci fazı da bu ay içinde başlayacak proje kapsamında, emisyon ticaret sistemi ve karbon vergisi gibi karbon fiyatlandırma araçlarına ilişkin kamu ile özel sektör nezdinde kapasite gelişimi amaçlanıyor.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA