17.01.2019 / Tokat
TOBB, 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı 'hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu (KGK) kurdu. TOBBKGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK'nin kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.
- TOBB Tokat Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şükriye Balcı
TOBB Tokat Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şükriye Balcı, eşinin vefatından sonra girişimciliğe zorbir yerde, sanayide başlayan bir isim. 2009 yılında eşinin vefatından sonra iş hayatına başlayan Balcı, "Ev kadım ve 2 çocuk annesiydim. Eşimin araba boyası üzerine işi vardı. Ani bir kalp kriziyle eşim vefat edince, ben işin basma geçtim. 9 yıl sanayide tek kadın olarak çalıştım. 1.5 yıldır da organizasyon işim yapıyorum. Eşimin ailesi ve benim ailem çok destek oldu" diye konuştu.
-Niye beni buraya getirdin? diyen vardı
Eşinin amcasının "Erkek aslan var da, dişi aslan yok mu" sözünün de iş hayatında yol alması için kendisine yardımcı olduğunu söyleyen Balcı şunları söyledi: "Eğer ailelerimiz beni cesaretlendirmesiydi, çocuklarıma iyi bir rol model olamayacaktım. Benim girdiğim dönemde Tokat sanayisinde kadın yoktu. Sanayideki tek işletme sahibi bendim. Ama sanayinin bana çok şey kattığım düşünüyorum. 2010 yılında Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen onur ödülüne layık görüldüm. Kadınlar bir şeye karar verince yapamayacakları hiçbir şey yok. Müşteriler de ilk başta çok çekindiler. Bir gün hiç unutmuyorum, bir müşteri boya bakıyor, bir yandan da yanındakine söyleniyor. 'Niye beni bir kadının dükkânına getirdin' diye. Şu anda ise oğlum İsmail Furkan'a da KOSGEB desteği ile açtığımız Balcı Organizasyon Şirketimiz var. Onunla birlikte yürüyoruz. Oğlum da genç girişimci olarak aramıza katıldı."
-Tarihi bir mekânda tanıtım yapacağız
Tokat Kadın Girişimciler Kurulu'na başkan yardımcılığı da yaptığım ve daha soma başkan olarak yola devam ettiğim belirten Balcı, çalışmalarını şöyle aktarıyor: "Valimiz Dr. Ozan Balcı ile birlikte tüm üretim yapan kadın girişimcileri bir araya getirdik. Danışmanlarımızla, kadın girişimcilere eğitimler veriyoruz. Zile'de tarihi bir konakta da çalışmalar yaptık. Program bir haftalıktı. Hem satışlar yaptık, hem eğitimler verdik. Her iki ayda bir ilçelere gidip, kadın girişimcilerimizi topluyoruz. İlçeleri önemsiyoruz, her iki ayda bir ilçelere gidip kadın girişimcileri topluyoruz. 2014 yılında akademisyenlerle kadınlarımızı buluşturduk. Doç. Dr. N. Öykü İyigün'le kadınlarımızı buluşturduk. İş hayatına girmek isteyen kadınların sorunlarını dinledik. Yeni dönemde hem üretim yapacak, hem de satış yapacak bir bina istiyoruz. Tokat dışından gelen ziyaretçilerimiz oluyor. Bizim birçok lezzetimiz var. Madımağımız, keşkeğimiz, eriştemiz gibi… Bu yöresel ürünleri tadacakları, tarihi bir mekân olsun istiyoruz. Bunun dışında salı günleri için "kadın pazarı" projemiz var. Kadınlarımızı ürettiklerim satmaları için pazarda buluşturmak istiyoruz. Tüm il ve ilçelerde bir kooperatif kurma projemiz yürüyor. Bütün ilçelerde kooperatif kurulacak, merkez ise Tokat olacak. Soğuk hava deposu olacak. Ürünler merkeze gelecek ve e-ticaret üzerinden satış yapılacak. Kooperatif için aktif olarak çalışmaya başladık. Her ilçede kooperatiflerde 7 kadının olmasını istiyoruz. Toplamda birçok kadını bu yolla üretime dâhil edeceğimizi düşünüyorum. Kadın girişimciliğindeki artış bizi çok mutlu ediyor. Bize verdiği emekler ve desteklerden dolayı TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu'na çok teşekkür ediyoruz. Seçim sürecinde ve sonrasında bizleri yalnız bırakmayan ve desteğini her zaman üzerimizde hissettiren Tokat Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkam Sayın Lütfi Bora'ya da teşekkürlerimizi sunuyoruz."
-Nasıl girişimci oldular?
Prof. Dr. Bilge Hilal Çadırcı Efeli: “Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı'yım. Tokat Teknopark'ta biyoteknoloji üzerine akademik firmam var. Endüstriyel mikrobiyoloji üzerine çalışıyordum, tezim sırasında da üretimini yapmıştım. Biz üç ortak başladık, diğer iki ortağım öğrencimdi. Onlar mezun olup gitti. Şimdi başka öğrencilerle devam ediyoruz. Enzim üretimleri yapıyoruz. Enzim ithalatının fazla olması nedeniyle bu yola başvurduk. 5 yıllık bir firmayız, genelde yurtiçi çalışıyoruz ama yurtdışına açılmayı da planlıyoruz.”
Derya Arsal: “Bankacılık ve sigortacılık okudum. Sigortacıyım. Aslında 1996 yılında, 17 yaşında iken işe tekstille başladım. 2000 yılına kadar da bu devam etti. Evlendim, 20 yaşında bir oğlum var. Ankara'da da bu süreçte bir işyerim oldu. Ankara'dan Tokat'a gelince, arkadaşlarımın desteğiyle, 2006 yılında bir sigorta acentesi açtım. Bir diş depomuz da oldu. Ama benim esas işim sigortacılık. Sigortacılıkta ilerlemek ana hedefim.”
Özlem Köknar: “Maliye mezunuyum. İngiltere'de yüksek lisansa gittim. Yüksek lisanstan sonra 3 yıl Londra'da çalıştım. Sonra eşimle İstanbul'a döndük. Yurtdışı eğitim danışmanlığı verdik. Bakü'de yaşadık. 2.5 yıldır da Tokat'tayız. Çocuğumuzun doğmasıyla doğal ürünlere ihtiyacımız arttı. Bir üretim tesisimiz var. Erişte market isimli bir satış sitemiz var, 60 ürünümüz var. Erişte, kuskus ve şehriye üretimini yapıyoruz. Ürünlerimizi doğal un ve köy yumurtasından yapıyoruz. Tokat il ve ilçelerinden farklı ürünler de topluyoruz. Baharatlar, cevizler buna dâhil. Bu şirketi kurarken, İstanbul ve Azerbaycan'da bulamadığımız doğal ürünlerden yola çıktık. "Çocuğumuza yedirmediğimiz hiçbir ürünü satmayalım" dedik. Tokat'a gelme nedenimiz ise, 'bir iş kuracaksak memleketimizde olalım' yönündeki isteğimiz oldu. Sonuçta 5 yıl İstanbul, 3 yıl da Bakü süreci var. Sadece online satış yapıyoruz. Ayrıca güzellik uzmanı ve estetiysen yetiştiren bir merkezimiz var.”
Vesile Keşkek Güler: “2000 yılında babamın diyaliz merkezini işleterek, iş hayatına başladım. 10 yıl işlettim, ortaklık dağılınca, akaryakıt ve sigorta işine geçtim. Evliyim ve iki çocuk annesiyim. Müşteri portföyümüz açısından, akaryakıt işinde kamyoncular, tırcılar hepsi bir şekilde müşterimizdi. Babanım vefatıyla beraber bu işleri devraldım.”
Elif Burcu Açıkgöz: “1987 doğumluyum. Veterinerlik, iş sağlığı, işletme okudum. 2012 yılından bu yana hibe programları üzerine danışmanlık yapıyorum. Zile'deyiz. İşyerini açtığımda ilçemde böyle bir danışmanlık şirketi yoktu. Gelen müşteriler benimle değil babamla muhatap oluyordu, Babam ama sağ olsun hep yönlendirdi ve müşterilere "İşyerinin sahibi Elif Hanım'dır" dedi. İnsanlara önce böyle bir sektör olduğunu anlattık ve güven kazandık. Kadınlara eğitimler verdirdik. Bu sektöre gireli 7-8 yıl oldu. Önyargıları aştık ve içerliyoruz. Bir oğlum var.”
Aynur Şengör: “Eczacıyım. Ben de Zile'den geliyorum. 13 yıllık eczacıyım. Memleketim diye döndüm, iki de çocuğum var. Aynı zamanda kurulda başkan yardımcısıyım.”
Betül Kılınç: “Ziraat mühendisiyim. Babamın gübre üzerine bir satış bayisi vardı. Ben okulu bitirince, bayiye tarım ilaçlarını da ekledik. Mesul müdürü olarak başladım. 2014 yılında ise, ayrılarak kendime şirket kurdum. Kısacası babama rakip oldum. İşe danışmanlığı da ekledim. Halen devam ediyorum. Babam da kızının başarılarından memnun.”
Semra Öztürk: “Hacettepe Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Bölümü mezunuyum. 1991 yılında evlenerek Tokat'a geldim. 12 yıl devlette öğretmenlik yaptım. 2013'te rehabilitasyon merkezi açtım. Ayrıca kendi çocuğum için yaptığım araştırmalardan sonra, bir anaokulu açtım. Şimdi anaokulunu devrettim, iyileştirme merkeziyle devam ediyoruz. 36'ya yakın personelim var. Kızım da benimle çalışıyor. Engellilerle çalışmak ve anaokulu açmak hayalimdi. İki hayalimi de gerçekleştirdim ve eşimin desteğiyle merkezleri hayata geçirdim.”
Nuran Demir: “1972 doğumluyum. 1989'da mali müşavirliğe başladım. Halen ofisimde çalışmalarımı sürdürüyorum. 2002 yılında kurs merkezlerine ortak oldum. Kurs merkezleri işine Amasya, Taşova, Erbaa gibi yerlerde devam ediyoruz. Diyaliz merkezi işletmeciliği de yaptım. İşi kuruyorum, parayı kazandığım anda devrediyorum. Aynı zamanda İstanbul’da güzel sanatlar lisesinde ortaklığım devam ediyor. Bir kızım bir oğlum var.”