03.11.2011 / Cannes Fransa
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı “Küresel Ekonomi Politikaları” oturumuna da iştirak eden Hisarcıklıoğlu, ayrıca Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ile işbirliği içerisinde çalışmalarda bulunan Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) G20 Danışma Grubu toplantısına da katıldı.
Hisarcıklıoğlu toplantıda, küresel ekonominin her zamankinden daha fazla politika koordinasyonuna ihtiyaç duyduğu bu dönemde, iş dünyası tarafından G20 liderlerine önemli mesajlar verdi ve krizden çıkışta Türkiye modelini anlattı.
ICC G-20 Danışma Grubu üyesi olan M. Rifat Hisarcıklıoğlu; Li&Fung Şirketler Grubu Başkanı Victor K. Fung, Nestle CEO’su Peter Bulcke, GDF CEO’su Gerard Mestrallet, Royal Dutch Shell CEO’su Peter Voser, SEB Yönetim Kurulu Başkanı Marcus Wallenberg, McGraw Şirketler Grubu Başkanı Harold McGraw ve Rothschild Avrupa Başkan Yardımcısı ve ICC Başkanı Gerard Worms gibi dünyanın önde gelen şirket ve kuruluşların liderlerine seslenerek; Türkiye’nin, küresel kriz döneminde iyi performans gösteren, gelişmekte olan ülkelerden biri olduğunu ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, son dönemde Avrupa ekonomileriyle ilgili tartışmaların, G20 içerisindeki diğer gelişmekte olan ülkelerden daha farklı bir şekilde Türkiye’yi etkilediğini belirtti.
Hisarcıklıoğlu, Avrupa’nın bir parçası olan ama Avrupa Birliği’nde olmayan ülkeler için Avrupa krizinin ne kadar hayati olduğunu bildiğini, gereken reformların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
-“Üreten KOBİ’lerin daha fazla bedel ödemesi engellenmeli”
Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Biz Türkiye’nin 2001 krizinden çok iyi biliyoruz ki reform yapmak zordur. Siyasi maliyetleri vardır. Ancak, bu toplumlarınız ve küresel ekonominin geleceği için gereklidir. Ekonomilerinizin gelişmişliği bu yaraları kısa sürede kapatacak güçtedir. Çözümü ertelemenin, acı reçeteden kaçmanın kimseye bir hayrı yoktur. Siyaseten bu kararlar zamanında alınmazsa, kaybedilen her gün küresel ekonominin daha fazla zarar görmesine sebep olmaktadır. G20 hükümetlerinden beklentimiz, Avrupa’daki borç krizi başta olmak üzere küresel ekonomideki sorunlara geç kalmadan çözüm bulmalarıdır. Özel sektörün önü açılmalıdır. Özellikle üreten, istihdam sağlayan KOBİ’lerin bu krizde daha fazla bedel ödemesi engellenmelidir. Son 3-4 yıldır yaşadıklarımızda kabahati olmayan gelişmekte olan ülkelerin sesine daha fazla kulak verilmelidir. “
B20 İş Zirvesi boyunca çeşitli üst düzey temaslarda bulunan M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Coca Cola CEO’su Muhtar Kent, Li & Fung Şirketler Grubu Başkanı Victor Fung ve 2012 B20 Meksika Zirvesi Eş Başkanı olan COPARMEX Başkan Yardımcısı J. Ramiro Cardenas Tejeda ile de ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |