TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Slovenya ile ticareti artıracak mekanizmaları kurmamız lazım


04.03.2011 / İstanbul



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Slovenya İş Konseyince düzenlenen Türk-Slovenya İş Forumu'nda konuşan TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Slovenya arasında güçlü ekonomik işbirlikleri kurmak istediklerini ifade ederek, küresel ekonomideki toparlanmaya rağmen ikili ticaretin yüzde 23 oranında azaldığını söyledi.​ ​

İki ülke arasındaki ticaretin yeniden istenilen seviyeye çıkartacak mekanizmaların kurulması gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Slovenya arasında kurulacak güçlü ilişkilerin, bölgenin ve Balkanların istikrarına katkı sağlayacağını belirtti.

Hisarcıklıoğlu, yatırımları karşılıklı olarak artırmak için gerekli altyapının hazırlanması gerektiğini dile getirerek, ''İki ülkenin karşılıklı yatırım yapmadığını görüyoruz. Karşılıklı yatırımları artıracak teşvikleri yapmamız lazım. Daha fazla yatırım ilişkisi için bürokratik engellerin kaldırılmasını istiyoruz'' dedi.

Yılda 2 milyon Sloven vatandaşının turistik amaçlı olarak yurt dışına çıktığını ancak Slovenya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının, bunun yüzde 1'ini oluşturduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, turizm konusunda vatandaşların teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Hisarcıklıoğlu, Erzurum 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'ndaki kayak pistlerini Sloven şirketlerin yaptığına değinirken iki ülkenin, çevre, iletişim, bilişim gibi alanlarda ortak projeler hayata geçirebileceğini söyledi.

-Devlet Bakanı Zafer Çağlayan

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise konuşmasında, Ocak ayında Türkiye ve Slovenya arasındaki dış ticarette yüzde 40'lık artış olduğunu kaydetti.
Çağlayan, Türkiye'nin Solvenya'yı kendisine sınır komşusu gibi kabul edip, çalışmaları bunun üzerine oturtmak istediklerini ifade ederek, lojistikte yapılacak işbirliğinin hem Avrupa hem Asya hem de dünyanın her bölgesine Türk ve Sloven işadamlarının ürünlerinin sevkinde önemli olanaklar sağlayacağını anlattı.
İki ülke arasındaki 900 milyon dolar seviyesindeki dış ticaret hacminin yeterli olmadığını kaydeden Çağlayan, Slovenya'nın 50 milyar dolarlık, Türkiye'nin 300 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olduğunu dile getirerek, ''350 milyar dolarlık toplam dış ticareti olan iki ülke arasındaki ticaret de 900 milyon dolar değil, bir kaç milyar dolar seviyesinde olabilecek güçtedir'' diye konuştu.
Çağlayan, sorunu ''birbirimizi yeterince tanıyamamak'' şeklinde açıklarken, iki ülke arasındaki ticarette 2010 yılında azalma olduğunu ancak 2011'in ilk ayı ile beraber toparlanma başladığını belirterek, ''Ocak ayında dış ticaretimizde yüzde 40'lık artış var. Bu gösteriyor ki; aramızda iyi bir diyaloğa girersek, işadamlarımız yeterince birbirini tanırsa ve üçüncü ülkelerde de işbirliği yapılırsa önemli gelişmeler elde edilecektir'' dedi.

- Slovenya Başbakanı Borut Pahor

 Slovenya Başbakanı Borut Pahor da, Türk-Sloven İş Forumunun açılışındaki konuşmasında, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapıcı bir toplantı gerçekleştirdiklerini, Türkiye ve Slovenya arasında stratejik işbirliğine karar verildiğini hatırlatarak, ''Bu, kültürel, ekonomik, siyasi olarak yeni bir döneme girdiğimizin işareti. Bunun, her yönden karşılıklı yakın bir işbirliğinin başlangıcı olacağına inanıyorum'' dedi.
Erdoğan'ın ''yaptığı işi'' ve ''hükümetinin yoğun çabalarını'' kıskançlıkla izlediğini ifade eden Pahor, başarılarını takdir ettiği Türkiye'nin, sadece bölgede süper güç olmakla kalmayacağını, belki 10 yıl sonra dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğini söyledi.
Pahor, 2005 yılında Türkiye'nin AB üyeliği lehine oy kullandığını belirterek, ''Konu sadece Türkiye'nin AB'ye girişi değil. AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var. Bence gelecek şunu gösterecek; her iki tarafın çıkarı için bir araya gelmeli, bu şekilde barış ve istikrar sağlamalıyız. Tüm kıtanın refahı için bu önemli'' diye konuştu.
Erdoğan'ın birkaç ay içerisinde Slovenya'yı ziyaret etmeyi planladığını bildiren Pahor, bunun, işbirliği konusunda kararlı olduklarının bir göstergesi olduğunu vurguladı.

İki ülke yatımcılarının Rusya'da ortak yatırımlara imza atabileceğine de dikkati çeken Pahor, yatırımcılara ''Lütfen bu fırsatları değerlendiriniz. Ülkemizdeki şirketler güçlü ve becerikliler. Artık yeni pazarlara açılmak istiyoruz. Türkiye bizim için ve inşaat sektörümüz için büyük öneme sahip...'' şeklinde seslendi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA