TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki STK heyeti TBMM Başkanı Çiçek'i ziyaret etti


21.10.2011 / Ankara



TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığındaki Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşer, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un aralarında bulunduğu 13 meslek örgütü heyetini kabul etti.​ ​

 

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Kabulde konuşan Hisarcıklıoğlu, ziyaret nedenlerini, ''artan terör olayları ve anayasaya ilişkin görüşlerini aktarmak'' şeklinde açıkladı.

Meclis Başkanı Çiçek de  19 Eylül itibariyle yeni bir süreci başlattıklarını anımsattı. Çiçek, masada bulunan kuruluşların, anayasaya ilişkin beklenti ve şikayetlerini her vesileyle gündeme getirdiğini belirterek, ''Çok partili hayatı 1950'den itibaren kabul edersek, aradan 61 yıl geçmiş, bu 61 yılın yarısı şikayet ettiğimiz anayasa ile geçen süredir. Bir ülke düşünün ki herkes şikayet ediyor buna rağmen şikayet edilen anayasa varlığını sürdürüyor'' dedi.

Bugün yaşanan bir çok sıkıntının temelinde, Anayasanın günün şartlarına uymamasının geldiğini vurgulayan Çiçek, ''Şu dönemde, bu dönemde yapıldı... Sonuçtan giderek söylüyorum, hangi dönemde yapıldığını, nasıl yapıldığını hepimiz biliyoruz. Onlar yanlış yoldan giderek bir anayasayı yapıyor, toplumun her kesimi şikayet ediyor. Doğru bir yerden, doğru bir yoldan giderek yeni bir anayasa yapamıyorsak o zaman kim, neden şikayet edecek'' diye konuştu.

Çiçek, siyasi partilerde, meslek örgütlerinde genel bir mutabakat bulunduğuna, yeni bir anayasa vurgusu yapıldığına işaret etti. Çiçek, halkın bu kadar talep ettiği bir konuya Meclisin bigane kalmasının düşünülemeyeceğini ifade ederek, siyasi partilerin seçim beyannamelerinde öncelik verdiği konuların başında da bunun geldiğini söyledi.
Bu süreci kamuoyunun beklentilerine uygun olarak başlattıklarını anlatan Çiçek, ''Bu işin sahibi Meclis olsun, uzlaşma komisyonu kurulsun'' denildiğini anımsattı.

-''81 ilde konuşulmalı''-

TBMM Başkanı Çiçek, yeni bir anayasa yapılacaksa, meslek örgütlerine ve sivil toplum kuruluşlarına görev, sorumluluk düştüğünü dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Biz bu işi 4 parti yapacak değiliz. Daha önceki şikayetler de bu noktalardandı. Milletin anayasası olacaksa, halkın olması gerekir. Halk, yüzde 95 ile bu parlamentoda temsil ediliyor. Ama günümüz demokrasisinin en önemli özelliği katılımcı demokrasidir. Temsili demokrasi sürecini geride bıraktık, katılımcı demokrasi... O nedenle toplumun her kesiminin 'bizim anayasamız' diyebileceği bir anayasa yapılabilmesi için herkesin bu sürece katkı vermesi gerekiyor.

Nüfusun yarıdan fazlasını temsil eden meslek örgütlerinin temsilcisi burada, imkanları var, bu sürece katkı vermeleri lazım. Bu tartışmaların sadece Ankara, İstanbul'da yapılması yetmez. Her kuruluşun kongresi var, yaptığınız toplantılar var. Bu konu 81 ilde konuşulmalı, görüşülmeli.''





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA