TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

İklimlendirme sektöründen yıllık 14 milyar dolarlık tasarruf vaadi


09.03.2012 / 



TOBB İklimlendirme Meclisi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı makamında ziyaret ederek, sektörün sorunlarını ve beklentilerini paylaştı. Enerji verimliliği konusuna işaret eden meclis üyeleri kamuda, konutlarda ve sanayi sektöründe kullanılmakta olan yapıların ıslahı ile yıllık 14 milyar dolarlık tasarruf sağlayabilmenin mümkün olduğunu vurguladı. ​ ​

 

TOBB İklimlendirme Sektörü Meclis Üyesi Gürkan Arı, ısınma için kullanılan kömür ve doğalgazın ithal olduğuna işaret ederek, bu alanda dışa bağımlılığı azaltmak için sadece Enerji Performans Yönetmeliği’ne uygun binalar yapmanın ve doğru yalıtım tekniklerini kullanmanın yeterli olacağına dikkat çekti.

Doğalgaz çevrim santrallerinden de yeteri kadar verim alınamadığına dikkat çeken meclis üyeleri, bölgesel ısıtmanın önemini vurgulayarak Avrupa’nın yaklaşık 120 kentinde, elektrik santrallerine entegre, atık ısı ile çalışmakta olan, yüzde 85-90 verimli kojenerasyon ve trijenerasyon tesisleri bulunduğunu anlattılar.

-“2012 yılında hala yolumuza kombiyle devam ediyor olmamız çok üzücü”

Teknolojik anlamda gelişmiş ülkelerde ısıtma ve soğutma sistemleri ile entegre edilmiş doğalgaz çevrim santrallerinin yüzde 90’lara varan verim oranıyla çalıştığını ifade eden Meclis Üyesi Abdullah Bilgin, “2012 yılında yolumuza hala bireysel ısıtma sistemleriyle devam ediyor olmamız çok üzücü” dedi.

Düşük karbonlu ekonomiye geçiş döneminde, Türkiye’nin de yeşil büyümeye gittiğine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu ise “Elektrik üretiminde yerli linyite dayalı termik santralleri bu günden tesis etmemiz ve bir an önce işletmemiz gerekiyor,  10 yıl sonra çevresel emisyon ve karbon sınırlamaları nedeniyle mevcut yerli kömürümüzü kullanamayacağız ve elimizde kalacak. Bu dönemde mutlaka bu kaynaklarımızı değerlendirmemiz lazım. Avrupa ülkelerinin yaptığı gibi desülfirizasyon sistemleri ile termik santrallerde kükürt emisyonları konusunda önlemler alabilirsek, hava da kirlenmez” dedi.

- ‘BEP.TR Yeniden Yapılandırılacak’

TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi heyeti, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı ziyaretinde ayrıca, Enerji Kimlik Belgesi’nin hazırlanması ve alınması aşamalarında kullanılan BEP.TR yazılımı ile ilgili sıkıntıları da dile getirdi. 

Konu hakkında açıklama yapan TOBB İklimlendirme Sektörü Meclis Üyesi Abdullah Bilgin yazılımın geçen sene de beklentiyi karşılayamadığını ve Bakanlıkça iskân aşamasına ertelendiğini vurgulayarak,  “Enerji kimlik belgesi uygulamasına gönülden inanıyoruz. Fakat uygulamada olan mevcut bilgisayar yazılımı son derece problemli, verdiği sonuçlar tartışmalı,  bilgi girişi çok uzun zaman alıcı. Ayrıca, mekanik tesisat sistemleri, enerji etkin mekanik çözümler, yenilenebilir enerjiler, kojen ve trijen sistemleri sayısal değer bulmuyor ve kimlik belgesini etkilemiyor. Yazılımın CAD ortamında çalışabilir ve tasarımcı tarafından proje aşamasında yapının enerji etkinliğinin anında izlenebilir olması gerekir” dedi. Yazılımın geliştirilmesine yönelik TÜBİTAK’ta çalışma başlatıldığına da işaret eden Bilgin,  bu süreçte sadece akademisyenlerin değil, sektörde çalışmakta olan uzman, profesyonel mimar ve mühendislerin de yer almasının gerekliliğine dikkat çekti.
 
-Yeni yazılım bitene kadar, enerji kimlik belgesi uygulaması ertelensin talebi

Sektör temsilcileri mevcut yazılım programıyla çelişkili sonuçlar veren, doğruluğundan emin olunamayan sertifikaların ortaya çıktığına değinirken, yeni bir yazılım tamamlanıncaya kadar, iskân alacak binalara enerji kimlik belgesi verilmesi uygulamasının süre verilmeksizin bir kez daha ertelenmesini istedi.

-“Yeni yazılımı birlikte yapalım”

Meclis üyelerinin değerlendirmelerini dinleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise,  “Yönetmelikte bahsi geçen tüm mimarlık ve mühendislik çözümlerinin yapı enerji sınıfına etkisi doğru olarak değerlendirilmediği takdirde, belgelendirme ayağı yere basan ve ülkemiz için fayda sağlayan bir uygulama olamaz. Enerji Kimlik Belgesi’nin mimari proje yanında mekanik ve elektrik tesisat sistemleri ile bütünleşmesi, gereksiz bilgi kayıtlarından arındırılması gerekir. Sizlerin de profesyonel mühendisler olarak görüşleriniz alınmak suretiyle konu ile ilgili çalışmaları beraber yapalım” dedi.

Bakan Bayraktar’ın talimatıyla tüm paydaşların bir araya gelerek, yazılım programının sorunlarının değerlendirilmesi amacıyla, Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu’nun başkanlığında toplanılmasına karar verildi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA