Meclis Adı: TOBB Türkiye E-ticaret Meclisi
İçerik: 6 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete ’de yayınlanan Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ kapsamında, 1 Şubat 2018 tarihinde Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında Güven Damgası Protokolü imzalanmış ve Birliğimiz tek Güven Damgası Sağlayıcı olarak yetkilendirilmiştir. Bahse konu tebliğ ve protokol uyarınca e-ticaret sitelerini denetleyerek güven damgası tahsis, askı ve iptal süreçlerini yönetmek üzere Birliğimizce bir iş modeli hazırlanmıştır. Bu doğrultuda güven damgası başvuruları www.guvendamgasi.org.tr, adresi üzerinden alınmakta aynı zamanda bu site üzerinden çevrimiçi şikâyetler toplanmaktadır.
Güven damgası;
Detaylı bilgi için www.guvendamgasi.org.tr sitesi üzerinden başvuru sistemine giriş yapabilirsiniz.
Meclis Adı: T. İklimlendirme Meclisi
İçerik: T. İklimlendirme Meclisi tarafından hazırlanan ‘’Strateji Belgesi’’, Yetkin ve Kaliteli insan kaynağı yaratmayı hedefleyen eylem kapsamında; yetkin insan kaynağı için Meslek Lisesi, Meslek Lisesi Yüksek Okulu, Lisans ve Lisansüstü programlarında eğitim gören gençleri desteklemek ve sektöre yönlendirmek için burs programları yürütmeyi planlamıştır. Nitelikli ve iyi eğitim almış gençlerin sektörü tercih etmesi, teknik kadroların kalitesinin artması ve sektörün rekabetçiliğine destek olması amacıyla oluşturulan eylem kapsamında, İstanbul Avcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile bir protokol imzalanmıştır. Avcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin pilot okul olması, sistemin kurulmasının ardından beş okul ile daha protokol imzalanması planlanmaktadır. Protokol çerçevesinde; okul idari ve öğretmen kadrosu ile birlikte çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmaların ana konu başlıkları: öğrencilerin ve eğitimcilerin eğitimi, laboratuvarın kapasitesinin geliştirilmesi, staj, burs ve iş imkanı teminidir.
Meclis Adı: TOBB Türkiye E-ticaret Meclisi
Program Faydaları
Ürün Kriterleri;
Meclis Adı: TOBB Türkiye E-ticaret Meclisi
İçerik: Ticaret Bakanlığı ikinci el motorlu kara taşıtı ve gayrimenkul danışmanlığı sektörlerinde hizmet kalitesinin yükseltilmesi için bazı düzenlemeler gerçekleştirmiştir. Bu düzenlemelere göre şirket sahipleri mesleki yeterlilik belgesi almadan bu faaliyetleri yürütemeyecektir. Sektörde faaliyet göstermek için işletmelerin yetki belgesi alması ve gayrimenkul danışmanlarının ise yeni düzenlemeye göre daha önce bu işi yapmamış kişiler için 100 saatlik eğitim şartını yerine getirmesi gerekmektedir.
Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni düzenlemelere istinaden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), sahibinden.com ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi; Ticaret Bakanlığı himayesinde emlak ve motorlu kara taşıtı ticareti yapan profesyonellerin uzmanlaşması ve yeni girişimcilerin yetişmesi için bir eğitim işbirliği gerçekleştirmiştir. Bu mesleği icra eden veya bu alanda kariyer yapmak isteyen herkes 100 saatlik zorunlu eğitimi uzaktan ve ücretsiz alabilecektir. Dijital pazarlama, internet üzerinden ilan ve portföy takibi ve müşteri hizmetleri gibi içeriklerin yer aldığı eğitimin sonunda TOBB ETÜ tarafından verilecek başarı sertifikası ise mesleki yeterlilik başvurusunda kullanılabilecektir.
Eğitimi başarıyla tamamlayan profesyoneller ve girişimci adayları, TOBB Meybem Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri tarafından yapılacak Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavında da sahibinden.com kullanıcılarına özel 150 TL’lik indirimden faydalanabilecektir. Sertifika programındaki sektörel eğitimlere ek olarak, katılımcılar Mesleki Yeterlilik Sınavı Hazırlık Eğitimi de katılımcıların istifadesine sunulmaktadır.
Meclis Adı: TOBB Türkiye E-ticaret Meclisi
BiTIklaAvrupa, firmaların ürünlerini Amazon’un Avrupa’daki 5 pazaryeri (Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya) üzerinden Avrupa’nın 27 ülkesine göndermesini sağlayarak Türkiye’den Avrupa’ya bir e-ihracat köprüsü kurulması amaçlanmıştır. Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi eğitmenlerinden ve Amazon satış ekiplerinden eğitim alan satıcılar, aynı zamanda diğer potansiyel Amazon satıcılarıyla da tanışma ve deneyim paylaşma fırsatı bulmuştur. E-ihracat yolunda satıcılara Amazon’a kayıt aşamasından satıcı performansını yükseltme yollarına, katalog sisteminin inceliklerinden ürün listeleme biçimlerine, lojistik modellerinden ürün öne çıkarma yöntemlerine kadar birçok önemli konuda eğitim verilmiştir.
TOBB çatısı altındaki odalara kayıtlı ve e-ihracatla işini büyütmek isteyen tüm şirketlerin katılımına açık ve ücretsiz olan eğitimler TOBB’a bağlı odaların organizasyonunda gerçekleştirilmiştir. Eğitime katılan işletmeler Avrupa’da kullanmak üzere 125 euroluk reklam kredisine hak kazanmıştır.
Meclis Adı: T. İklimlendirme Meclisi
İçerik: TOBB İM Seçkin Konuşmacılar Programı, 2021 yılı Haziran ayında İklimlendirme Meclisi tarafından başlatılmıştır. Programın amacı, sektörel hedeflere ulaşmak amacıyla İklimlendirme Meclisi Sektör Strateji Belgesi kapsamında oluşturulan aktivitelere destek vermektir. Program, paydaşların ve mühendislerin gelişen teknolojiye adaptasyonunu ve işbirliği fırsatları sağlayacaktır.
Meclis Adı: TOBB Yazılım Meclisi
İçerik: Birliğimiz bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Yazılım Meclisi, ülkemizin yazılım ihracatının artmasına katkı sağlamak amacıyla ‘’Soft_Away’’ isimli bir projeye başlamıştır. Proje, Ticaret Bakanlığı’nın 2015/8 sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Kararının 19 uncu maddesinde tanımlanan Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi (HİSER) kapsamında desteklenmektedir.
Projenin amacı; Türkiye’nin dijital ekonominin öncü küresel şirketleri arasına Türkiye’den şirketlerin girmesini ve Türk yazılım şirketlerinin ürün ve hizmetlerini yurtdışına doğru kanallardan açmalarını sağlamayı amaçlamaktadır.
Projede ilk aşamada yararlanıcı firmaların uluslararası pazarda ihracat yapabilmesi için ihtiyacı olan eğitim ve danışmanlık alanlarının belirlenmekte, firmaların oluşturduğu kümenin GFTZ analizi oluşturulmaktadır. Projenin ikinci aşaması, eğitim ve danışmanlık hizmetinin verilmesidir. Firmalara, İhtiyaç Analizinde belirlenen yurtdışında rekabet güçlerini arttıracak, hedef pazarda müşteri bulmalarını, pazarı genişletmelerini sağlayacak eğitimler verildikten sonra danışmanlık hizmeti verilmektedir.
Program Faydaları
HİSER projesi, büyümekte olan ve yurt dışına açılmak isteyen firmaların hedeflenen pazarları daha iyi tanıması için bu pazarlarda başarılı çalışmalar yapan teknoloji merkezleri ve kümelerine ulaşmasını sağlar. Proje firmalara, pazarlama stratejileri, reklam, tanıtım, müşteri bulma, ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, çevre analizi, rekabet stratejileri gibi hedef pazara girişte belirlenen ihtiyaçlarına göre rekabet güçlerinin arttırılması için destek sağlar. Proje sonunda başarılı firmalara fuar katılım desteği, yurt dışında reklam tanıtım destekleri verilmektedir.
Meclis Adı: T. İklimlendirme Meclisi
İçerik: TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi, sektörünün uzun vadeli hedeflerinin oluşturulması ve bu hedeflere hangi stratejiler ile ulaşılacağının belirlenmesi amacıyla Türkiye İklimlendirme Sektörü Strateji Belgesini oluşturmuştur. Kurumsal Ol! Ar-Ge Yap! İhracat Yap! Mottosunu taşıyan Strateji Belgesi, belirlemiş olduğu strateji çerçevesinde “Uluslararası Profesyonel Şirketler”, “Kurumsal Dönüşüm”, “Değer Zincirinde Mükemmeliyet” ve “Tüm Paydaşlarla Etkili İletişim” olmak üzere dört gelişme ekseni belirlemiş ve bu gelişme eksenlerine yönelik faaliyetler tanımlamıştır.
Belge, tasarım ve diğer hizmetler dahil olmak üzere sektörün tüm alt bileşenleri ile ilgili derinlemesine analizi, sektörel politikaların uygulanması, geleceğe yönelik perspektif sağlanması ve sektörel rekabetçiliği desteklemesi açısından önem arz etmektedir.
Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz ile dışa bağımlılığımızı azaltmak, yerli ürünlerimizle değer üretecek, küresel ölçekte rekabet edecek firma envanterimizin oluşmasında sınıflandırma (Taksonomi) temelli envanter çıkarılması önemli bir çıktımız olacaktır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Yazlım Meclisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü ile birlikte Türkiye Yazılım Envanteri Projesi (TYEP)’yi 3 ana eksende ele alarak çalışmalara başlamıştır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Mesleki Yeterlik Kurumu (MYK) arasında imzalanan protokoller kapsamında, Ulusal Meslek Standartları (UMS) ve Ulusal Yeterlilik (UY)’ler hazırlamaktadır. Yürütülen mesleki yeterlilik çalışmaları aşağıdaki gibidir:
Meclis Adı: T. Kreatif Endüstriler Meclisi
İçerik: T. Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından başlatılan proje; ülkemizde kreatif endüstrilerin bileşeni olarak varlığını sürdüren bütün sektörlerin iş çevrelerince farkındalığının artmasını amaçlamakta ve bu farkındalığa dair alt bakış açısının ve endüstri ile yapılacak iş birliğinin gelişmesini hedeflemektedir. Bununla beraber kreatif endüstrilerinin hacminin artmasının yanı sıra ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesini ve diğer reel sektörlerin kreatif endüstriler sayesinde edinebilecekleri katma değeri fark etmeleri ile kendi alanlarında ortak çalışmalar üretilmesini içselleştirebilmelerini amaçlamaktadır.
Projenin, ülkemiz kreatif ekonomisini büyütecek katma değerli ürün ve hizmetler tasarlamak, kreatif endüstrilere yatırımı özendirmek ve özgün fikirlerin çoğalmasını sağlayarak güçlü bir yaratıcı ekonomi oluşturmak amacıyla 30 şehrimizde yapılması planlanmaktadır.
Gerçekleştirilen etkinlikler aşağıda belirtilmektedir.