Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Temmuz 2007

Temmuz 2007

Asagida ki dosyalar "pdf" formatinda olup
Acrobat Reader kullanilarak açilabilir.

Bu programi yüklemek için tiklayiniz.




IÇINDEKILER


BAS YAZI

6 TÜRK SANAYISI ÖLÇEGINI BÜYÜTMEK ZORUNDA "Türkiye'nin kapsamli bir sanayi stratejisine ihtiyaci oldugunu, tesvik sisteminin yenilenmesi gerektigini de uzun zamandir her platformda dile getiriyoruz. Rekabet edebilen bir sanayi için kapsamli bir strateji kamu ve özel sektörün diyalogu ile olusturulabilir."

KAPAK KONUSU

9 5. DÜNYA ODALAR KONGRESI REKOR SEVIYEDE KATILIMLA GEÇEKLESTI 112 ülkeden 1.600 isadami Istanbul'a geldi. Kongre katilimcilarinin üçte ikisi ilk defa Dünya Odalar Kongresi'ne katildi.

10 5. DÜNYA ODALAR KONGRESI BASIN BILGILENDIRME TOPLANTISI Türkiye dünyayi kiskandiran zirvelere ev sahipligi yapiyor. Istanbul'da Besinci Odalar Kongresi'ne, dev sirketlerin baskan ve CEO'larinin yer aldigi bin alti yüz isadami katildi

13 ODALAR IS DÜNYASI, HÜKÜMETLER VE TOPLUM ARASINDA GÜVENILIR ARACILAR WCF'nin Yönetim Kurulu Baskani ve DEIK Baskani Rona Yircali 5. Dünya Odalar Kongresi'nin açilisinda yaptigi konusmada, bu kongrenin (sayi bakimindan) simdiye kadarki en büyük kongre oldugunu söyledi.

14 TÜRKIYE'NIN RISK PRIMLERI ASAGI ÇEKILDI Basbakan Recep Tayyip Erdogan 5. Dünya Odalar Kongresi'nde yaptigi konusmada, Türkiye'deki ekonomik gelismeleri de anlatti.

16 GELISME IÇIN ISBIRLIGI 5. Dünya Odalar Kongresi'nde, isadamlarinin yönetim konusunda karsilastigi sorunlarin degerlendirilmesinin yani sira, küresellesme sürecinde karsilasilan zorluklar, ekonomilerin yeniden yapilanmasi ve iyi yönetisimin önemi gibi is hayatina yönelik daha genis konular da ele alindi.

18 BOGAZDA HOS BIR SEDA... Dünyanin dört bir yanindan Besinci Dünya Odalar Kongresi'ne gelen delegelere Bogaz turu düzenlendi.

19 DEIK ILE ODESA TICARET VE SANAYI ODASI ARASINDA ISBIRLIGI PROTOKOLÜ IMZALANDI TOBB'un ev sahipliginde düzenlenen Besinci Dünya Odalar Kongresi'nin üçüncü gününde imzalanan protokol geregi DEIK'e bagli Türk-Ukrayna Is Konseyi semsiyesi altinda faaliyet göstermek üzere Türk-Odesa Bölgesel Is Komitesi kurulacak.

20 ABD ESKI DISISLERI BAKANI MADELEINE ALBRIGHT, DÜNYA ODALAR KONGRESI'NDE Madeleine Albright, Besinci Dünya Odalar Kongresi'nde yaptigi "Küresel Risk Yönetimi" baslikli konusmasina, "Sorumlulugunu bilen, hosgörülü ve seffaf davranan ülkeler kesinlikle daha zengin olacaklardir" dedi.

23 TÜRKIYE LOJISTIK ÜSSÜ OLACAK Kürsad Tüzmen 5.Dünya Odalar Kongresi'nin "Ulasim ve Lojistik" konulu oturumunda yaptigi konusmada, Türkiye'nin küresel ulastirma agindaki bir kesisim noktasi oldugunu söyledi.

24 TÜRKIYE AVRUPA ENERJISI IÇIN ÖNEMLI KONUMDA 5. Dünya Odalar Kongresi kapsaminda düzenlenen "Enerjinin Geleceginin Güvenceye Alinmasi" konulu oturumda konusan Koç Holding Seref Baskani ve ICC Eski Baskani Rahmi Koç, enerjinin tüm dünya için hayati önem tasidigini belirtti.

26 DÜNYA ODALAR SERGISI BÜYÜK ILGI GÖRDÜ 5. Dünya Odalar Kongresi'nin yapildigi Lütfi Kirdar Kongre Merkezi fuar alaninda yerli ve yabanci odalarin katildigi bir sergi düzenlendi.

28 ÇOK TARAFLI TICARETE YÖNELIK TEHDITLER Coca Cola Avrasya ve Orta Dogu Bölüm Baskani Ahmet Bozer, iki tarafli anlasmalarin isin basinda, iyi bir alternatif gibi göründügünü, ancak zaman içinde çok tarafli anlasmalara bir engel teskil etmeye basladigini söyledi.

30 NOBEL BARIS ÖDÜLÜ SAHIBI M. YUNUS TOBB-ETÜ'DE DERS VERECEK TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, 2006 Nobel Baris Ödülü sahibi ve Banglades Grameen Bank Baskani Prof. Dr. Muhammed Yunus'un TOBB ETÜ'de ders vermeyi kabul ettigini belirtti.

32 RÖPORTAJ Bangladesli Prof. Dr. Muhammed Yunus: "Yoksullar borçlarina sadik."

34 MUHAMMED YUNUS 5.DÜNYA ODALAR KONGRESI'NDE KONUSTU 2006 Nobel Baris Ödülü sahibi ve Banglades Grameen Bank Baskani Prof. Dr. Muhammed Yunus, artik fakir insan görmek istemediklerini, fakirligi önlemenin mümkün oldugunu söyledi.

36 KADIN GIRISIMCILER ve ODALARIN ROLÜ ICC Finansal Hizmetler ve Sigortacilik Komisyonu Baskan Yardimcisi, TOBB ETÜSEM Sürekli Egitim Programi, Sirketlerde Kurumsallasma Program Danismani Güler Manisali Darman, kadinin bir ülke ekonomisinde oynadigi rolün bilincine varan gelismekte olan ülkelerin gösterdikleri çabalari degerlendirdi.

38 TOBB BASKANI M. RIFAT HISARCIKLIOGLU'NUN 5. DÜNYA ODALAR KONGRESI IZLENIMLERI TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu'nun 5. Dünya Odalar Kongresi arindan yaptigi degerlendirme.

41 DÜNYA ODALAR YARISMASI SONUÇLARI Yarisma, odalar için, üyelik hizmetlerini gelistirmede, KOBI'lere destek verme kararliliklarini, orijinalliklerini ve yaraticiliklarini ortaya koyabilecekleri bir vitrin durumundadir.

42 DÜNYA ODALAR KONGRESI GÖRKEMLI BIR TÖRENLE SONA ERDI TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, kongrenin ev sahipligini Kuala Lumpur Belediye Baskani Borhan'a devretti.

TOBB'DAN HABERLER

44 ULUSLARARASI TEKSTIL VE KONFEKSIYON ZIRVESI Denizli Sanayi Odasi (DSO) tarafindan düzenlenen ve alaninda Türkiye'nin en büyügü olan Uluslararasi Tekstil ve Konfeksiyon Zirvesi yapildi.

47 SIGORTACILIKTA YENI DÖNEM PANELI YAPILDI TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, Türkiye'de sigorta sektörünün milli gelir içindeki payinin, diger ülkelerle karsilastirildiginda epeyce geride oldugunu ifade etti.

48 AVRUPA DÜSÜNCE KURULUSLARI ANKARA'DA TOPLANDI TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, Türkiye'nin AB'nin henüz nüfuz edemedigi Kafkasya, Karadeniz ve Orta Dogu gibi küresel ekonomiye eklemlenmis bölgelerdeki stratejik varligi ve de yumusak güç uygulamalarinda belirleyici konumda oldugunu söyledi.

50 ABD HEYETININ TOBB ZIYARETI TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, resmi bir ziyaret için Türkiye'ye gelen ABD Ticaret Bakan Yardimcisi David Sampson beraberindeki heyet ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'u kabul etti.

52 TOBB ULUSLARARASI YENI BIR BASARIYA IMZA ATTI Aziz Bulgu Uluslararasi GS1 Organizasyonunun Yönetim Kurulunda.

53 KARACABEY TSO YENI HIZMET BINASININ TEMELI ATILDI KTSO'nun yeni hizmet binasinin temel atma törenine katilan TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, Karacabey'in çok yakinda tarimsal sanayinin parlayan yildizi olacagini ifade etti.

54 TÜRKIYE YATIRIM DANISMA KONSEYI TOPLANTISI ISTANBUL'DA YAPILDI Yatirim ortaminin iyilestirilmesi kapsaminda yapilan çalismalara uluslararasi bir bakis açisi kazandirilmasi amaciyla olusturulan Türkiye Yatirim Danisma Konseyi, dördüncü toplantisini Istanbul'da yapti.

56 MALATYA KOBI BILGI VE EGITIM FUARI AÇILDI KOBI Bilgi ve Egitim Fuari (KOBIF) Malatya'da Avsar Otel'de gerçeklesti.

58 TOBB BASKANI HISARCIKLIOGLU'NUN VIYANA TEMASLARI Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, Viyana'da düzenlenen "Ekonomik Gelismeler: Avrupa Birligi ile Türkiye'nin Ortak Çikarlari" baslikli konferansa katildi.

60 KALDER TÜRKIYE MÜSTERI MEMNUNIYETI ENDEKSI AÇIKLANDI Türkiye Müsteri Memnuniyeti Endeksi'nin açiklanan sonuçlarina göre; BP Gaz, Nokia, Mc Donalds, Türkcell ve Axess müsterilerini en fazla memnun eden kurunlar oldu.

62 DEIK GENEL KURULU YAPILDI Dis Ekonomik Iliskiler (DEIK) 2007 yili Genel Kurulu Istanbul'da gerçeklestirildi.

64 VIYANA EKONOMIK FORUMU Avusturya, Bosna Hersek, Arnavutluk, Sirbistan, Makedonya, Slovenya, Bulgaristan, Romanya, Motenegro ve Hirvatistan'dan 73 isadaminin katildigi Viyana Ekonomik Forumu 25 Haziran'da Istanbul'da yapildi.

66 DOSYA ULUSAL ODA SISTEMLERININ ROLÜ, GÖREVLERI, GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERI TOBB AB Müdürlügü Uzman Yardimcisi H. Banu Yilmaz, ulusal odanin tanimi, odalarin tarihsel süreç içerisinde gelisimlerini ve ekonomik sistemdeki rolünü degerlendirdi.

70 GENÇ BAKIS AKDENIZ TICARETI VE TÜRKIYE TOBB ETÜ Ekonomi Toplulugu Ekonomik Arastirmalar Komitesi Baskani TOBB ETÜ Iktisat Bölümü ögrencisi Zeynel Abidin Gündüz, Akdeniz Bölgesi ticaretinin serbestlestirilmesi projesini degerlendiriyor.

73 GÖRÜS NEJAT KOÇER Gaziantep Sanayi Odasi Baskani ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Koçer, Türkiye'nin sicak gündemi olan sehitlik mertebesine yükselen asker ölümleri üzerine görüslerini "Hepimiz Emrahiz" makalesinde dile getirdi.

74 JOSEPHE E. STIGLITZ Yazar, Dünya Bankasi Baskani Robert Zoellick'e yönelttigi sorular ve olmasi gerekenler üzerinde dururken, "Dünya Bankasi baskani'ni seçmekte kullanilan 'Ihtiyar Kurt' sistemi sona ermelidir" diyor.

76 JEFFREY SACH Yazar, Filistin'de uygulanan akilsiz politikalari ele alarak "Israil ve Filistin'in küçük ve çekismeli bir alani paylasiyor olduklari gerçegine dayanarak bir anlasmaya varmalari gerekir" görüsünü savunuyor.

78 RÜSTÜ BOZKURT Yazar, "Iyi bir girisimci proje-odakli çalisma yapabilendir" görüsünü dile getirerek projenin anlami üzerinde duruyor ve "Proje hayallerin ayaklarini yere bastirir" diyor.

81 TÜRKIYE'NIN GÖSTERGELERI Ekonomiye iliskin istatistik bilgiler

86 ABIGEM - STRATEJIK PROJELER TOBB KOBI Müdürlügü tarafindan, TOBB koordinasyonunda Türkiye'nin sekiz ilinde daha ABIGEM açilmasinin planlandigi açiklandi.

91 ODA BORSA ETKINLIKLERI - Karaman TSO üyeliginde kirk yili dolduranlara ödül - VATSO yeni hizmet binasi açilisi yapildi - Yunanistan'la ilk hedef bes milyar dolar - Denizcilik sektörü Aliaga'da toplandi - Aydin Ticaret Odasi'nda ihtisas komisyonlari kuruldu - Ankara Ticaret Odasi sehit çocuklarina burs verecek - Polonya Büyükelçiligi'nden Bilecik TSO'ya ziyaret - Bursa'da Besinci Ulusal Girisimcilik Kongresi yapildi - Konya Ticaret Odasi'nda iki milyon evrak dijital ortama aktariliyor - Bluexpo 2007 Yüzen Fuar Karadeniz'i kucakladi - Girisimcilikte kadin dayanismasi - Hayvan pazari Çorum Ticaret Borsasi'na devredildi - Biga TSO'da kurulan GIGEM ilk mezunlarini verdi -Toprak Mahsulleri ofisi bugday alimlarina basladi - Bandirma'da hasat söleni yapildi - TOBB Hakkarili kirk ögrenciye gezi düzenledi

100 ODALARDAN HABERLER TOBB üyelerinin aktüel konulara yönelik açiklamalari

103 IS TEKLIFLERI Dis ticaret talepleri ve isbirligi teklifleri bülteni.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA