40
72. GENEL KURUL
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği •
www.tobb.org.tr1.2 Sektörel Gelişmeler
1.2.1 Tarım
2014 yılında iklim koşullarının olumsuz seyretmesiyle, yaşanan tarımsal kuraklık
tarım sektörünü baskı altında bırakmıştır. 2015 yılında ise elverişli iklim koşulları
tarımsal üretimi olumlu yönde etkilemiştir. Yağışlar normalinden ve geçen yıl
yağışlarından fazla olmuştur. Yağışların yeterli seyretmesi neticesinde birçok
üründe verimlilik artışı yaşanmış, üretim alanları artmıştır. Buna bağlı olarak
tarım sektörü katma değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre, 2015 yılının
birinci çeyreğinde % 3,9, ikinci çeyreğinde % 7,7, üçüncü çeyreğinde % 11,4 ve
dördüncü çeyreğinde % 2,8 artış göstermiştir. Böylece 2015 yılı tarım sektörü
katma değerinde % 7,6 büyüme gerçekleşmiştir.
2014 yılında % 6,7 azalan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretimi, 2015 yılında
% 10,2 artış göstermiştir. 2014 yılında hava koşullarının olumsuz seyretmesiyle
% 12,7 azalan tahıl üretimi, 2015 yılında yağışların yeterli seyretmesi ve hava
koşulların olumlu gitmesiyle % 18,1 artmıştır. Tahıl ürünleri grubunda bir önceki
yıla göre seçilmiş ürünlerden en yüksek üretim artışı % 27,0 ile arpa üretiminde
olurken, bunu % 18,9 ile buğday üretimi ve % 10,8 ile çeltik üretimi izlemiştir (Tablo
19, Grafik 9).
Patates, kuru baklagiller, yenilebilir kök ve yumrular grubunun üretim miktarı
2014 yılında % 2,1 artış gösterirken, 2015 yılında ekim alanlarının artmasıyla %
12,1’e yükselmiştir. Tatlı patates üretiminde bir önceki yıla göre ekim alanlarının
daralmasıyla % 66,0 azalış olurken, patates üretiminde bir önceki yıl fiyatların
artmasından dolayı ekim alanlarının artış göstermesiyle % 14,3, kuru fasulye
üretiminde üretim ve verim artışıyla % 9,3, kırmızı mercimek üretiminde verim
artışıyla % 4,6, nohut üretiminde iklim şartlarının olumlu seyriyle % 2,2 artış
gerçekleşmiş, yeşil mercimek üretiminde değişim olmamıştır.
Yağlı tohumlar grubu üretiminde 2014 ve 2015 yıllarında % 5,2’lik artış
gerçekleşmiştir. Yağlı tohumlar grubu içinde en yüksek üretim artışını % 89,4 ile
haşhaş (tohum) üretimi gösterirken onu, % 19,4 ile 2. ürün alternatiflerinden biri
olarak görülen yerfıstığı, üretim alanı artışıyla % 9,1 ile kanola, % 7,3 ile soya ve
% 2,6 ayçiçeği üretimi izlemiştir.