43
EKONOMİK RAPOR - 2015
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği •
www.tobb.org.trTablo 20. Sebze Ürünleri Üretim Miktarları
Sebzeler
Üretim (Ton)
Değişim (%)
2013
2014
2015 2014 2015
Yumru ve kök sebzeler
3.187.276 3.052.073 3.131.240 -4,2 2,6
Soğan (kuru)
1.904.846 1.790.000 1.879.189 -6,0 5,0
Havuç
569.855
557.977
534.988 -2,1 -4,1
Pırasa
240.391
223.303
231.678 -7,1 3,8
Turp (kırmızı)
158.766
169.935
179.660 7,0 5,7
Soğan (taze)
153.478
148.255
141.691 -3,4 -4,4
Diğer
159.940
162.603
164.034 1,7 0,9
Meyvesi için yetiştirilen sebzeler
23.514.578 23.724.312 24.588.763 0,9 3,6
Domates
11.820.000 11.850.000 12.615.000 0,3 6,5
Karpuz
3.887.324 3.885.617 3.918.558 0,0 0,8
Hıyar
1.754.613 1.845.749 1.822.636 5,2 -1,3
Kavun
1.699.550 1.707.302 1.719.620 0,5 0,7
Biber (sivri)
946.506
907.126
919.004 -4,2 1,3
Biber (salçalık)
814.372
829.809
879.775 1,9 6,0
Patlıcan
826.941
827.380
805.259 0,1 -2,7
Fasulye
632.301
638.469
640.836 1,0 0,4
Biber (dolmalık)
398.470
391.009
393.109 -1,9 0,5
Diğer
734.501
841.851
874.966 14,6 3,9
Başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler
1.746.364 1.793.396 1.832.287 2,7 2,2
Lahana (beyaz)
496.864
492.610
514.344 -0,9 4,4
Marul (göbekli)
212.189
230.755
225.021 8,7 -2,5
Ispanak
220.274
207.676
208.403 -5,7 0,4
Marul (kıvırcık)
159.971
172.207
157.981 7,6 -8,3
Lahana (kırmızı)
138.329
164.069
178.679 18,6 8,9
Karnabahar
158.996
161.331
182.266 1,5 13,0
Lahana (kara yaprak)
83.246
73.643
71.118 -11,5 -3,4
Maydanoz
57.619
58.351
57.728 1,3 -1,1
Mantar (kültür)
34.494
38.767
39.495 12,4 1,9
Diğer
184.382
193.987
197.252 5,2 1,7
Toplam
28.448.218 28.569.781 29.552.290
0,4
3,4
Kaynak: TÜİK.
Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubu üretim miktarı 2014 yılında % 0,9, 2015
yılında ise % 3,6 artış göstermiştir. Bu grupta yer alan seçilmiş ürünlerden patlıcan
üretiminde % 2,7 ve hıyar üretiminde % 1,3 azalış olurken, diğer ürünlerin üretiminde
artış gerçekleşmiştir. En yüksek üretim artışları % 6,5 ile domates, % 6,0 ile salçalık
biber ve % 1,3 ile sivribiber üretiminde görülmüştür.
Başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler grubu üretim miktarında 2014 yılında
% 2,7, 2015 yılında % 2,2 artış olmuştur. Kıvırcık üretiminde % 8,3, kara yaprak
lahana üretiminde % 3,4 göbekli marul üretiminde % 2,5 ve maydanoz üretiminde
% 1,1 düşüş olurken, diğer sebzelerin üretiminde artış olmuştur. En yüksek oranlı
artışlar % 13,0 ile karnabahar % 8,9 ile kırmızı lahana ve % 4,4 ile beyaz lahana
üretiminde gerçekleşmiştir.
Meyve ürünleri, içecek ve baharat bitkileri üretiminde 2014 yılında kaydedilen %
6,2’lik azalış, 2015 yılında yerini % 3,9 artışa bırakmıştır. 2015 yılı Mart ve Nisan