Previous Page  60 / 255 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 60 / 255 Next Page
Page Background

42

72. GENEL KURUL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği •

www.tobb.org.tr

Tahıllar

Sebzel

Meyvel

8,5

-6,7

10,2

2,3

0,4

3,4

0,9

-6,2

3,9

-8

-6

-4

-2

0

2

4

6

8

10

12

2013

2014

2015

(%)

Grafik 9. Bitkisel Üretim Değişim Oranları

Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler

Sebzeler

Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri

Kaynak: TÜİK.

Grafik 9. Bitkisel Üretim Değişim Oranları

2014 yılında % 19,8 azalan tütün üretimi, 2015 yılında % 0,4 artmıştır. Hayvan

pancarı üretiminde 2014 yılında % 3,0 azalış olurken, 2015 yılında % 10,3 azalış

gerçekleşmiştir. 2015 yılında % 1,5 artış gösteren şeker pancarı üretimi, 2015 yılında

yerini % 1,7’lik azalışa bırakmıştır. 2014 yılında % 4,4 artan tekstilde kullanılan ham

bitkilerden kütlü pamuk üretimi, üretim alanının azalmasıyla 2015 yılında % 12,8

düşüş göstermiştir.

Parfümeri, eczacılık ve benzeri alanlarda kullanılan bitkiler, yem bitkileri tohumları

üretiminde 2014 yılında görülen % 34,6’lık azalış 2015 yılında yerini % 15,9’luk

artışa bırakmıştır. Bu grup altında yer alan haşhaş (kapsül) üretiminde % 89,4 ve

fiğ üretiminde % 2,6 artış gerçekleşmiştir.

Sebze ürünleri üretiminde 2014 yılında kaydedilen % 0,4 artış, 2015 yılında % 3,4’e

yükselmiştir. Yumru ve kök sebzeler grubu üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre

% 4,2 azalış gösterirken, 2015 yılında % 2,6 artmıştır. Bu grupta yer alan seçilmiş

ürünlerden taze soğan üretiminde % 4,4 ve havuç üretiminde % 4,1 azalış olurken,

diğerlerinin üretiminde artış görülmüştür. En yüksek oranlı artış % 5,7 ile kırmızı

turp, % 5,0 ile kuru soğan, % 3,8 ile pırasa üretiminde gerçekleşmiştir (Tablo 20,

Grafik 9).