42
72. GENEL KURUL
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği •
www.tobb.org.trTahıllar
Sebzel
Meyvel
8,5
-6,7
10,2
2,3
0,4
3,4
0,9
-6,2
3,9
-8
-6
-4
-2
0
2
4
6
8
10
12
2013
2014
2015
(%)
Grafik 9. Bitkisel Üretim Değişim Oranları
Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler
Sebzeler
Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri
Kaynak: TÜİK.
Grafik 9. Bitkisel Üretim Değişim Oranları
2014 yılında % 19,8 azalan tütün üretimi, 2015 yılında % 0,4 artmıştır. Hayvan
pancarı üretiminde 2014 yılında % 3,0 azalış olurken, 2015 yılında % 10,3 azalış
gerçekleşmiştir. 2015 yılında % 1,5 artış gösteren şeker pancarı üretimi, 2015 yılında
yerini % 1,7’lik azalışa bırakmıştır. 2014 yılında % 4,4 artan tekstilde kullanılan ham
bitkilerden kütlü pamuk üretimi, üretim alanının azalmasıyla 2015 yılında % 12,8
düşüş göstermiştir.
Parfümeri, eczacılık ve benzeri alanlarda kullanılan bitkiler, yem bitkileri tohumları
üretiminde 2014 yılında görülen % 34,6’lık azalış 2015 yılında yerini % 15,9’luk
artışa bırakmıştır. Bu grup altında yer alan haşhaş (kapsül) üretiminde % 89,4 ve
fiğ üretiminde % 2,6 artış gerçekleşmiştir.
Sebze ürünleri üretiminde 2014 yılında kaydedilen % 0,4 artış, 2015 yılında % 3,4’e
yükselmiştir. Yumru ve kök sebzeler grubu üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre
% 4,2 azalış gösterirken, 2015 yılında % 2,6 artmıştır. Bu grupta yer alan seçilmiş
ürünlerden taze soğan üretiminde % 4,4 ve havuç üretiminde % 4,1 azalış olurken,
diğerlerinin üretiminde artış görülmüştür. En yüksek oranlı artış % 5,7 ile kırmızı
turp, % 5,0 ile kuru soğan, % 3,8 ile pırasa üretiminde gerçekleşmiştir (Tablo 20,
Grafik 9).