Previous Page  62 / 255 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 62 / 255 Next Page
Page Background

44

72. GENEL KURUL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği •

www.tobb.org.tr

aylarındaki ilkbahar donları vedoluzararları,meyveler grubundaönemli payasahipolan

üzüm üretiminin % 12,6 azalmasına neden olurken, diğer meyveler ve sert kabuklular

grubu üretiminde % 9,2, baharat bitkileri üretiminde % 8,7 artış gerçekleşmiştir. 2015

yılında olumlu iklim şartları neticesinde verimlilik artmış, muz, incir, avokado ve kivinin

toplam üretimi % 4,9, turunçgillerin toplam üretimi % 5,1, diğer meyvelerin üretimi %

12,3 yükselmiştir. Muz, incir, avokado, kivi grubunda en yüksek üretim artışı % 7,3 ile

muz üretiminde olurken, turunçgiller grubunda % 10,5 ile mandalina, diğer meyveler

grubunda % 151,9 ile kayısı üretimi en çok artış gösteren meyveler olmuştur. Kayısı

üretimindeki yüksek oranlı artışta, bir önceki yıla kıyasla üretimin fazla olmasının

yarattığı baz etkisiyle, olumlu iklim koşulları ve yüksek yerlerde meyve tutumunun iyi

olması etkili olmuştur. Bu gruplar içinde ekim alanı azalması sebebiyle sadece % 0,1

ile çilek üretimi düşüş göstermiştir (Tablo 21, Grafik 9).

Tablo 21. Meyve Ürünleri, İçecek ve Baharat Bitkileri Üretim Miktarları

Üretim (Ton)

Değişim (%)

Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri

2013

2014

2015 2014

2015

Üzüm

4.011.409 4.175.356 3.650.000 4,1

-12,6

Diğer meyveler ve sert kabuklular

13.983.985 12.700.845 13.875.012 -9,2

9,2

Muz, incir, avakado, kivi

557.619 585.895 614.590 5,1

4,9

İncir

298.914 300.282 300.600 0,5

0,1

Muz

215.472 251.994 270.500 17,0

7,3

Diğer

43.233 33.619

43.490 -22,2

29,4

Turunçgiller

3.681.158 3.783.517 3.975.873 2,8

5,1

Portakal

1.781.258 1.779.675 1.816.798 -0,1

2,1

Mandalina

942.226 1.046.899 1.156.365 11,1

10,5

Limon

726.283 725.230 750.550 -0,1

3,5

Diğer

231.391 231.713 252.160 0,1

8,8

Diğer meyveler

7.076.599 5.753.634 6.460.799 -18,7

12,3

Elma

3.128.450 2.480.444 2.569.759 -20,7

3,6

Kayısı

780.000 270.000 680.000 -65,4 151,9

Şeftali

637.543 608.513 642.727 -4,6

5,6

Kiraz

494.325 445.556 535.600 -9,9

20,2

Armut

461.826 462.336 463.623 0,1

0,3

Nar

383.085 397.335 445.750 3,7

12,2

Çilek

372.498 376.070 375.800 1,0

-0,1

Erik

305.393 265.490 279.761 -13,1

5,4

Vişne

179.752 182.577 183.500 1,6

0,5

Diğer

333.728 265.313 284.279 -20,5

7,1

Zeytin ve diğer sert kabuklular

2.668.609 2.577.799 2.823.750 -3,4

9,5

Zeytin

1.676.000 1.768.000 1.700.000 5,5

-3,8

Fındık

549.000 412.000 646.000 -25,0

56,8

Ceviz

212.140 180.807 190.000 -14,8

5,1

Antep fıstığı

88.600 80.000 144.000 -9,7

80,0

Diğer

142.869 136.992 143.750 -4,1

4,9

Baharat bitkileri

243.861 227.362 247.045 -6,8

8,7

Kırmızı biber

198.636 186.291 204.131 -6,2

9,6

Kimyon

17.050 15.570

16.897 -8,7

8,5

Diğer

28.175 25.501

26.017 -9,5

2,0

Çay

1.180.000 1.266.311 1.320.000 7,3

4,2

Toplam

 18.239.255 17.103.563 17.772.057 

-6,2 

3,9

Kaynak: TÜİK.

(1): Çay meyve üretimi toplamına dahil değildir.