44
72. GENEL KURUL
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği •
www.tobb.org.traylarındaki ilkbahar donları vedoluzararları,meyveler grubundaönemli payasahipolan
üzüm üretiminin % 12,6 azalmasına neden olurken, diğer meyveler ve sert kabuklular
grubu üretiminde % 9,2, baharat bitkileri üretiminde % 8,7 artış gerçekleşmiştir. 2015
yılında olumlu iklim şartları neticesinde verimlilik artmış, muz, incir, avokado ve kivinin
toplam üretimi % 4,9, turunçgillerin toplam üretimi % 5,1, diğer meyvelerin üretimi %
12,3 yükselmiştir. Muz, incir, avokado, kivi grubunda en yüksek üretim artışı % 7,3 ile
muz üretiminde olurken, turunçgiller grubunda % 10,5 ile mandalina, diğer meyveler
grubunda % 151,9 ile kayısı üretimi en çok artış gösteren meyveler olmuştur. Kayısı
üretimindeki yüksek oranlı artışta, bir önceki yıla kıyasla üretimin fazla olmasının
yarattığı baz etkisiyle, olumlu iklim koşulları ve yüksek yerlerde meyve tutumunun iyi
olması etkili olmuştur. Bu gruplar içinde ekim alanı azalması sebebiyle sadece % 0,1
ile çilek üretimi düşüş göstermiştir (Tablo 21, Grafik 9).
Tablo 21. Meyve Ürünleri, İçecek ve Baharat Bitkileri Üretim Miktarları
Üretim (Ton)
Değişim (%)
Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri
2013
2014
2015 2014
2015
Üzüm
4.011.409 4.175.356 3.650.000 4,1
-12,6
Diğer meyveler ve sert kabuklular
13.983.985 12.700.845 13.875.012 -9,2
9,2
Muz, incir, avakado, kivi
557.619 585.895 614.590 5,1
4,9
İncir
298.914 300.282 300.600 0,5
0,1
Muz
215.472 251.994 270.500 17,0
7,3
Diğer
43.233 33.619
43.490 -22,2
29,4
Turunçgiller
3.681.158 3.783.517 3.975.873 2,8
5,1
Portakal
1.781.258 1.779.675 1.816.798 -0,1
2,1
Mandalina
942.226 1.046.899 1.156.365 11,1
10,5
Limon
726.283 725.230 750.550 -0,1
3,5
Diğer
231.391 231.713 252.160 0,1
8,8
Diğer meyveler
7.076.599 5.753.634 6.460.799 -18,7
12,3
Elma
3.128.450 2.480.444 2.569.759 -20,7
3,6
Kayısı
780.000 270.000 680.000 -65,4 151,9
Şeftali
637.543 608.513 642.727 -4,6
5,6
Kiraz
494.325 445.556 535.600 -9,9
20,2
Armut
461.826 462.336 463.623 0,1
0,3
Nar
383.085 397.335 445.750 3,7
12,2
Çilek
372.498 376.070 375.800 1,0
-0,1
Erik
305.393 265.490 279.761 -13,1
5,4
Vişne
179.752 182.577 183.500 1,6
0,5
Diğer
333.728 265.313 284.279 -20,5
7,1
Zeytin ve diğer sert kabuklular
2.668.609 2.577.799 2.823.750 -3,4
9,5
Zeytin
1.676.000 1.768.000 1.700.000 5,5
-3,8
Fındık
549.000 412.000 646.000 -25,0
56,8
Ceviz
212.140 180.807 190.000 -14,8
5,1
Antep fıstığı
88.600 80.000 144.000 -9,7
80,0
Diğer
142.869 136.992 143.750 -4,1
4,9
Baharat bitkileri
243.861 227.362 247.045 -6,8
8,7
Kırmızı biber
198.636 186.291 204.131 -6,2
9,6
Kimyon
17.050 15.570
16.897 -8,7
8,5
Diğer
28.175 25.501
26.017 -9,5
2,0
Çay
1.180.000 1.266.311 1.320.000 7,3
4,2
Toplam
18.239.255 17.103.563 17.772.057
-6,2
3,9
Kaynak: TÜİK.
(1): Çay meyve üretimi toplamına dahil değildir.