Previous Page  12 / 42 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 42 Next Page
Page Background

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği • www.

tobb.org.tr

73. GENEL KURUL

12

elektronik sistemine kaydedilir.” hükmünün bulunduğu, ilgili maddelerin diğer fıkralarında

sorumlu müdürün ve satış ve tanıtım elemanının görev ve yükümlülüklerinin açıkça

belirtildiği, bu hükümler doğrultusunda aynı kişinin sorumlu müdür yeterlilik belgesi ve satış

ve tanıtım elemanı yeterlilik belgesi olsa dahi aynı anda iki yeterliliği de kullanamayacağı,

tıbbi cihaz satış merkezlerinde çalışan bir kişinin ilgili yeterlilik ve çalışma belgelerine sahip

olması koşuluyla aynı firmada satış ve tanıtım elemanı ve klinik destek elemanı olarak

çalışmasının mümkün olduğu ifade edilmiştir.

Mut Ticaret ve Sanayi Odasından alınan 22.02.2016 tarihli yazıda; Gıda, Tarım ve

Hayvancılık Bakanlığından, zeytinyağı üretiminde oluşan zeytin karasuyunun gübre

olarak kullanılmasına müsaade edilmesi talep edilmiştir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca; zeytin karasuyunun, 29.03.2014 tarih ve 28956

sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler

ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Organik Kaynaklı Diğer Ürünlerin

Üretimi, İthalatı, İhracatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik” eklerinde gübre olarak yer

almamakta olduğu,

Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsünce; küresel ısınma, atık

gazlar, atık yağlar derken çevre ile ilgili çalışmaların hızla devam ettiği, bu konuda pek çok

çalışmanın yetersiz kaldığı ve doğanın kirlendiği, buna bağlı olarak ekonomik sorunların ve

sağlık sorunlarının ortaya çıktığı, zeytinyağı fabrikalarında, zeytin sıkma işlemi sırasında

atık olarak ortaya çıkan ve sulardaki hayvanların, topraktaki bitkilerin ölümüne neden

olan zeytinyağı karasuyu sorununun dünyadaki pek çok ülkeye etki ettiği, Türkiye’deki

fabrikalardan doğaya 150 bin ton zeytin karasuyu verildiği ve bunun da çevreyi nasıl

kirlettiğinin yapılan çalışmalarla ve yayınlarla belirtildiği, özellikle Akdeniz ülkelerinin ve

Türkiye’nin en büyük kâbusu haline gelen karasuyun arıtılmasının neredeyse imkânsız gibi

göründüğü, karasuyunun 2006 yılının son günlerinde yürürlüğe giren Çevre Koruma ve

Atık Yönetmeliği ile doğaya salıverilmesinin yasaklandığı, ancak bazı zeytinyağı fabrikası

sahiplerinin zeytin karasuyunun çevreye çok yararlı olduğunu söylediği; üretim prosesi

sonrasında açığa çıkan yüksek organik madde, polifenoller, uçucu asitler, pektin, yağ,

taninler ve yüksek KOİ, BOÎ içermesi nedeniyle karasuyunun toksik ve kirletici bir materyal

olduğu,

bu özellikleri ile karasuyunun arıtımında büyük güçlükler ve zorluklar yaşandığı, kirleticilik

parametresi olan KOI (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) değerinin karasuda evsel atık suyun 200 -

300 katı kadar olduğu, yüksek organik madde içeriğinden dolayı karasuyun, deniz ve nehirler

gibi alıcı su kaynaklarındaki çözünmüş oksijeni çok hızlı tükettiği, dolayısıyla suda yaşayan