Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği • www.
tobb.org.tr41
EKONOMİK RAPOR - 2016
1.2 Sektörel Gelişmeler
1.2.1 Tarım
Tarım sektörü, insanların zorunlu gıda maddelerini üreten bir sektör olması, ekonomiye
sağladığı katma değer, istihdam yaratma ve ihracat potansiyeli bakımından en önemli
sektörlerden biridir. Hızla artan dünya nüfusu ve artan gıda talebi tarımsal üretimin önemini
her geçen gün artırmaktadır. Ancak tarımsal üretim doğaya bağlı olarak sürdürülen bir
faaliyettir ve teknolojideki gelişmelere rağmen bu olgu değişmemektedir. İklimde ortaya
çıkan olumlu ve olumsuz gelişmeler üretim miktarını belirlemede büyük ölçüde etkili
olmaktadır.
Tarım ülkesi olarak bilinen Türkiye’de, sektörün yıllardır süregelen sorunları varlığını
sürdürmekte, verimsizliğe neden olmaktadır. Tarım arazilerinin miras yoluyla küçülmesi,
sulama ve makineli tarıma geçişin yetersiz olması, üretimin daha çok doğal şartlara
bağlı olarak sürdürülmesi, girdi maliyetlerinin yüksek olması, üretici ve tüketici arasındaki
aracıların fazla olması başlıca sorunlar olarak öne çıkmaktadır.
Bu sorunlar 2016 yılında da varlığını sürdürmüştür. Tarım sektörünün genel görünümü
açısından büyük değişiklikler olmazken, jeopolitik riskler, sektörün en önemli pazarı olan Rusya
ve Irak pazarlarında ortaya çıkan sorunlar sektörün ihracat performansını olumsuz etkilemiştir.
Hükümet üreticiye destek sağlamak amacıyla, Ocak 2016’da yaptığı düzenleme ile yemde
% 8,0, gübrede % 18,0 olan KDV oranını % 1,0’a indirmiş, girdi maliyetlerini azaltmaya
çalışmıştır.
2016 yılında olumsuz hava koşulları ve yüksek baz etkisiyle tarım üretimi zayıflamıştır. Tarım
sektörü katma değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre, 2016 yılının birinci çeyreğinde
% 4,3, ikinci çeyreğinde % 4,0, üçüncü çeyreğinde % 6,5 küçülmüş, dördüncü çeyreğinde
toparlanmaya başlayarak % 1,3 artış göstermiştir. Böylece 2016 yılı tarım sektörü katma
değerinde % 4,1 küçülme gerçekleşmiştir.
2015 yılında%9,5 artan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretimi, 2016 yılında%0,3 azalmış
ve 64.851.161 tona gerilemiştir. Bu azalış, büyük ölçüde bir önceki yıl rekoltenin yüksek
olması nedeniyle ortaya çıkan baz etkisinden kaynaklanmıştır. 2015 yılında yağışların
yeterli seyretmesi ve hava koşulların olumlu gitmesiyle % 18,1 artan tahıl üretimi, 2016
yılında % 8,7 azalmıştır. Tahıl ürünleri grubunda bir önceki yıla göre seçilmiş ürünlerden
artış gösteren ürün bulunmazken, en yüksek düşüş % 16,3 ile arpa üretiminde olmuş, bunu
% 8,8 ile buğday üretimi izlemiştir. Mısır ve çeltik üretimi ise aynı düzeyde gerçekleşmiştir
(Tablo 21, Grafik 9).