Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği • www.
tobb.org.tr73. GENEL KURUL
42
Tablo 21. Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünlerin Üretim Miktarları
Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler
Üretim (Ton)
Değişim (%)
2014
2015
2016 2015 2016
Tahıllar
32.714.157 38.637.138 35.271.328 18,1 -8,7
Buğday
19.000.000 22.600.000 20.600.000 18,9 -8,8
Arpa
6.300.000 8.000.000 6.700.000 27,0 -16,3
Mısır (dane)
5.950.000 6.400.000 6.400.000 7,6 0,0
Çeltik
830.000 920.000 920.000 10,8 0,0
Diğer
634.157 717.138 651.328 13,1 -9,2
Patates, kuru baklagiller, yenilebilir kök ve yumrular
5.211.650 5.842.894 5.816.685 12,1 -0,4
Patates
4.166.000 4.760.000 4.750.000 14,3 -0,2
Nohut
450.000 460.000 450.000 2,2 -2,2
Mercimek (kırmızı)
325.000 340.000 340.000 4,6 0,0
Fasulye (kuru)
215.000 235.000 230.000 9,3 -2,1
Mercimek (yeşil)
20.000 20.000
20.000 0,0 0,0
Tatlı patates
9.013
3.060
687 -66,0 -77,5
Diğer
26.637 24.834
25.998 -6,8 4,7
Yağlı tohumlar
2.117.440 2.228.498 2.222.679 5,2 -0,3
Ayçiçeği
1.637.900 1.680.700 1.670.960 2,6 -0,6
Soya
150.000 161.000 165.000 7,3 2,5
Yerfıstığı
123.600 147.537 163.690 19,4 10,9
Kolza (kanola)
110.000 120.000 125.000 9,1 4,2
Haşhaş (tohum)
16.223
30.730
18.200 89,4 -40,8
Diğer
79.717 88.531
79.829 11,1 -9,8
Tütün
(1)
74.696 67.990
70.000 -9,0 3,0
Şeker pancarı
(1)
16.742.968 16.022.783 19.153.452 -4,3 19,5
Diğer yem bitkileri (tahıl samanı ve kabuklar hariç)
127.300 114.165 116.853 -10,3 2,4
Hayvan pancarı
127.300 114.165 116.853 -10,3 2,4
Tekstilde kullanılan ham bitkiler
2.350.001 2.050.002 2.100.006 -12,8 2,4
Pamuk (kütlü)
2.350.000 2.050.000 2.100.000 -12,8 2,4
Kenevir (lif)
1
1
5 0,0 400,0
Parfümeri, eczacılık ve benzeri alanlarda kullanılan bitkiler, yem bitkileri tohumları
98.257 113.856 100.158 15,9 -12,0
Fiğ
65.692 67.385
65.034 2,6 -3,5
Haşhaş (kapsül)
16.223 30.730
16.550 89,4 -46,1
Diğer
16.342 15.741
18.574 -3,7 18,0
Toplam
59.436.469 65.077.326 64.851.161
9,5
-0,3
Kaynak: TÜİK.
(1): 2016 yılı verileri geçicidir.
Patates, kuru baklagiller, yenilebilir kök ve yumrular grubunun üretim miktarı 2015 yılında %
12,1 artış gösterirken, 2016 yılında % 0,4 azalış göstermiştir. Tatlı patates üretiminde bir önceki
yıla göre ekim alanlarının daralmasıyla ortaya çıkan azalış % 77,5 ile devam etmiş, patates
üretiminde % 0,2, kuru fasulye üretiminde % 2,1, nohut üretiminde % 2,2 azalış gerçekleşmiştir.
Kırmızı ve yeşil mercimek üretiminde değişim olmamıştır.
Yağlı tohumlar grubu üretiminde 2015 yılında % 5,2 artış olurken, 2016 yılında % 0,3 azalış
olmuştur. Yağlı tohumlar grubu içinde en yüksek üretim artışını % 10,9 ile yer fıstığı üretimi
gösterirken onu, % 4,2 ile kanola, % 2,5 ile soya üretimi izlemiştir. Haşhaş (tohum) üretiminde
% 40,8, ayçiçeği üretiminde de % 0,6 azalış gerçekleşmiştir.
2015 yılında % 9,0 azalan tütün üretimi, 2016 yılında % 3,0 artmış ve 70.000 ton olmuştur.
2015 yılında % 4,3 azalan şeker pancarı üretimi, 2016 yılında yerini % 19,5’lik artışa
bırakırken, hayvan pancarı üretiminde % 2,4 artış gerçekleşmiştir. Şeker fiyatlarındaki
artış nedeniyle üretim alanların artmasının, şeker pancarı üretimindeki artışı desteklediği
görülmektedir. 2015 yılında % 12,8 azalan tekstilde kullanılan ham bitkilerden kütlü pamuk
üretimi 2016 yılında % 2,4 artış göstermiştir.