Previous Page  63 / 260 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 63 / 260 Next Page
Page Background

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği • www.

tobb.org.tr

43

EKONOMİK RAPOR - 2016

Parfümeri, eczacılık ve benzeri alanlarda kullanılan bitkiler, yem bitkileri tohumları üretiminde

2015 yılında görülen % 15,9’luk artış, 2016 yılında yerini % 12,0’lık azalışa bırakmıştır. Bu grup

altında yer alan haşhaş (kapsül) üretiminde%46,1 ve fiğ üretiminde%3,5 azalış gerçekleşmiştir.

Sebze ürünleri üretiminde 2015 yılında kaydedilen % 3,4 artış, 2016 yılında % 2,2 düzeyinde

gerçekleşmiş ve üretim 30.202.092 tona yükselmiştir. Yumru ve kök sebzeler grubu üretimi

% 7,7 artarken, bu grupta yer alan seçilmiş ürünlerden pırasa üretiminde % 1,9, taze soğan

üretiminde % 2,0 azalış, diğer ürünlerin üretiminde ise artış olmuştur. En yüksek oranlı artış

% 11,5 ile kuru soğan üretiminde olurken, havuç üretiminde % 2,8 artış olmuş, kırmızı turp

üretimi değişim göstermemiştir (Tablo 22, Grafik 9).

Tablo 22. Sebze Ürünleri Üretim Miktarları

Sebzeler

 Üretim (Ton)

Değişim (%)

2014

2015

2016

2015

2016

Yumru ve kök sebzeler

3.052.073

3.131.240

3.372.228

2,6

7,7

Soğan (kuru)

1.790.000

1.879.189

2.094.705

5,0

11,5

Havuç

557.977

534.988

549.969

-4,1

2,8

Pırasa

223.303

231.678

227.386

3,8

-1,9

Turp (kırmızı)

169.935

179.660

179.577

5,7

0,0

Soğan (taze)

148.255

141.691

138.816

-4,4

-2,0

Diğer

162.603

164.034

181.775

0,9

10,8

Meyvesi için yetiştirilen sebzeler

23.724.312

24.588.763

24.942.223

3,6

1,4

Domates

11.850.000

12.615.000

12.600.000

6,5

-0,1

Karpuz

3.885.617

3.918.558

3.916.373

0,8

-0,1

Kavun

1.707.302

1.719.620

1.849.418

0,7

7,5

Hıyar

1.845.749

1.822.636

1.813.760

-1,3

-0,5

Biber (sivri)

907.126

919.004

964.446

1,3

4,9

Biber (salçalık)

829.809

879.775

958.766

6,0

9,0

Patlıcan

827.380

805.259

851.768

-2,7

5,8

Fasulye

638.469

640.836

640.153

0,4

-0,1

Biber (dolmalık)

391.009

393.109

424.494

0,5

8,0

Diğer

841.851

874.966

923.045

3,9

5,5

Başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler

1.793.396

1.832.287

1.887.641

2,2

3,0

Lahana (beyaz)

492.610

514.344

520.390

4,4

1,2

Marul (göbekli)

230.755

225.021

226.563

-2,5

0,7

Ispanak

207.676

208.403

211.031

0,4

1,3

Karnabahar

161.331

182.266

192.272

13,0

5,5

Lahana (kırmızı)

164.069

178.679

183.207

8,9

2,5

Marul (kıvırcık)

172.207

157.981

180.289

-8,3

14,1

Lahana (kara yaprak)

73.643

71.118

70.861

-3,4

-0,4

Maydanoz

58.351

57.728

57.727

-1,1

0,0

Mantar (kültür)

38.767

39.495

35.391

1,9

-10,4

Diğer

193.987

197.252

209.910

1,7

6,4

Toplam

28.569.781 

29.552.290 

30.202.092 

3,4 

2,2

Kaynak: TÜİK.

Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubu üretim miktarı sınırlı artışını devam ettirmiş ve bir

önceki yıla göre % 1,4 artış göstermiştir. Bu grupta yer alan seçilmiş ürünlerde en yüksek

üretim artışı % 9,0 ile salçalık biber, % 8,0 ile dolmalık biber ve % 7,5 ile kavun üretiminde

olmuştur. Üretimde en yüksek düşüş % 0,5 ile hıyar üretiminde görülmüştür.

Başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler grubu üretim miktarında 2015 yılında %

2,2, 2016 yılında % 3,0 artış olmuştur. Mantar üretiminde % 10,4, kara yaprak lahana