Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği • www.
tobb.org.tr43
EKONOMİK RAPOR - 2016
Parfümeri, eczacılık ve benzeri alanlarda kullanılan bitkiler, yem bitkileri tohumları üretiminde
2015 yılında görülen % 15,9’luk artış, 2016 yılında yerini % 12,0’lık azalışa bırakmıştır. Bu grup
altında yer alan haşhaş (kapsül) üretiminde%46,1 ve fiğ üretiminde%3,5 azalış gerçekleşmiştir.
Sebze ürünleri üretiminde 2015 yılında kaydedilen % 3,4 artış, 2016 yılında % 2,2 düzeyinde
gerçekleşmiş ve üretim 30.202.092 tona yükselmiştir. Yumru ve kök sebzeler grubu üretimi
% 7,7 artarken, bu grupta yer alan seçilmiş ürünlerden pırasa üretiminde % 1,9, taze soğan
üretiminde % 2,0 azalış, diğer ürünlerin üretiminde ise artış olmuştur. En yüksek oranlı artış
% 11,5 ile kuru soğan üretiminde olurken, havuç üretiminde % 2,8 artış olmuş, kırmızı turp
üretimi değişim göstermemiştir (Tablo 22, Grafik 9).
Tablo 22. Sebze Ürünleri Üretim Miktarları
Sebzeler
Üretim (Ton)
Değişim (%)
2014
2015
2016
2015
2016
Yumru ve kök sebzeler
3.052.073
3.131.240
3.372.228
2,6
7,7
Soğan (kuru)
1.790.000
1.879.189
2.094.705
5,0
11,5
Havuç
557.977
534.988
549.969
-4,1
2,8
Pırasa
223.303
231.678
227.386
3,8
-1,9
Turp (kırmızı)
169.935
179.660
179.577
5,7
0,0
Soğan (taze)
148.255
141.691
138.816
-4,4
-2,0
Diğer
162.603
164.034
181.775
0,9
10,8
Meyvesi için yetiştirilen sebzeler
23.724.312
24.588.763
24.942.223
3,6
1,4
Domates
11.850.000
12.615.000
12.600.000
6,5
-0,1
Karpuz
3.885.617
3.918.558
3.916.373
0,8
-0,1
Kavun
1.707.302
1.719.620
1.849.418
0,7
7,5
Hıyar
1.845.749
1.822.636
1.813.760
-1,3
-0,5
Biber (sivri)
907.126
919.004
964.446
1,3
4,9
Biber (salçalık)
829.809
879.775
958.766
6,0
9,0
Patlıcan
827.380
805.259
851.768
-2,7
5,8
Fasulye
638.469
640.836
640.153
0,4
-0,1
Biber (dolmalık)
391.009
393.109
424.494
0,5
8,0
Diğer
841.851
874.966
923.045
3,9
5,5
Başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler
1.793.396
1.832.287
1.887.641
2,2
3,0
Lahana (beyaz)
492.610
514.344
520.390
4,4
1,2
Marul (göbekli)
230.755
225.021
226.563
-2,5
0,7
Ispanak
207.676
208.403
211.031
0,4
1,3
Karnabahar
161.331
182.266
192.272
13,0
5,5
Lahana (kırmızı)
164.069
178.679
183.207
8,9
2,5
Marul (kıvırcık)
172.207
157.981
180.289
-8,3
14,1
Lahana (kara yaprak)
73.643
71.118
70.861
-3,4
-0,4
Maydanoz
58.351
57.728
57.727
-1,1
0,0
Mantar (kültür)
38.767
39.495
35.391
1,9
-10,4
Diğer
193.987
197.252
209.910
1,7
6,4
Toplam
28.569.781
29.552.290
30.202.092
3,4
2,2
Kaynak: TÜİK.
Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubu üretim miktarı sınırlı artışını devam ettirmiş ve bir
önceki yıla göre % 1,4 artış göstermiştir. Bu grupta yer alan seçilmiş ürünlerde en yüksek
üretim artışı % 9,0 ile salçalık biber, % 8,0 ile dolmalık biber ve % 7,5 ile kavun üretiminde
olmuştur. Üretimde en yüksek düşüş % 0,5 ile hıyar üretiminde görülmüştür.
Başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler grubu üretim miktarında 2015 yılında %
2,2, 2016 yılında % 3,0 artış olmuştur. Mantar üretiminde % 10,4, kara yaprak lahana