Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği • www.
tobb.org.tr45
EKONOMİK RAPOR - 2016
Grafik 9. Bitkisel Üretim Değişim Oranları
2015 yılında % 9,5 artış gösteren zeytin ve diğer sert kabuklular grubu üretim miktarı, 2016
yılında da % 5,4 azalış göstermiştir. Seçilmiş sert kabuklulardan Antep fıstığı üretiminde
2015 yılında rekor düzeyde gerçekleşen artış, hız kesmekle birlikte devam etmiş % 18,1
olarak gerçekleşmiştir. Fındık üretiminde ise 2015 yılında kaydedilen % 56,8’lik artış yerini %
35,0’lik azalışa bırakmıştır. Zeytin üretiminde % 1,8 ile düşük oranlı bir artış gerçekleşmiştir.
Baharat bitkileri grubunun üretim miktarı 2016 yılında % 11,3 artarak 274.851 ton olmuştur.
Seçilmiş baharat bitkilerinden kırmızı biber üretimi % 10,2, kimyon üretimi % 10,5 artmıştır.
Çay üretiminde 2015 yılında bir önceki yıla göre % 4,9 artış kaydedilirken, 2016 yılında %
3,2’lik artış kaydedilmiş ve üretim 1.370.000 ton olmuştur.
Tarımsal Destekleme Ödemeleri
2006 yılında çıkarılan 5488 sayılı Tarım Kanunu çerçevesinde; organik tarım, iyi tarım
uygulamaları, toprak analizi, çevre amaçlı tarım alanlarının korunması (ÇATAK), sertifikalı
tohum ve fidan kullanımı gibi şartlı alan bazı destekler, mazot ve gübre gibi şartsız alan bazlı
destekler, ürün bazında verilen fark ödemesi destekleri, hayvancılığı desteklemeye yönelik
olarak kaba yem üretimi, hayvan ıslahı ve suni tohumlama gibi faaliyetler için sağlanan
destekler, kırsal kalkınmayı artırmaya yönelik destekler ve tarım sigortası destekleri ile
2016 yılında da tarım sektörü desteklenmeye devam edilmiştir.
-6,7
9,5
-0,3
0,4
3,4
2,2
-6,2
3,9
6,3
-8
-6
-4
-2
0
2
4
6
8
10
12
2014
2015
2016
(%)
Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler
Sebzeler
Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri
Kaynak: TÜİK.
Kaynak: TÜİK.