Previous Page  65 / 260 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 65 / 260 Next Page
Page Background

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği • www.

tobb.org.tr

45

EKONOMİK RAPOR - 2016

Grafik 9. Bitkisel Üretim Değişim Oranları

2015 yılında % 9,5 artış gösteren zeytin ve diğer sert kabuklular grubu üretim miktarı, 2016

yılında da % 5,4 azalış göstermiştir. Seçilmiş sert kabuklulardan Antep fıstığı üretiminde

2015 yılında rekor düzeyde gerçekleşen artış, hız kesmekle birlikte devam etmiş % 18,1

olarak gerçekleşmiştir. Fındık üretiminde ise 2015 yılında kaydedilen % 56,8’lik artış yerini %

35,0’lik azalışa bırakmıştır. Zeytin üretiminde % 1,8 ile düşük oranlı bir artış gerçekleşmiştir.

Baharat bitkileri grubunun üretim miktarı 2016 yılında % 11,3 artarak 274.851 ton olmuştur.

Seçilmiş baharat bitkilerinden kırmızı biber üretimi % 10,2, kimyon üretimi % 10,5 artmıştır.

Çay üretiminde 2015 yılında bir önceki yıla göre % 4,9 artış kaydedilirken, 2016 yılında %

3,2’lik artış kaydedilmiş ve üretim 1.370.000 ton olmuştur.

Tarımsal Destekleme Ödemeleri

2006 yılında çıkarılan 5488 sayılı Tarım Kanunu çerçevesinde; organik tarım, iyi tarım

uygulamaları, toprak analizi, çevre amaçlı tarım alanlarının korunması (ÇATAK), sertifikalı

tohum ve fidan kullanımı gibi şartlı alan bazı destekler, mazot ve gübre gibi şartsız alan bazlı

destekler, ürün bazında verilen fark ödemesi destekleri, hayvancılığı desteklemeye yönelik

olarak kaba yem üretimi, hayvan ıslahı ve suni tohumlama gibi faaliyetler için sağlanan

destekler, kırsal kalkınmayı artırmaya yönelik destekler ve tarım sigortası destekleri ile

2016 yılında da tarım sektörü desteklenmeye devam edilmiştir.

-6,7

9,5

-0,3

0,4

3,4

2,2

-6,2

3,9

6,3

-8

-6

-4

-2

0

2

4

6

8

10

12

2014

2015

2016

(%)

Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler

Sebzeler

Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri

Kaynak: TÜİK.

Kaynak: TÜİK.