Previous Page  64 / 260 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 64 / 260 Next Page
Page Background

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği • www.

tobb.org.tr

73. GENEL KURUL

44

üretiminde % 0,4 düşüş olurken, diğer sebzelerin üretiminde artış olmuştur. En yüksek

oranlı artışlar % 14,1 ile kıvırcık marul, % 5,5 ile karnabahar, % 2,5 ile kırmızı lahana

üretiminde gerçekleşmiştir.

Meyve ürünleri, içecek ve baharat bitkileri üretiminde 2015 yılında kaydedilen % 3,9’luk artış,

2016 yılında % 6,3’e yükselmiş, üretim 18.887.625 ton olarak gerçekleşmiştir. 2015 yılında

önemli oranda azalan üzüm üretimi, 2016 yılında iklim koşulların uygun gitmesiyle % 9,6

artış göstermiştir. Diğer meyveler ve sert kabuklular grubu üretiminde % 5,3, baharat bitkileri

üretiminde % 11,3 artış gerçekleşmiştir. 2016 yılında da olumlu iklim şartları neticesinde

verimlilik artmış, muz, incir, avokado ve kivinin toplam üretimi % 3,7, turunçgillerin toplam

üretimi % 6,6, diğer meyvelerin üretimi % 9,4 yükselmiştir. Muz, incir, avokado, kivi grubunda

en yüksek üretim artışı % 3,6 ile muz üretiminde olurken, turunçgiller grubunda % 12,4 ile

mandalina, diğer meyveler grubunda % 13,7 ile elma üretimi en çok artış gösteren meyveler

olmuştur (Tablo 23, Grafik 9).

Tablo 23. Meyve Ürünleri, İçecek ve Baharat Bitkileri Üretim Miktarları

Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri

Üretim (Ton)

Değişim (%)

2014

2015

2016

2015

2016

Üzüm

4.175.356 3.650.000

4.000.000

-12,6

9,6

Diğer meyveler ve sert kabuklular

12.700.845 13.875.012 14.612.774

9,2

5,3

Muz, incir, avakado, kivi

585.895

614.590

637.455

4,9

3,7

İncir

300.282

300.600

310.341

0,1

3,2

Muz

251.994

270.500

280.251

7,3

3,6

Diğer

33.619

43.490

46.863

29,4

7,8

Turunçgiller

3.783.517 3.975.873

4.240.179

5,1

6,6

Portakal

1.779.675 1.816.798

1.852.141

2,1

1,9

Mandalina

1.046.899 1.156.365

1.299.413

10,5

12,4

Limon

725.230

750.550

840.588

3,5

12,0

Diğer

231.713

252.160

248.037

8,8

-1,6

Diğer meyveler

5.753.634 6.460.799

7.064.990

12,3

9,4

Elma

2.480.444 2.569.759

2.921.686

3,6

13,7

Kayısı

270.000

680.000

730.000

151,9

7,4

Şeftali

608.513

642.727

673.583

5,6

4,8

Kiraz

445.556

535.600

599.187

20,2

11,9

Armut

462.336

463.623

470.939

0,3

1,6

Nar

397.335

445.750

465.150

12,2

4,4

Çilek

376.070

375.800

410.300

-0,1

9,2

Erik

265.490

279.761

298.927

5,4

6,9

Vişne

182.577

183.500

189.824

0,5

3,4

Diğer

265.313

284.279

305.394

7,1

7,4

Zeytin ve diğer sert kabuklular

2.577.799 2.823.750

2.670.150

9,5

-5,4

Zeytin

1.768.000 1.700.000

1.730.000

-3,8

1,8

Fındık

412.000

646.000

420.000

56,8

-35,0

Ceviz

180.807

190.000

200.000

5,1

5,3

Antep fıstığı

80.000

144.000

170.000

80,0

18,1

Diğer

136.992

143.750

150.150

4,9

4,5

Baharat bitkileri

227.362

247.045

274.851

8,7

11,3

Kırmızı biber

186.291

204.131

224.918

9,6

10,2

Kimyon

15.570

16.897

18.678

8,5

10,5

Diğer

25.501

26.017

31.255

2,0

20,1

Çay

1.266.311 1.327.934

1.370.000

4,9

3,2

Toplam

17.103.563 

17.772.057 

18.887.625 

3,9 

6,3

Kaynak: TÜİK.

(1): Çay meyve üretimi toplamına dahil değildir.