TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

"Almanya ile Ticaret Hacmimizin Bu Yıl 30 Milyar Dolara Ulaşmasını Bekliyoruz"


04.10.2007 / BERLİN - ALMANYA



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 24 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirterek, bu yıl rakamın 30 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi. ​


Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TATSO) genel kurul toplantısı, Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği binasında düzenlendi.



Genel kurulun açılışında konuşan TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu , "Biz Türkler için çoktan gurbet olmaktan çıkan Berlin, kimimiz için ikinci vatan, buradaki üçüncü nesil içinse artık anavatandır. Türk edibi Cenap Şehabettin’in "bayramlıklarını giymiş toy bir genç"e benzettiği bu şehirde sizi selamlamaktan mutluluk duyuyorum" dedi. Almanya-Türkiye ilişkileri, hem tarihi, hem siyasi, hem sosyal, hem de iktisadi temellere dayandığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticaret partneri olduğunu belirterek, "Almanya ile ticaret hacmimiz geçen sene 24 milyar dolardı. Bu yıl bu meblağın 30 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içindeyse bu hacmin 50 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz" dedi.



Türkiye’de faaliyet gösteren 3 bine yakın Alman firması bulunduğunu, Almanya'da ise 60 bin Türk kökenli girişimcinin faaliyet gösterdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu konuşmasına şöyle devam etti; Bu girişimcilerin, 7 milyar Euro’luk yatırımı bulunmaktadır. Ayrıca bu girişimciler, yaklaşık 350 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Almanya’daki Türk girişimcilerin sayısının, 2010 yılında 100 bine ulaşması öngörülmektedir. Böylece, Türk girişimcilerin, 650 bin kişiye istihdam imkanı sağlamalarını ve 95 milyar Euro’luk iş hacmi üreterek, Alman ekonomisine daha fazla katkı sağlamalarını bekliyoruz. Bütün bunlar, iki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğinin güçlü ve çok yönlü bir niteliğe sahip olduğunu göstermektedir. İkili ilişkilerimizin öneminin bilincinde olan Birliğimiz, uluslararası ilişkiler alanındaki çalışmalarında, Almanya’ya her zaman öncelikli bir yer vermiştir. İkili ilişkilerimizin gelişmesine katkı sağlayacak platformların tesisinde öncü bir rol oynamıştır.


Türk-Alman İşbirliği Konseyi’nin organizasyonunda önemli rol alan ve Konseyin Türkiye’de toplantılarına ev sahipliği yapan Birliğimiz, ayrıca Türk-Alman Ekonomi Kongresi’ne de destek vermektedir. Türkiye’de ve Almanya’da, her iki ülke Başbakanlarının katılımı ile birçok toplantı düzenlenmiştir.



Aynı anlayışla Birliğimiz, bundan 13 yıl önce, 1994 yılında, bugünleri görerek, bu sabah sizlerin de katılımı ile ortak bir toplantı organize ettiğimiz Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği ile bir protokol imzalamıştır. Bu protokole istinaden, önce Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odasını, 1994 yılında İstanbul’da kurduk. Mütekabiliyet esasına göre, 2004 yılında da, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odasını, Köln’de kurduk.



Her iki Odayı kurarken de amacımız, Türk ve Alman girişimcileri için önemli bir işbirliği ve ortaklık platformu oluşturmaktı.



3 yılın sonunda Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın geldiği nokta, bizler için gurur vericidir. Geçtiğimiz Mart ayında Köln’deki yeni hizmet binasına taşınan Odamız, kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atmıştır. Odamız, Alman kamuoyunda kendine önemli bir yer edinmiştir. Türkiye’den yaklaşık 200 Oda ve Borsamızın üyeliği ile TATSO’nun üye portföyü gelişmiştir. Oda, aralarında dünya devlerinin de bulunduğu 400’den fazla üye ile, Türk ve Alman ekonomileri arasında önemli bir köprü haline gelmiştir.


TATSO'nun Türkiye'nin Avrupa’da ve özellikle Almanya kamuoyuna yakından tanıtılması için çalıştığına da dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Genel Kuruldaki Oda ve Borsa Başkanlarına seslenerek "TATSO üyeliğinin, üyeleriniz için önemli imkanlar sağlayacağına inanıyorum. Bu üyelik sayesinde, Almanya’yı ve buna bağlı olarak Avrupa pazarını daha yakından tanıma fırsatı bulacaksınız. Bulunduğunuz il ve ilçelerin kalkınması için bu fırsatını iyi kullanacağınızı umuyorum. TATSO üyeliğiniz sayesinde, daha çok girişimcimizin Avrupa ile iş yapmasının yolu açılmış olacaktır." dedi



TATSO’nun önemi sadece ekonomik ve ticari rolünden kaynaklanmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu konuşmasına şöyle devam etti;’Oda’ya, aynı zamanda, ülkemizin Avrupa Birliği üyeliği yolunda da önemli görevler düşmektedir. Oda, ülkemizin Avrupa ve özel olarak Almanya kamuoyuna daha yakından tanıtılması için çalışmaktadır. Bugün artık Türkiye’nin AB’de nasıl bir üye olacağını tartışmak yersizdir. Türkiye pek çok Avrupalı ve uluslararası kuruluştaki, olumlu ve sorumlu üyeliği ile bu sorunun cevabını vermiştir. Diğer taraftan ülkemiz, serbest piyasa ekonomisi ilkelerini, Avrupa Birliği’ne yeni üye olan ülkelerden daha önce uygulamaya başlamıştır ve daha tutarlı şekilde uygulamaktadır. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği ile birlikte düzenlediğimiz toplantıda Türkiye ekonomisi hakkında dile getirdiğim birkaç hususa, burada da değinmek istiyorum. Türkiye ekonomisi yaklaşık 5,5 yıldır kesintisiz bir büyüme süreci yaşamaktadır. Bu dönemde ortalama yıllık büyüme hızı yüzde 7’nin üzerindedir. Bu sayede ulaşılan 400 milyar dolarlık milli gelir rakamı ile dünyanın 17. Avrupa’nınsa 7. büyük ekonomisi haline gelinmiştir.100 milyar dolara ulaşan ihracatın yüzde 90’ı sanayi ürünüdür. Dolayısıyla Türkiye aynı zamanda Doğu Avrupa’dan Çin’e kadar uzanan bu geniş coğrafyanın sanayi devidir. Tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinden yapılan sanayi ürünleri ihracatının yüzde 65’i, Türkiye’den gerçekleştirmektedir.Diğer taraftan Türkiye, güçlü lojistik ve iletişim altyapısı sayesinde, bölge ülkelerine açılan bir kapı şeklinde, yabancı yatırımcılar için cazip bir merkez durumundadır. Son 2,5 yıl zarfında ülkemize gelen toplam doğrudan yabancı yatırım 50 milyar dolara ulaşmıştır. Bunun yüzde 80’ininden fazlası, AB üyesi ülkelerden gelmektedir.Avrupa’nın en dinamik ekonomisi haline gelmiş bir Türkiye’nin, AB’ye katılımıyla önümüzde çok heyecan verici fırsatlar bulacağız. Türk ve Alman girişimcileri bunun bilincinde olmalıdır. Bu sebeple de, ülkemizin AB üyeliği için beraber çalışılmalıdır. Bu çalışmada TATSO’ya önemli görevler düşmektedir. Türkiye'nin AB sürecinin başarısı açısından Almanya'nın desteğini önemsiyoruz. 2007 yılının ilk yarısındaki Alman dönem başkanlığının Türkiye-AB katılım sürecine desteği için müteşekkiriz.



Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TATSO) genel kurul seçim sonuçları sonucunda yönetim kurulu, yönetim kurulu yedek üyeleri ve denetçiler şu sıralamayla belirlenmiştir:


TD-IHK (TATSO) YÖNETİM KURULU


1. MUSTAFA DURAN


2. DR. AHMET ZİYA KÜÇÜK


3. C. HAYATİ ÖNEL


4. DIPL. ING. NİHAT SORGEC


5. DR. MICHAEL KERN


6. ROLF A. KÖNIGS


7. DR. RAINHARDT FRHR.V.LEOPRECHTING


8. WERNER SCHELLER


9. ENGİN KOYUNCU


10.VICTOR VOGT



TD-IHK (TATSO) YEDEK YÖNETİM KURULU


1. FAİZE BERGER


2. DIPL.ING.ADEM ÇAKIR


3. AHMET YILMAZ


4. STEFAN GENTH


5. PROF.DR. NORBERT KRÜGER


6. DR. ULRICH PALM



TD-IHK (TATSO) DENETÇİLERİ


1. HERA KOHNERT


2. MUSTAFA BAKLAN


3. SELDA BABAYİĞİT






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA