Girişimci hacıyatmaz gibidir. Ne yaparsanız yapın ayağa kalkar
05.11.2010 /
İSTANBUL, AA/ TOBB'un himayesinde gerçekleştirilen Global Girişimcilik Haftası etkinliklerini tanıtmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, işsizlikle ilgili olarak bütün dünya ekonomilerinin elinde tek bir reçete olduğunu belirterek, “O da girişimci sayısını artırmak” diye konuştu. Girişimciliği ‘hacıyatmaz’a benzeten Hisarcıklıoğlu, “Girişimciler de hacıyatmaz gibi ayakta kalmasını bilmeli'' dedi.
TOBB'un himayesinde gerçekleştirilen Global Girişimcilik Haftası etkinliklerini tanıtmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, işsizlikle ilgili olarak bütün dünya ekonomilerinin elinde tek bir reçete olduğunu belirterek, “O da girişimci sayısını artırmak” diye konuştu. Girişimciliği ‘hacıyatmaz’a benzeten Hisarcıklıoğlu, “Girişimciler de hacıyatmaz gibi ayakta kalmasını bilmeli'' dedi.
TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 3. kez düzenlenen ve ana teması ''güç birliği'' olan hafta boyunca, önemli bölümü İstanbul'da olmak üzere, Türkiye genelinde 200'ün üzerinde etkinlik gerçekleştirileceğini, Girişimcilik Haftası'nın tüm dünyada 102 ülkede benzer etkinliklerle kutlandığını bildirdi.
Bugün bütün ülkelerin önündeki en büyük ve ortak sorunun işsizlik olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, son yaşanan krizle beraber, bunun iyice göz önüne çıktığını, kriz öncesi işini kaybedenlerin hala işlerine kavuşamadıklarını vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, ''Bütün ekonomistlerin, hükümetlerin yaptığı bir açıklama var; diyorlar ki, işsizlikte kısa sürede bir iyileşme olmayacak, işsizlikle mücadele uzun zaman alacak diye. Haklılar, çünkü işsizliği bilinen hiçbir ekonomi politikası ile engelleyemiyorsunuz. Böyle bir formül yok. Devlet eli ile istihdam sağlama dönemi de, bütün dünyada sona erdi zaten. O yüzden, bütün dünya ekonomilerinin elinde tek bir reçete var şu an: Girişimci sayısını artırmak'' dedi.
-“Girişimcilik kavramı moda değil, ihtiyaç”
Girişimcilik kavramının moda olduğu için değil, tam tersine büyük ve ortak bir ihtiyaç olduğu için ön plana çıktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Hele hele, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için bu çok daha önemli hale geldi. Çünkü bizim için zenginleşmenin de kaynağı bu'' diye konuştu.
1980'lerin başında Suudi Arabistan ekonomisi, Türkiye'den daha büyükken, Yunanistan ile eşit konumdayken, bugün Türkiye'nin her ikisinin toplamı kadar büyük bir ekonomi olduğunu, bunu girişimciliğin önünü açarak başardıklarını, girişimcilikle zenginliğin doğru orantılı olduğunu kaydetti.
-''Bzim hazinemiz girişimci ruhumuz''
TOBB'un son yıllarda girişimciliğe çok büyük önem verdiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, iş bulma hedefini değil iş verme hedefini aşıladıklarını belirtti.
Hisarcıklıoğlu, ''Bizim hazinemiz girişimci ruhumuzdur. Bu ülkedeki her kuruşun altında girişimcilik ve alın teri vardır. Bizim değerlerimiz toprağın altında değil, üstündedir. Allahıma şükrediyorum bize girişimci ruhu verdi'' dedi.
Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Girişimci 'Hacıyatmaz' gibidir. Anadolu'da eskiden çocukların oyuncağı 'Hacıyatmaz' idi. Hacıyatmaz, ne yaparsanız yapın hep ayağa kalkar. Girişimciler de Hacıyatmaz gibi ayakta kalmasını bilmeli. Bugün gençlerimiz eğitimli, bilgili. Dil biliyorlar. Her türlü bilgiye, her türlü teknolojiye anında ulaşabiliyorlar. Yani şimdi bütün dünya ile eşit fırsatlara sahipler. İşte bu yeni nesil, bizi çok daha yüksek hedeflere rahatlıkla ulaştırabilecek potansiyele sahip. Tek yapmamız gereken, gençlerimize bu güveni ve azmi aşılamak. Her girişimci kendi kaderinin mimarıdır. Tıpkı Necip Fazıl'ın dediği gibi, (Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım...).''
-''Kamu ekonomide etkin hale gelirse girişimcinin önü kapanır''
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, açılan şirketlerin yeni girişimcilerin ortaya çıktığının somut göstergesi olduğunu, krizle beraber yeni kurulan şirketlerde bu sayının hızla artmaya başladığını belirtti.
Hisarcıklıoğlu, ''Krizden hızla çıkışık noktamızın en önemli somut göstergelerinden biri de protesto olan senet sayısında geçen yılla bu yıl arasında yüzde 25 azalma var. Ekonomi büyüyor, protesto olan senet tutarı azalıyor. Bu ekonominin ne kadar hızla canlandığını gösteriyor'' diye konuştu.
Orta vadeli programın kamunun harcamalarının disipline edilmesi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Kamu ekonominin içinde ne kadar düşük oyuncu olursa o zaman özel sektörün önü açılır. Ne zaman kamu ekonomide etkin hale gelirse o zaman girişimcini önü kapanır'' diye konuştu.
-''1,3 milyon girişimcinin 80 bini kadın''
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da kadın işsizlerin yüzde 20'leri bulduğu İstanbul'da kalkınma ajanslarının rotasını mutlaka kadına çevirmek gerektiğini kaydetti.
Dünya Ekonomi Forumu 2010 Küresel Cinsiyet Eşitliği raporuna göre Türkiye'nin kadının ekonomiye katılma ve ekonomide fırsat olanağı sıralamasında 134 ülke arasında sondan 4. sırada olduğuna dikkati çeken Bektaş, ''Sadece Suudi Arabistan, Pakistan ve Yemen'de kadının ekonomideki yeri Türkiye'den daha geride. Raporun yayınlandığı son 5 yıla bakıldığında Türkiye dünya sıralamasında 2006 yılında 105'inci sırada. 2009 yılında 24 sıra birden gerileyerek 129. sıraya geçmiş. Ekonomi hızla büyümesine rağmen kadının ekonomideki yeri güçlenmiyor'' dedi.
1,3 milyon girişimcinin sadece 80 bininin kadın girişimci olabildiğine dikkati çeken Bektaş, TOBB Kadın Girişimci Kurulu olarak, en büyük iş kadını teşkilatını oluşturarak 78 ilde 1440 iş kadınına ulaştıklarını, bu sayının önümüzdeki günlerde artacağını kaydetti.
Bektaş, ''(Yönetim kadının hakkıdır) sloganıyla çıktığımız yolda , oda ve borsa meclislerinde görev alan kadın girişimci sayısını yüzde 192 artırarak 51'den 149'a çıkardık. Bundan sonra tek hedefimiz 500 kadının oda ve borsa meclislerinde yer almasını sağlamak olacak'' dedi.
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise geçen sene yaklaşık 25 etkinlik yaparken bu sene 8 katına çıktığına işaret ederek, ''Demek ki biz girişimciliğin ne kadar önemli olduğunun bilincini ülkemizde yavaş yavaş yükseltiyoruz'' dedi.
TOBB Genç Girişimciler Üst Kurul Üyesi Gülden Yılmaz da 120'yi geçkin paydaşlarıyla bu etkinliği düzenlediklerini, paydaşlar arasında 23 üniversite, 25 sivil toplum kuruluşu, 40 özel sektör, 7 belediye ve TOBB'a bağlı 40 sanayi ve ticaret odası ve 15 medya kuruluşu bulunduğunu belirtti.
-190'ın üzerinde etkinli
Verilen bilgiye göre, TOBB himayesinde gerçekleştirilen Global Girişimcilik Haftası, genç girişimci potansiyelinin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesi amacıyla oluşturulan TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile gelişmekte olan ülkelerdeki girişimciliği destekleyerek ekonomik kalkınmaya katkıda bulunan uluslararası sivil toplum kuruluşu Endeavor'ın ev sahipliğinde düzenleniyor.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun liderliğinde, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, TOBB Genç Girişimciler Üst Kurul Üyesi Gülden Yılmaz ile Endeavor Başkanı Özcan Tahincioğlu'nun sözcülüğünü üstlendikleri hafta boyunca Türkiye çapında düzenlenecek 190'ın üzerinde etkinlikte gençler girişimciliğe teşvik edilecek.
5-12 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Global Girişimcilik Haftası kapsamında, Ankara'da 6-7 Kasım 2010 tarihlerinde TOBB'da Girişimcilik Kongresi düzenlenecek.
120 paydaş kurumun yer aldığı Global Girişimcilik Haftası'nın tüm etkinliklerine 300'ün üzerinde özel sektörden girişimci ve şirket kurucusu katılacak.