TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi toplandı


25.12.2022 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan A. Sadıkoğlu’nun katılımıyla, Meclis Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu’nun başkanlığında video konferans yöntemiyle gerçekleştirdi.​

Oğuzhan A. Sadıkoğlu yaptığı açılış konuşmasında; Meclisin düzenli şekilde bir araya gelerek yürüttüğü çalışmalardan duyduğu memnuniyetlerini bildirdi. Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisinin, proaktif şekilde, sektörün karşılaştığı ve karşılaşabileceği sıkıntılara zaman kaybetmeden çözüm ürettiğini, son derece özverili çalıştığını ifade ettikten sonra, TOBB’un tüm imkânlarıyla her zaman sektörün yanında olduğunu hatırlattı. Sonrasında; Meclis Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, gündem maddeleri kapsamında toplantıyı başlattı.

 

Toplantıda ilk olarak, Koç Holding Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Ahmet Çimenoğlu; güncel gelişmeler ışığında dünya ve Türkiye’nin ekonomik görünümü hakkında bilgi sundu. Başta FED olmak üzere Merkez Bankalarının sıkı para politikalarının riskli varlıkların zayıflamasına ve güvenlik varlıkların değerlenmesine sebep olduğu bilgisini paylaştı. ABD Ekim enflasyon verisinin beklentilerin altında kalmasının ise piyasaları bir miktar rahatlattığını, büyümedeki global yavaşlamanın ve artan faizlerin, emtia fiyatlarında aşağı yönlü baskı oluşturduğunu aktardı.

 

Çimenoğlu, Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak ise; 2022’nin ikinci çeyreğinde, güçlü iç talebin ve finansal hizmetler kesiminin katkılarıyla %7,6 büyüdüğünü; bununla birlikte, sanayi üretiminin Temmuz’da ve Ağustos’ta düşük seyrettiğini belirtti. İlk 9 ayda ihracat %17 artarken, enerji ithalatının etkisiyle toplam ithalatın %40,4 arttığı, sene başından itibaren, toplam dış ticaret açığının ise 83,1 milyar USD olduğu bilgisini paylaştı.

 

Daha sonra gündem maddesi kapsamında, Türk mevzuatının AB mevzuatına uyum durumu ile uygulama sorunlarını görüşmek ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak üzere kurulan Gümrük Birliği Ortak Komitesi (GBOK)’nin 38.dönem toplantı çıktıları görüşüldü. 01.01.2019’tan beri enerji etiketi gerektiren cihazların Avrupa pazarında satılmadan önce Avrupa Enerji Etiketleme Ürün Veri Tabanına (EPREL) kaydettirmeleri gerektiği, bu kapsamda sektörün de talebi doğrultusunda, ülkemizin EPREL veri tabanına dâhil edilmesi için Ticaret Bakanlığı ve AB ile bir süredir resmi temasların sürdüğü belirtildi. Konuya ilişkin son gelişmeleri Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü paylaştı. Türkiye GDPR yeterli ülke olmadığı için kişisel verilerin korunmasına yönelik AB’nin gündeme getirdiği temel sorun için, medikal cihazlardaki benzer bir süreçte uygulamaya karar verilen modelin (taahhüt yöntemi) kullanılması suretiyle anlaşmaya varıldığı aktarıldı.

                                                             





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA