TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yazılım Meclisi Yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi


21.03.2023 / 



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Yazılım Meclisi 2023 yılı ilk toplantısını, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitci’nin katılımıyla, Meclis Başkanı Ertan Barut’un başkanlığında İstanbul Hizmet Binasında hibrit olarak gerçekleştirdi.​

Mehmet Büyüksimitci açılış konuşmasında; Meclis Üyelerini selamladıktan sonra, ülkemizi derinden sarsan, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli olmak üzere 11 ilimizi etkileyen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, geride kalanlara sabır dileyerek sözlerine başladı. Büyüksimitci, bölgeye yönelik orta ve uzun vadede planların oluşturulması ve hayata geçirilmesinin önemine değinerek kalıcı konut sorunun bir an evvel çözülmesi konusuna dikkat çekti. Bu kapsamda başlatılan “TOBB İş Dünyası Konut Seferberliği” hakkında bilgilendirmelerde bulunup, kampanyanın detaylarının kısa zaman sonra paylaşılacağını aktardı.

 

Meclis Başkanı Ertan Barut ise açılış konuşmasında; Meclisi selamladıktan sonra gündemin akışı ve geçmiş dönem faaliyetleri ve Meclis olarak takip edilen ve sürekli iletişim halinde olunan kamu kuruluşları ile yürütülen projeler ve çalışılan mevzuatlar hakkında bilgi verdi.

 

Ertan Barut yaptığı bilgilendirme sunumunda; Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan, 2023-2025 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (2023-2025)’da yer alan yazılım sektörü gelişim planlarını yakından takip ettiklerini, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı tarafından kamuda açık kaynak kodlu yazılımların tercih edilmesi amacıyla Açık Kaynak Kod Genelgesi çalışmasına katkı verdiklerini aktardı.

 

Öte yandan; Cumhurbaşkanlığı Stratejik Bütçe Başkanlığının veri merkezleri ve bulut hizmet sağlayıcılarını teşvik ve destek programından da bahseden ve Türkiye’de Bulut Bilişimin yaygınlaşması için bu destek programının önemine de değinen Barut; Ticaret Bakanlığı ile TOBB arasında yapılan ikili iş birliği protokolü çerçevesinde, E-Turquality ve Bilişimin Yıldızları teşvik ve destek programının daha geniş kitlelere duyurulması etkinliğinin artırılması amacıyla Odaların Bilişim Meslek Komiteleriyle planlanan “İhracat Odaklı Bilişim, Yazılım Sektör Buluşmaları” etkinliklerinin sürdüğü bilgisini verdi. Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğüyle koordineli olarak Ankara Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, Gebze Ticaret Odası ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odasından sonra en son Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasında bölgesel yazılım ve bilişim ekosistemi ile bir araya geldiklerini ve E-Turquality İhracat Destekleri bilgilendirme faaliyetlerinin diğer planlanan illerde de devam edeceğini ekledi.

 

Bunun yanında Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde başlatılan, TOBB’un da paydaş olduğu, "1 Milyon İstihdam Projesi" Kamuoyu Bilgilendirme Programında, Cumhurbaşkanının %100 uzaktan çalışma müjdesi verdiğini hatırlatarak, Meclis Üyelerinin; desteğin %100’e çıkarılmasına yönelik kamuoyu oluşturmadaki desteğinin de karşılığının alındığını belirtti. Barut ayrıca; Ar-ge tasarım merkezleriyle teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren firmalarda çalışan bilişim personelleri için uzaktan çalışma oranının %100 olarak uygulanma hakkının 9 Mart 2023’te TBMM’de görüşülerek yasalaştığı bilgisini paylaştı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafında yapılan çalışmalardan da bahseden Meclis Başkanı; Meclisin takip ettiği ve sürecin içinde olduğu Kamu Bilişim Hizmet Alımları Yetkilendirmesi Hakkında Yönetmeliği ve uluslararası teknoloji yeteneklerinin ülkemize kazandırılmasını kolaylaştıracak adımların atılması amacıyla başlatılan yetenek transferi projesi hakkında bilgi verdi. Yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB Sanayi Müdürlüğü ve Türkiye Yazılım Meclisinin koordineli yürüttüğü Yerli Yazılım Tebliği konusunda yapılan çalışmalardan da bahsettikten sonra; Meclisin, yazılım sektörünü tek bir NaCe kodu altında toplamak ve sektörün ihtiyaçları çerçevesinde firma, meslekler ve ürünlere yönelik bir sınıflandırma yapılabilmesi amacıyla başladığı yazılım envanter çalışmasında gelinen nokta hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Meclisin kendi bünyesinde ve ilgili kurumlarla koordineli yürüttüğü diğer çalışmalara da değinen Meclis Başkanı Barut, Meclis adına birçok etkinliğe, görüşmelere katılmaya devam ettiklerini aktardı.

 

Daha sonra; Meclis bünyesinde oluşturulan çalışma komisyonlarından biri olan İhracat Komitesi çalışmalarına liderlik edecek bir başkan belirlenmesi konusunda fikir birliğine varılarak, Meclis Üyelerinin önerileri doğrultusunda komisyon başkanı belirlendi. Kamu kurumlarının; yazılım ihracatına yönelik Meclisten projeler beklediğine dikkat çekilerek, bunun yanında yurtdışı fuarlara katılma, heyet programları, e-Turquality teşvik ve destekleri kapsamında bazı ülkelere yönelik çalışmalar yapılacağı bilgisi aktarıldı. 

 

Toplantıda daha sonra; TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARAR gündeme getirilerek Meclis üyelerinin mevzuat kapsamındaki çekinceleri paylaşıldı. Toplantıda görüşülen bir diğer mevzuat ise; 12 Mart 2023 tarihinde yayımlanan 7440 Sayılı Kanun kapsamında; teknoparklardaki orta ve büyük işletmelerin 2022 Kurumlar Vergisi Beyannamesi'nde gösterilmek suretiyle kurum kazancının tespitinde dikkate alınan istisna ve indirimler konusu oldu.

 

Son olarak; deprem bölgelerine yönelik yazılım sektörü olarak yapılabilecekler konusunda sektör firmalarının yaptıkları destekler ve projeler ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Ayrıca önümüzdeki süreçte TOBB ‘un projeleri yanında sektör olarak yapılacaklar konusunda görüşmelerin ve çalışmaların süreceği aktarıldı.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA