TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Telekomünikasyon Meclisi toplandı


03.02.2023 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Telekomünikayon Meclisi, 2023 yılı ilk toplantısını Ankara Birlik Merkezinde; Meclis Başkanı Sn. Rıdvan Uğurlu başkanlığında, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun ve kamu kurumlarının üst düzey temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirdi.​

Toplantıya gündem maddesi kapsamında bilgi vermek ve Meclis üyelerinin görüşlerini almak üzere Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, Daire Başkanı Sinan Dağlı, Uzman Hasan Barış Kartal’ın yanı sıra; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Bayraktar, İzin ve Lisans Şube Müdürü Ebubekir Güngen, Mühendis Haluk Çelebi, Türkiye Uzay Ajansı Daire Başkan V. Burak Pehlivan, Astronom Bayram Yıldız, Kurumsal Yönetişim Derneği Başkanı Emre Alıç, TOBB Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut, Meclis Üyesi İlker Tabak, Türkiye Bilişim Derneği İcra Kurulu Üyesi M.Ali İnceefe katılım sağladı.

 

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu yaptığı açılış konuşmasında; 2023 yılı ilk toplantısının yoğun katılımla geçmesinden duyduğu memnuniyeti aktardıktan sonra TOBB olarak, sektörün sıkıntılarını takip ettiklerini ve sektör meclislerimiz kanalıyla yerel yönetim ve Bakanlıklar nezdinde çözüme kavuşturmak için çalıştıklarını ifade etti.

 

Toplantıda ilk olarak, Türkiye Uzay Ajansı’nda Daire Başkan V. Burak Pehlivan ajansın kuruluş ve görev tanımları, Milli Uzay Programı, dünyada uzay çalışmaları, karasal olmayan şebekeler raporu hakkında bilgilendirme sunumu yaptı.

 

Dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak, ülkemizdeki mevcut potansiyeli değerlendirmek üzere, ülkemizin uzay politikaları alanındaki vizyonunun, stratejilerinin, hedeflerinin ve projelerinin, koordineli ve entegre olarak yürütülmesine yönelik hazırlanmış temel uzay programı olan Milli Uzay Programı(2022-2030) kapsamında 10 temel hedef belirlendiği bilgisini paylaştı. Daha sonra dünyadaki uzay çalışmalarını paylaşarak; tüm dünyada uydular üzerinden kesintisiz internet, veri paylaşımı vb. hizmetleri sağlamayı hedefleyen mega takım uydu projeleri geliştirildiğini belirterek bunlardan ön plana çıkanlardan örnekler verdi.

 

-Coğrafi veriler ile ilgili işlemler denetim altına alındı

 

Gündem maddesi kapsamında; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Bayraktar, Coğrafi Bilgi Sistemi hakkında bilgilendirmede bulundu. 2019 yılı Kasım ayında Coğrafi Bilgi Sistemleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandığını, sonrasında; mali, cezai hükümler de eklenerek 20 Şubat 2020 tarihinde 7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği bilgisini paylaştı.

 

Coğrafi veri kavramının çok geniş olduğunu; tüm dünyadaki verilerin %80’inin coğrafi nitelikli veri olarak ifade edildiğini, devlet olarak coğrafi verilerin standart dahilinde toplanması ve bununla ilgili bütün işlemleri yürütmenin Coğrafi İşlemler Genel Müdürlüğünde olduğu bilgisini paylaştı.

 

Bunun yanında; bahse konu kararname kapsamında çeşitli yönetimsel organizasyonlar da yapıldığını, ilgili Bakanlıkların Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil edildiği Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemleri Kurulunun kurulduğunu aktardı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başkanlığında ve ilgili genel müdürlerle temsil edilen Yürütme Kurulunun yanı sıra; Kurulun altında kamu kurumları, özel sektör ve üniversitelerden oluşan çalışma heyetlerinin de olduğu bilgisini paylaştı. Coğrafi verilerin paylaşılması başta olmak üzere kararların Kurulda alındığına ve Resmi Gazete’de yayımlandığına dikkat çeken Bayraktar, paylaşıma esas coğrafi verileri ve bu verilerin Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu üzerinden sunulmasından sorumlu olan kurumları belirleyen Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi hakkında da bilgi verdi.

 

Coğrafi Veri İzinleri Yönetmeliği ve Coğrafi Lisans Yönetmeliğini hakkında da bilgi veren Bayraktar, söz konusu yönetmelikler ile; Bakanlık tarafından oluşturulan platformla coğrafi, konumsal verilerin toplanması, üretilmesi, paylaşılması ve satılmasına ilişkin yapılacak her türlü iş ve işlemlerin denetleneceğini aktardı.

 

-Yenilenmiş ürünler ile ticarette dönüşüm hedefleniyor

 

Toplantıda gündem maddesi kapsamında; yenileme merkezleri ve yenilenmiş ürünler konusu gündeme getirildi. Ticaret Bakanlığı Genel Müdürü Avni Dilber, israfın büyük boyutlara ulaştığı bu dönemde, geri dönüşümün parçası olan yenilenmiş ürün kavramından bahsetti. Cep telefonu ve tablet gibi ikinci el piyasada sıklıkla alışverişe konu olan teknolojik ürünlerin belirli bir standartta yenilenmesi ve sertifikalı ve garantili bir şekilde tekrar satışa sunulmasına yönelik uygulama usul ve esaslarını düzenlemek üzere 22/08/2020 tarihli ve 3221 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik” hakkında bilgi verdi.

 

Söz konusu düzenlemeyle, tüketicilerimizin kullanılmış ikinci el ürünleri alırken veya satarken güvenli bir şekilde alışveriş yapmalarının sağlanması, satın alınan ürüne ilişkin karşılaşılan ekonomik, maddi ve hukuki sorunlarda hem garantiden hem de ayıplı maldan kaynaklı haklarını kullanabilmeleri ve ithal girdi kalemlerinde sağlanacak tasarruf ile cari açığın azaltılması ile ekonomik ömrü dolmayan ürünlerin yeniden ekonomiye katkısının sağlanmasının amaçlandığını aktardı.

 

Ticarette bir dönüşümün yaşanması ihtiyacıyla, sisteme daha sonra dizüstü ve masaüstü bilgisayarların, sonrasında oyun konsolları ve akıllı saatlerin dahil olmasının hedeflendiğini aktardı. 21 firmaya yenileme merkezi lisansı verildiği bilgisini paylaşarak sözlerini tamamladı.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 

Toplantıda daha sonra; Kurumsal Yönetişim Derneği Başkanı Emre Alıç, organizasyonların çevik dönüşümü hakkında bilgi verdi. Öncelikle yönetişim ve çevik yönetişim kavramlarından bahseden Alıç; çevik yaklaşımların bir proje yönetim standardı olmadığının, bir zihniyet olduğunun altını çizdi. Çevik yönetişim yaklaşımının tarihçesinden bahsettikten sonra, bu yaklaşımla dönüşmeyi başaran telco sektöründeki firmalardan örnekler verdi.

 

Toplantıda son olarak, 12.Kalkınma Planı çalışmaları görüşüldü. Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut, 2053 vizyonu doğrultunda hazırlanmakta olan 12. Kalkınma Planı çalışmalarının sektörler için son derece önemli olduğuna vurgu yaptıktan sonra 12. Kalkınma Planı çalışma konuları hakkında bilgi verdi.

 

12. Kalkınma Planı çalışmaları kapsamında oluşturulan 60 adet Özel İhtisas Komisyonlarından biri olan Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Özel İhtisas Komisyonu(ÖİK) olarak 2 kez çalıştay formatında biraraya gelindiği; yuvarlak masalarda komisyon üyeleriyle elektronik haberleşme sektöründeki düzenlemeler ve altyapının düzenlenmesi konuları başta olmak üzere 6 ana konunun incelendiği bilgisini verdi. Öncelikli olan bu iki konuda telekomünikasyon sektörünün görüş ve önerilerine son derece önem verdiklerini, Mart ayına kadar taslak çalışmaların bitirilmesinin beklendiğini aktardı.

 

BİT ÖİK Çalışma Masası Sorumlusu Mehmet İnceefe ÖİK çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA