TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi toplandı


29.03.2023 / 



Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi 2023 yılı Mart ayı toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun katılımıyla, Meclis Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu’nun başkanlığında video konferans yöntemiyle gerçekleştirdi.​

Oğuzhan Ata Sadıkoğlu yaptığı açılış konuşmasında; Meclis üyelerini selamladıktan sonra, ülkemizi derinden sarsan, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli olmak üzere 11 ilimizi etkileyen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, geride kalanlara sabır dileyerek sözlerine başladı. Sadıkoğlu, bölgeye yönelik orta ve uzun vadede planların oluşturulması ve hayata geçirilmesinin önemine değinerek kalıcı konut sorunun bir an evvel çözülmesi konusuna dikkat çekti.

 

Daha sonra toplantının gündem maddesi kapsamında; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli tarafından Sürdürülebilir Ürünler İçin Eko-tasarım Yönetmeliği (ESPR)  kapsamında AB’deki gelişmeler ve yürütülmekte olan çalışmalar hakkında bilgi verildi. “Sürdürülebilir Ürünler İçin Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklilikleri Regülasyon” tasarısı kapsamında Avrupa Parlamentosu görüşmeleri sonrası, halihazırda 2. kamu istişare süreci başlatılmış olduğu, 12 Mayıs 2023 tarihine kadar görüşe açık olacağı bilgisi paylaşıldı.

 

Dayanıklı tüketim malları sektörünün doğrudan kapsamında olduğu tasarı ile birçok yeni düzenleyici unsura dikkat çektiği belirtildi. Dijital ürün pasaportu, yeşil kamu alımları, ürünlerin bertaraf edilmesi, tamir edilebilirlik, ürün pasaport sicilinin Gümrüklerin Tek Pencere Sistemi ile entegre edilmesi gibi unsurların; AB’nin Tek Pazarının işleyişi ve bağlantılı olarak Gümrük Birliği’nin uygulaması bakımından önem arz ettiği bilgisi paylaşıldı. Tasarının ülkemizde uyumlaştırma süreci kapsamında, birçok farklı kurumun görev alanına giren hususlar ve düzenlemeler olduğu bilgisi de eklendi.

 

Daha sonra; gündem maddesi kapsamında Avrupa Birliği(AB)’nin; bozulan televizyon, çamaşır makinesi, akıllı telefon ve tablet gibi çeşitli ürünlerin garanti süreleri dışında da kolay ve makul fiyatlı tamir edilmesini sağlamak için getirdiği düzenleme (Right-to Repair) görüşüldü.

 

AB Komisyonu’nun 22 Mart 2023’te; “Malların Tamirini Teşvik Eden Ortak Kurallar Yönetmeliği” ile ilgili tasarıyı yayınlamasıyla, tüketicileri tamircilerle eşleştiren ve yenilenmiş ürünleri tanıtan ulusal düzeyde bir çevrimiçi platform oluşturulması öngörüldüğü bilgisi paylaşıldı.

 

Toplantıda son olarak; Avrupa Komisyonu’nun, yeşil sanayi devrimini ileriye taşımak amacıyla sunduğu yasa tasarıları olan Net Sıfır Sanayi Yasası (Green Deal Industrial Plan), Kritik Hammaddeler Yasası ve Elektrik Piyasası Reform Tasarısı hakkında değerlendirmede bulunuldu.

 

İlgili inisiyatifler ile iklim değişikliği ile mücadele için kilit öneme sahip teknolojiler için 2030 yılına kadar hedeflerin belirlenmesi ve bu yönde teşviklerin sağlanmasının beklendiği ifade edildi. Bu doğrultuda; karbon yakalama, yenilenebilir enerji, yenilenebilir hidrojen üretim tesisleri, batarya ve ısı pompasının kilit öneme sahip temiz teknoloji alanları arasında yer aldığı bilgisi paylaşıldı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA