TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Çöplükten başarı hikayesi yarattılar


02.06.2019 / Sakarya



'İl İl Kadın Girişimciler' projesi için bu hafta Sakarya'yı ziyaret ettik. TOBB Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zehra Dirim ile Geyve'de kurulan Yöresel Ürünler Merkezi'ni konuştuk. Merkez daha önce çöp toplama yeri imiş.​

TOBB Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı olarak ikinci dönemine başlayan Zehra Dirim, kariyerine Türk Telekom'da devlet memuru olarak başlamış. Burada 18 yıl çalıştıktan sonra kariyerine ara vererek hem dinlenmek hem de biraz gezmek istemiş. Ancak bu sadece 6 ay sürmüş. "Neden hem gezip hem de para kazanmayayım" diye düşünerek 2008'de yeğeni ve kuzeniyle birlikte seyahat acentesi kurmuş. 

 

TOBB Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu'nun Sakarya'da kadın istihdamım ve girişimciliği arttırmaya yönelik uygulamalarından bahseden Dirim, öncelikle Sakarya'nın Geyve ilçesinde kurulan Yöresel Ürünler Merkezi'nden bahsediyor. Dirim, projeyi şöyle anlatıyor, "Geyve, çok çeşitli bitkilerin yetiştiği, yıl boyunca verim alman bir bölge. O bölgeye nasıl daha çok turist çekebiliriz diye düşündük. Geyve Belediye Başkam Murat Kaya da aynı şekilde düşünüyormuş. Geyve Belediyesi, 12 dönümlük bir alan tahsis etti ücretsiz olarak." 2009'a kadar çöp toplama yeri olarak kullanılan bu bölgede 200 metrekarelik kapalı alan oluşturulduğunu belirten Dirim, Yöresel Ürünler Merkezi'ni sadece kadınların istihdam edildiği, kadınların hem üretip hem de satış yaptığı bir yer olarak tanımlıyor. 2018 Ekim'de açılan bu merkezde salça, pekmez, turşu, sirke, tarhana, erişte, reçel geleneksel yöntemlerle üretiliyor, toprak fırınlarda ekmek pişiriliyor. Ayrıca, restoran tarafında yöreye ait ürünlerle oluşturulan menülerle kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği veriliyor. Şuan merkezde 27 kişi çalışıyor, ancak bu rakam 40'a çıkacak. Dirim, burada görevli kadınların daha önce hiç çalışmadıklarını, belediye tarafından istihdam edildikleri bilgisini veriyor.

 

Bir başka projede Sakarya Üniversitesiyle işbirliği yapılarak kız öğrencilerle "Kariyerimi planlıyorum" çalıştayı düzenlenmiş. Öğrencilerin çoğunun devlet memuru olmak istediğini fark etmişler. Onlara kendi işlerini de kurabilecekleri, kendi markalarını yaratabilecekleri konusunda tavsiyeler verilmiş. Bunun yanında yine üniversiteden bir akademisyenle birlikte bir anket yapılmış. Anket, Sakarya'da girişimci kadınların ne iş yaptıklarını bulmaya yönelikmiş. Bu çalışmanın TOBB Sakarya Kadın sonucunda kadın girişimcilerin Girişimciler Kurulu sadece yiyecek sektörü ve Başkam olarak ikinci güzellik salonlarıyla sınırlı kaldığını görmüşler. Sakarya'da halen kendi markasını yaratmış bir sanayici kadının olmadığım belirten Dirim, bu durumun değişmesi için çalıştıklarım vurguluyor.

 

Hayata geçirilmesi planlanan bir başka proje de halk eğitim merkezlerinde kadınların ürettiği farklı ürünlerin satışı projesi. Kadınlar evlerinde pek çok ürün yaratıyor ancak bu ürünleri genelde pazarlamayıp, hediye olarak veriyorlarmış. Bu durumu üretime dönüştürme fikri var. Ayrıca, bu fikirle örtüşen kooperatifleşmeyle ilgili bir çalışma da var. "Kooperatif kurarak üretilen eşyaları nasıl değerlendirebiliriz?" fikri üzerinde çalışılıyor.

 

Kadın Girişimciler Kurulu'nun TOBB bünyesine kurulmasına öncülük ettiği için Başkan M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkürlerini ileten Dirim, ayrıca tüm bu projelerde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'ndan çok destek gördüklerini, Başkan Akgün Altuğ'un taleplerini asla geri çevirmediğini ekliyor. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA