23.06.2019 / Ankara
Eskişehir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hüsniye Tali, 16 yaşında çalışma hayatına katılan isimlerden biri. Tali, hikâyesini, "Lise son sınıfta kendi işimi yapmak üzere odaklandım. Üniversitede kamu yönetimine girdim. Bir iddia üzerine bir işyerinde çalışmaya başladım. Görevlerim sabah çay yapmak ve soba yakmaktı, işe girdikten bir yıl sonra ise patronum şirketi devretme kararı aldı. 'Ben devralırım' dedim. Asgari ücretten daha düşük bir ücretle çalışıyordum ama mah nereye satacağımı, müşterilerimi biliyordum. 12 ay taksitle şirketi devraldım. 17 yaşında şirketim oldu, 18 yaşında şirketi devraldım. 2000 yılında ise, Genç Medikal'ı kurdum. Zamanında babam benimle 3 ay konuşmadı. Ama vergi rekortmeni oldum, bu da babam için bir övünç kaynağı oldu" diyerek anlattı.
-Esas olan özgüven sorunu
Kadın Girişimciler Kurulu için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na özel bir teşekkürü borç bildiklerini belirten Tali, kurul olarak yaptıkları çalışmaları da şöyle açıkladı: "5 yıldır kurul başkanlığı yapıyorum. Kadının en büyük sorunun özgüven sorunu olduğunu ve özgüven sorununu aştıktan sonra, finansmana erişim de dahil birçok sorunun çözebileceğini düşündük. Buna ağırlık verdik. En sürdürülebilir ve önemsediğimiz projemiz, liseler girişimcilik projemiz. 4 yıldır bu projemizi yürütüyoruz. Burada meslek sahibi olan kadınların girişimci olmasını hedefledik. Meslek liselerindeki kız öğrencilerin özgüvenlerini artırmayı ve bir noktadan sonra kendi yollarını açabilecek noktaya gelmelerini hedefledik. Bütün kız meslek liselerinde seminerler düzenledik, başarı hikâyeleri anlattık. Finansmana erişim kanallarını anlattık."
-Yüzde 10'a çıkardık
Üniversite öğrencilerine de özel önem verdiklerini vurgulayan Tali, "Meslek liselerinin yanı sıra üniversitelerde de çalışmalar yürüttük. Mevcut kadın girişimcilerin en önemli sorunlarından biri eğitim. Bunun için Boğaziçi Üniversitesiyle birlikte eğitim programları düzenledik. Buradaki amaçlardan biri işletme körlüğünden işletmelerin çıkmasını sağlamak. İki noktada da projelerimiz devam ediyor. Geldiğimiz noktada kadın girişimci oranını yüzde 6'dan 10'a çıkardık. Eskişehir'de 2008 yılında 2 bin 242 olan kadın girişimci sayısı, 2019'da 4 bin 597'ye çıktı. Kadın girişimci sayısında yüzde 105'lik artışı var. Kadın girişimcilerin sermaye payını da 72 milyon TL'den 483 milyon TL'ye kadar çıkarabildik. Bu rakamlar da, farkındalık anlamında başarılı olduğumuzu gösteriyor" dedi.
-En az 10’ar kadın girişimci
Tali, bundan sonrası için yapacakları çalışmaları da şöyle aktardı: "Eskişehir'in eğitim yönü güçlü. Bu nedenle şehrimiz kadın girişimcilere açık. Ancak bundan sonraki aşamada daha katma değeri yüksek ürünler için çalışmamız gerekiyor. 2019'da başlattığımız projelerden biri bu. Üniversitelerde de artık en az 10 tane öğrencimizi kadm girişimci yapmalıyız. Nitelikli ürünler üretmeliyiz. Üniversitelerin mühendislik bölümündeki kız öğrencileri kuluçka merkezlerine yönlendirip, projelerine destek olacağız. 2019'dan itibaren 4 yıl boyunca bu projeye odaklanacağız. Kırsal kalkınma çok önemli. Kadın kırsalda üretmeye başlıyor. 6 tane kadın kooperatifiniz var, bunların 3'ü ilçelerde. Bir tane yeni kooperatif daha kuracağız. Bu da aromatik bitkiler üzerine olacak. Yıllık bir plan da yapacağız."
TOBB’un kadın girişimcilerle ilgili çalışmaları ise şu sözlerle özetlendi: “TOBB, 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 6793 üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK'nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile hu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |