TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Üreten eller dünyaya açılacak


28.07.2019 / Ankara



TOBB Karabük Kadın Girişimciler Kurulu Başkam Nuray Alpboğa, bugüne kadar yaptıkları çalışmalar içinde kadın kooperatifinin ayrı bir yeri olduğunu söylüyor. 2015 yılında kooperatifi kurduklarını ve 500 üyelerinin olduğunu söyleyen Alpboğa, "Amacımız üreten kadınların satış merkezi olmaktı. Şu anda da iki şubemiz var. İsmi Üreten Eller ve bu kooperatifin başkanlığını şu anda ben yürütüyorum. Kadınları eğitmek için İşkur ve Milli Eğitim Bakanlığı'yla da 5 kurs açtık. Örme oyuncak, tel kırma, işleme gibi alanlarda. Artık kooperatifimizi tüm Türkiye'ye ve dünyaya açıyoruz" diyor.​
TOBB Karabük Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nuray Alpboğa, Kadın Girişimciler Kurulu'ndan ikinci dönem başkanlık yapıyor. Alpboğa, kurulla ilgili çalışmalarım anlatırken oda ve TOBB yönetimine teşekkür ederek sözlerine başlıyor. 

Alpboğa, "Sayın Valimiz Fuat Gürel'e, Belediye Başkanımız Sayın Rafet Vergili'ye ve ilçe belediye başkanlarımıza, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın il müdürlerine, STK'larımıza, basın mensuplarımıza ve desteğini bizden esirgemeyen TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkam Sayın Mehmet Mescier'e ve meclis üyelerine, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Ali Sami Acar'a ve meclis üyelerine teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü de şehrimizde üreten kadınlara ediyorum" diyor. 

500 ÜYEMİZ VAR 

Bugüne kadar yaptıkları çalışmalar içinde kadın kooperatifinin ayrı bir yeri olduğunu kaydeden Alpboğa, şunları söylüyor: "2015 yılında kadın kooperatifini kurduk. 500 üyemiz var. Amacımız üreten kadınların satış merkezi olmaktı. Şu anda da iki şubemiz var. İsmi Üreten Eller ve bu kooperatifin başkanlığını şu anda ben yürütüyorum. Kadınları eğitmek için İşkur ve Milli Eğitim Bakanlığı'yla da 5 kurs açtık. Örme oyuncak, tel kırma, işleme gibi alanlarda. Artık kooperatifimizi tüm Türkiye'ye ve dünyaya açıyoruz. Sosyal medyadan satış yapıyoruz. İnterneti de kullanacağız. Kadınlarımızın daha profesyonel şekilde çalışabilmelerini istiyoruz. Bugüne kadar 50 kadına girişimcilik sertifikası verdik. KOSGEB kredisiyle iş dünyasına girenler de oldu." 

ZEYNEP TOSUN'LA GÖRÜŞTÜK 

2017 yılında Geleceği Yazan Kadınlar Projesi'nde de Türkiye 3.'sü olduklarını belirten Alpboğa, "Üreten Eller projemizle de TOBB kapsamında önce 40 proje içine girdik, sonra ilk 5 proje içine girdik. Yeni dönemde buranın geleneksel ürünü çember bezi üretimine odaklanacağız. Eflani'de sadece iki kadınımız bunu üretiyor. 20 kadına eğitim vermek ve tekrar canlandırmak istiyoruz. Modacı Zeynep Tosun'la da görüştük. O da çember bezi ürünlerimizi değerlendirebileceğini belirtti. Önümüzdeki dönemde Eflani'nin simgesi bu ürüne yoğunlaşacağız" diyor. 

HER KÖŞEDE BİR DİNLEYENİMİZ VAR 

Alpboğa, basının her alanında çalışan ve radyoda onbinlerce kişiye ulaşan bir isim. Kariyerine 1987 yılında başladığım belirten Alpboğa, "Eğitimcilikle başladım, sonra yerel televizyona geçtim. 38 yıllık gazeteciyim, Karabük'te yayın yapan gazetemiz var. Şu anda radyoculuk yapıyorum. Karabük genelinde yapılan anketlerde yüzde 85 düzeyinde dinlenmesi olan bir radyo. 27 yaşına bastı, bu bölgenin ilk yerel radyosu. Aynı zamanda ajansımız var" diyor. Radyonun toplumla temasta önemli bir yeri olduğunu söyleyen Alpboğa, dinleyicilerle olan ilişkisini de şöyle anlatıyor: "Hafta içi her gün 17.00-20.00 arası 'eve dönüş' isimli programım var. Kim hangi şarkıyı seviyor, kim hangi modda, hepsini bilirim. Örneğin bizim bir Kayabaşı mahallemiz var. Geçtiğimiz günlerde bir dinleyicimiz cevizli çörek yaptığım söyledi. 'Mis gibi kokusu geldi' dedim. Bir saat soma kapıda eşi, evde yapılan cevizli çöreklerden getirmişti." 

Nasıl girişimci oldular? 

Burcu Naime Tane Çidem: Benim kadın girişimciler kurulundaki ilk dönemim. 2000 yılından bu yana Karabük'te mimarlık yapıyorum. Bu kurulda herkes çok farklı sektörlerde belli noktalara gelmiş isimler. Bu çeşitliliğin içinde ve başarılı isimlerle birlikte olmak, benim için çok değerli. Mesleki anlamda belli bir noktaya gelince, kadınlar için üretim yapmanın da önemli olduğunu düşündüm ve bu kurula girdim. 10 yaşında bir oğlum. Eşim ise turizmci. 

Nimet Soylu: Gazeteciyim. Karabük'te gazeteciliğe ilk başladığım dönemde, buradaki tek kadın gazeteci bendim. Geldiğimiz nokta itibariyle, 30 yıllık gazeteciyim. Emekli oldum ama halen çalışıyorum. Artık hayatın birçok alanında üretim yapıyorum. Birçok STK'nın içinde yer alıyorum. Üreten Eller kapsamında da yer alıyorum. Ayrıca organik tarım yapıyorum, üretiyorum. 

Kübra Arslan: 1993 yılında liseye yeni girdiğimde bir yerel kanalda çalışmaya başladım. Bulaşıkçılıktan muhabirliğe, haber müdürlüğüne kadar kanalın her aşamasında çalıştım. Bir süre sonra, ilinizde bulunan herkesle bir iletişiminiz oluyor. Bir noktadan soma ben neden kendi işimi yapmıyorum diye düşündüm ve 2015 yılında organizasyon şirketimi kurdum. Düğün, kokteyl, gibi her türlü organizasyonun planlanması aşamasındayım. Ayrıca kooperatif çalışmalarına da katılıyorum. Kooperatifin ilk günlerini hatırlıyorum da, ilk aşamada herkesten ürün talep ediyorduk. Şimdi ise, yoğunluktan bazılarını reddetmek zorunda kalıyoruz. 

Birsen Akça: Aslen bankacıyım. Ama kendi mesleğimi yapmadım. Gazetecilik, matbaacılık gibi alanlara yoğunlaştım. 2010 yılında ise, devlet desteğiyle, gazetecilik ve matbaacılık alanında kendi şirketimi kurdum. Eşimle başlamıştım ama ayrı bir şirketleşme sürecine girdim. Şu anda Karabük'te günlük bir gazete çıkarıyorum. 

Cemile Sabırlı: 1997 yılında 1 kırtasiye toptancılığı alanında faaliyet gösteren şirketimizde muhasebeci olarak işe girdim ve şirketteki patronumuzun da desteğiyle bugün aynı şirketin genel müdürüyüm. Başladığımızda birçok çalışanımız erkekti. Ancak çalışma arkadaşlarımı mümkün olduğunca kadınlardan tercih ettim. Patronum da bu konuda oldukça destek verdi ve bugün birçok çalışan arkadaşımız kadın. 
Fatma Yılmaz: Eşim trafik kazası geçirince, 1991 yılında, sanayide otomotiv sektöründeki işimizin başına geçtim. Oto yedek parça işindeydik, oto boya da satıyorduk. Ben de aynı alanda çalışmaya devam ettim. İlerleyen süreçte Safranbolu'da şube de açtım. Şu anda iki oğlum da benimle birlikte. İlk başladığımda zorluk çektim. Bayisi olduğum firmalar, sanayideki ustalarımız çok destek verdi. Artık sanayinin Fatma ablasıyım. 

Nesrin Şahin: Eşimle, çocuk ' kıyafeti üzerine çalışıyoruz. Bu işi yaparken çocuklarımız büyüdü, hem evi, hem de işi bir arada yürüttük. Halen de çalışmaya devam ediyoruz. 

Efsun Şehirli Küçükcankurtaran: Hacettepe'de okudum, 21 yaşında da eczacılığa başladım. O kadar genç bir yaşta, kendi işinizi kurmak için yüklü meblağlara imza atmak ürkütüyor. Sonuçta babam devlet memuru, annem ev kadını, evde bir girişimci yok. Ancak dedem bu bölgenin meşhur markası Bağlar Gazozları'nın kurucusuydu. 13 yıldır aynı işe devam ediyorum. Eczacılığın farklı yönleriyle ilgileniyorum. Buradayım çünkü girişimciliği seviyorum, bu nedenle, Kadın Girişimciler Komitesi'nin bir parçası olmaktan mutluyum. 

Dilek Aslankaya: Bundan yaklaşık 17-18 yıl önce Almanya'ya yerleştik. Almanya'da da bazı işlerimiz oldu. Araba parçaları üzerine çalıştık. Üç oğlum var, bir süre sonra çocukların gelişimi için Türkiye'de olmam gerektiğine karar verip, memleketime döndüm. Geldikten sonra önce Safranbolu'da kafeterya açtım. Somasında ise komite başkanımız Nuray Hanım'la tanıştım ve kurslarına katıldım. Şu anda Üreten Eller Kooperatifi'nin yönetimindeyim. Bizim kadar şanslı olmayan insanlara dokunuyoruz.

Sadiye Örengül: Karabük'ün ilk asansör firmasını 1997 yılında kurduk. Bu tarihten yana da kendi işimizi yapıyoruz. 4 dönemdir de Kadın Girişimciler Kurulunun çalışmalarına katılıyorum. Başka insanlara az da olsa katkımız olursa, girişimci kadınlara küçük de olsa bir destek sunarsak mutlu olacağım. 

Ummahan Gökay: Evlendikten soma mobilya ve beyaz eşya sektöründe faaliyet göstermeye başladık. Aslında kendi sektörüm restorasyon ama aile işi olduğu için mobilya ve beyaz eşya sektöründe çalışıyoruz. Şu anda da 6 şubesi olan bir firmamız var. 

Gizem Gökay: Mimarım. 6. senem. 5 sene farklı yerlerde mimarlık yaptıktan soma, şimdi de kendi ofisimizi açtım. Mimarlık ve iç mimarlık alanında çalışıyorum. İşyerindeki çalışmalarımız bireysel çabalar, ama buraya gelince sosyal bir çabaya dönüşüyor ve daha çok kişiye ulaşıyor.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA