TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kazak meslektaşlarımızla daha fazla iş yapmak istiyoruz


24.12.2010 / İSTANBUL



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Kazakistan Başbakanı Karim Masimov onuruna verilen çalışma kahvaltısına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve DEİK Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Kazakistan ile ikili ticaretin yaklaşık 1,7 milyar dolar olduğunu ifade ederken, bu rakamın iki ülkenin gerçek potansiyelini yansıtmadığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, petrol ve doğalgazın önümüzdeki dönemde stratejik önemini korumaya devam edeceğinin altını çizerek, bu çerçevede yeni yol haritalarında Kazakistan'ın verdiği desteğin çok önemli olduğunu vurguladı.   ​ ​

 

Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak Avrasya'nın istikrar adası olan Kazakistan'ın ekonomik başarılarını ve dış politikasını yakından takip ettiklerini söyledi.
 
TOBB ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında, ''Türk dünyasının ak sakallı bilgesi'' olarak nitelendirilen Nazarbayev'in 2006 yılında söylediği bir sözü anımsatan Hisarcıklıoğlu, ''Nazarbayev, 'Ülkelerimizin iş adamları arasındaki yakın işbirliğini sistemli hale getirmek görevimizdir. Bu çalışmayı TOBB'un Türk dili konuşan ülkelerin ticaret ve sanayi odaları ile birlikte ele alması yararlı olacak' demişti'' dedi.
 
TOBB'un da bu sözü kendine rehber edindiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: ''Türkiye ile Kazakistan arasındaki ekonomik ilişkilere baktığımız zaman ikili ticaretimiz yaklaşık 1,7 milyar dolarlık seviyeye gelmiş durumda. Bu rakamın maalesef iki ülkenin gerçek potansiyelini göstermediğine şahit oluyoruz. Birbirimizle kardeş olmamıza rağmen ticaretimizin bu kadar az seviyede olması herhalde en büyük eksikliklerimizden biridir. Ama Türk müteahhitlik sektörü özellikle verilen destekle 8 milyar dolarlık projeyi başarıyla gerçekleştirmiş durumdadır. Türkiye'nin Kazakistan'daki yatırımları yaklaşık 2,5 milyar dolar düzeyindedir. Kazakistan'ın ise Türkiye'de 1,1 milyar dolar yatırımı bulunmaktadır. Bu iki rakam da aslında yine gerçek potansiyeli ifade etmemektedir. Önemli olan Türkiye için Kazakistan vazgeçilmez bir ortak konumundadır. Biz Kazak meslektaşlarımızla daha fazla iş yapmak istiyoruz. Halklarımızın refahı ve zenginliği için tek bir yol, halklarımızın zengin olmasını istiyorsak bunun yolu ticaretten geçer. Petrol ve doğalgaz devletleri, ülkeleri zengin etmektedir. Ama halkın zenginliğini istiyorsak karşılıklı ticaretimizi artırmamız lazım.''
 
Hisarcıklıoğlu, petrol ve doğalgazın önümüzdeki dönemde stratejik önemini hala korumaya devam edeceğinin altını çizerek, bu çerçevede yeni yol haritalarında Kazakistan'ın verdiği desteğin çok önemli olduğunun vurguladı.
 
 
-“Ortak tahkim müessesesinin kurulması...”
 
 
Kazakistan Yatırım Ajansı'nın 66 yatırım projesinin, yapılan sunumlarla Türkiye'deki iş alemine duyurulduğunu ve yaklaşık 10 firmanın bu konuda yakın ilgi içinde çalıştığını bildiren Hisarcıklıoğlu, yakın gelecekte bunların sonuçlarının görüleceğini kaydetti.
 
 
En önemli noktalardan birinin de karşılıklı yatırımların artırılabilmesi için iki devletin de kabul ettiği ortak tahkim müessesinin kurulması gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu müessesenin önümüzdeki dönemde her iki ülke yatırımlarının daha artmasını sağlayacağını söyledi.
 
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bunun faydasını, uluslararası tahkimin kabul edilmesiyle gördüğünü anlattı.
 
 
Önümüzdeki dönemde Avrasya'da kış olimpiyatlarının Kazakistan'da yapılacağını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Türk firmaları olarak orada da görev almaya hazır olduklarını bildirdi.
 
Türk dili konuşan ülkeler açısından daimi sekretaryanın önemine inandıklarını ifade eden Hisarcıkıoğlu, Kazakistan'da kurulan Türk akademisini de önemsediklerini vurguladı.
 
Özellikle ticaretin gelişebilmesi için nakliye sektörünün sıkıntılarının giderilmesinin gerekli olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, nakliye maliyetlerinin Kazakistan ile olan ekonomik ilişkileri azalttığını, bu konuda destek beklediklerini söyledi.
 
 
Hisarcıklıoğlu, organize sanayi bölgesi konusunda Türkiye'nin tecrübelerini anımsatarak, bu konuda Kazakistan'a destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.
 
 
-Kazakistan Başbakanı Karim Masimov
 
 
Kazakistan Başbakanı Karim Masimov da, Türkiye ile Kazakistan'ın ekonomik işbirliklerine yeniden ivme kazandırabileceklerini söyledi.
 
Masimov, Türkiye'de kendisine gösterilen sıcak ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ile Kazakistan arasındaki siyasi ilişkilerde hiçbir zaman sorun yaşanmadığını ifade eden Masimov, ekonomik ilişkilerin ise siyasi ilişkiler kadar yeterli olmadığını söyledi.
 
Kazakistan'da hiçbir yabancı şirket bulunmadığı dönemde Türk şirketlerin ülkeye yatırım yaptığını anımsatan Masimov, Türk şirketlerinin o dönemde örnek teşkil ettiğini anlattı. Daha sonra ilişkilerin yavaşlamaya başladığını belirten Masimov, ''Bugün ekonomik işbirliğimize yeniden ivme kazandırabiliriz'' dedi.
 
 
Uluslararası tahkim kurallarına uymanın önemine işaret ederek, mülkiyet haklarına duydukları saygıyı dile getiren Masimov, Türkiye ziyaretinden önce en hassas konuları gözden geçirdiklerini ve bu sorunların üstesinden gelmeye çalışacaklarını anlattı.
 
 
Masimov, altyapı projelerinin de iki ülke açısından önem taşıdığını hatırlattı. Rusya, Kazakistan ve Beyaz Rusya'nın ortak gümrük birliği oluşturduğunu anımsatan Masimov, Türk şirketlerinin de Kazakistan'da üretim yaparak daha rekabetçi şekilde bu pazarlara mal satabileceğine işaret etti.
 
Masimov, yatırımlar konusunda Türk şirketlerine yardımcı olmayı istediklerini dile getirdi.
 
Çin'i kendilerine çok yakın bulduklarını ifade eden Masimov, Batı Çin tarafında büyük yatırım programı yapıldığını hatırlatarak, ''Çin pazarı ulaşılmaz gibi görülse de biz bu pazara özel, ekonomik bir bölge oluşturuyoruz. Türk şirketlerini de davet ediyoruz. Kazakistan'a yakın bölgelerde potansiyel var'' dedi.
 
 
Türk şirketlerinin tecrübesinin çok önemli olduğunu ifade eden Masimov, iki ülke arasında yeni bir sinerji programının başlatılması gerektiğini dile getirdi.
 
Masimov, ''Bazı projeleri sizin desteğinizle yapabiliriz. Bu konuda Türkiye'den siyasi destek almak isteriz. İşbirliği için özel gruplar kurabiliriz'' dedi.
 
Çalışma kahvaltısına, Kazakistan'da iş yapan Türk iş adamları da katıldı.
 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA