TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Eskiden sadece karın doyuran tarımda müthiş para var


09.12.2011 / Nizip Gaziantep



Nizip Ticaret Odası Ekonominin Mozaik Taşları Vergi Ödül Töreni’ne katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, tarımın eskiden sadece karın doyurmak için yapıldığını hatırlatarak “Tarımda müthiş para var. Şimdi artık tarım para kazanmak için yapılıyor. Tarımda önce envanterimizi yapıyor olmamız lazım. Türkiye bugün hala neyi ne kadar üretir bilen yok. Neyi ne kadar ektiğimizi bilmeden olmaz.” dedi.​ ​


HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarımın önemine değinirken , tarımda para kazanabilmek için hesap kitabı iyi yapmak gerektiğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu,tarımda envanter çıkarmanın öneminin altını çizerken, Türkiye’nin, ekilebilir tarım arazisi açısından dünyanın dokuzuncu ülkesi olduğunu hatırlattı.

Markalaşmanın önemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, “Nizip’i marka yapmamız lazım. Marka olmadan para kazanmamız mümkün değil. Mutlaka farkındalık yaratmamız lazım. Marka olmanın farkı, bire on daha fazla kazanmak” diye konuştu.

Nizip’in tarih boyunca ticaretin merkezi olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, bölgenin en önemli özelliğinin birlik ve beraberlik olduğunu anlattı.

Hisarcıklıoğlu, kadın girişimciler konusuna da değinirken şunları söyledi: “İsrafın haram olduğu kültürümüz var. Nizip’te 1100 üyenin 20’si kadın. Bu ayıp değil mi? Bir Müslüman’ın örnek alması gereken kişi Peygamber Efendimiz. Peygamberimizin eşi Hz. Hatice hanımefendi Mekke’nin en büyük tüccarıydı. Niye bunu örnek almıyorsunuz? Genç kızlarımızı işinizin içine dahil edin. Eğer Japonya seviyesine gelmek istiyorsak tam 4 misli girişimciye daha ihtiyacımız var. Gençlerimizi ve kızlarımızı girişimciliğe teşvik etmemiz lazım.”

TOBB Başkanı, İş dünyasından, Kredi Garanti Fonu, KOBİ AŞ ve ABİGEM gibi imkânlardan yararlanmalarını da istedi.

-“Suriye sıkıntısı kalıcı değil”

Suriye halkıyla Türkiye’nin hem dost hem de kardeş olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Akrabalık ilişkilerimiz var. Suriye ile dostluğumuz tarihe yazılmış. Onun için sıkıntılar geçici düzelecektir. Hiçbirisi kalıcı değildir. Komşusu açken tok yatan bizden değildir diyorsak oradaki kardeşlerimizin durumuna üzülüyoruz biz” dedi.

-Yeni anayasa şart

Türkiye 2023 hedefine ulaşacak ve ilk 10 ekonomi arasına girecekse dışarıya açılması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz ama iş yapma kolaylığında 65. sıradayız. İş yapma kolaylığında 65. Sırada olmamıza rağmen büyümede rekorlar kırdık. Tek istediğimiz rakiplerimizle aynı şartlarda çalışalım. Bunu yapabilmenin yolu sistemi yeniden ele almak. Sistemin her tarafı çürümüş. İnşaata başlamanın yolu yeni anayasadan geçiyor” dedi.

Yeni anayasa sürecine herkesin destek vermesini isteyen Hisarcıklıoğlu “Ondan sonra da siyasi partiler yasası başta olmak üzere, diğer reformları da yapıyor olmamız lazım. Ben ülkemizin geleceğinden umutluyum. Bu yapısal değişimi, biz müthiş bir başarı hikâyesine çevirdik. Bugün Avrupa’da kullanılan her üç beyaz eşyadan birisi Türk malı. Her dört televizyondan birisi Türk malı. Bizim insanımızda hiçbir eksiklik yok. İşverenimizde yok işçimizde yok. Biz hedefi koyduk. 2023’de ilk 10 ekonomi içerisine gireceğiz” ifadesini kullandı.

-“Türkiye gıpta edilen ülke oldu”

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Nizip’de yaptığı konuşmada Türkiye’nin bugün dünyanın gıpta ettiği bir ülke haline geldiğine değindi. Çağlayan, “Gerek bütçe disiplinin de gerek kamu maliyesinde gerek işsizlikte Avrupa’dan daha iyi durumda bir Türkiye var. Burada ekip çalışmasının önemi var ama asıl hissedar burada özel sektör. Sizleri alkışlıyoruz. Türkiye bunu özel sektör eliyle yaptı. Devlet, sizlerin emrinizde ve hizmetinizde. Bizim görevimiz sizin önünüzdeki engelleri temizlemektir” diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise bugün yeni bir dünya ve Türkiye düzeni bulunduğunu ifade ederek, “ Kamu net borç stokunda şu anda dünya lideriyiz. En iyisini biz yönettik. Yüzde 40 gibi kamu borç stokunu yönetmiş bir iktidarız. Ekonomiyi yönetemeseydik, 2008 krizinde halimiz duman olurdu. Cari açığı da yönetebilecek aklımız ve becerimiz var. İthalat ihracat açığını nasıl kapatacağız? Nasıl bir teşvik sistemi lazım? Bu ekip bunu çok iyi çalıştı? Yurt dışında Türk modeli diyorlar. Türkler bunu nasıl yönetti diyorlar. Bizim kendi dinamizmimize güvenmemiz gerekiyor” dedi.

-“En fazla vergi veren ihracat yapanlara yeşil pasaport verilsin”

Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet Özyurt konuşmasında çalışmaları ve ekonomiye katkıları için TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ederken şöyle konuştu: “Atatürk’ün de belirttiği gibi tam bağımsızlık ekonomik kalkınma ile mümkündür. Kalkınmanın yolu parçadan, bütüne doğru hareket etmekten geçiyor. İlçe ekonomisini turizm ile de kalkındırmalıyız.

İlçemizin tanınırlığını artırmak amacıyla, Nizip Zeytinyağının coğrafi işaretini odamız olarak almış bulunmaktayız. Nizip sabunu için de coğrafi işaret alma hazırlıklarımızın sürdürüyoruz.

Yeni yatırım ve yeni girişimcilerle güçlenmeliyiz. Girişimcilik ruhumuzu ortaya çıkarırken, büyümeye giden yolun birlik ve beraberlikten geçtiğini unutmamalıyız. Her birey her kurum kendini geliştirmek zorundadır. Üretimi artırmak için firmalarımızın devlet tarafından da teşvik edilmesi ve ödüllendirilmesi gerekmektedir. Motivasyon amacıyla en fazla vergi veren ve ihracat yapanlara yeşil pasaport verilerek moral motivasyonu artırılmalı ve teşvik edilmelidir.”

-“Elbirliğiyle yürümeye devam”

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise konuşmasında “Gaziantep sanayide nasıl ileri gidiyorsa bunun bir temel taşı da Nizip’tir. Bugün ödül alan herkesi kutluyorum. Gaziantep’in il olarak ihracatı 4,5 milyar doları aşmış durumda. Burada Nizip’in payı çok büyük. Bundan sonra da elbirliğiyle yürümeye devam edeceğiz” ifadesine yer verdi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan da kayıt dışılığa değinerek “Türkiye’de ciddi bir kayıt dışılık var. Bu Maliye’ye kayıt olmayanlar değil. Bu 5’e aldığını 2’ye 3’ye gösterme meselesidir. Bunun temelinde sistemimiz batak. Vergi sistemimiz bataklık. Sürekli sinek üretiyor. Bu sorunu çözmemiz şart. Yoksa defolu vatandaş olmaktan kurtulamayız. Karakoldan mı çok korkuyorsunuz, Maliye’den mi? Vallahi Maliye’den. TOBB Başkanı’ndan rica ediyorum bunu Ankara’da anlatsın” ifadesini kullandı. Aslan bölgesel teşviklerin ilçeler bazında da değerlendirilebileceğini bildirdi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Hüseyin Çelik ise TOBB Başkanı’nın konuşmasından çok yararlandığımı ifade ederken şöyle konuştu: “Başkanımız çok haklı olarak dedi ki dünyanın en büyük 17. Büyük ekonomisi olmamıza rağmen iş yapabilme kolaylığında 65. sıradayız dedi. Yerden göğe kadar haklı. İşin yasal bir reform boyutu var. Fakat bununla birlikte bir zihniyet değişikliği yapılması gerekiyor.

Türkiye’deki temel problem ülfet yani kanıksama. Ben kendi kendime dedim ki bu kötü düzeni kanıksamayacağım. Türkiye’de o kadar aksaklık var ki, bizi zamanla bunlara alıştırıyorlar. En kötüsü öğrenilmiş çaresizlik”





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA