17.12.2011 / Kırşehir
Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nın yeni binası düzenlenen tören ile hizmete açıldı. Açılış törenine, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kırşehir Valisi Mehmet Ufuk Erden, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ve çok sayıda davetli katıldı.
- “Tarım ve hayvancılık da yeni politikalar ortaya çıkarıyor olmamız lazım”
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyada nüfusun ve tüketimin arttığını, önümüzdeki dönemde tarım ve hayvancılığın çok önemli bir noktaya geleceğini söyledi.
Türkiye’nin ekilebilir tarım arazisi açısından dünyanın dokuzuncu ülkesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “dünyayı doyuracak imkanımız var. Bunu iyi kullanmalıyız. Tarım ve hayvancılık da başta envanterden başlayarak, yeni politikalar ortaya çıkarıyor olmamız lazım” dedi.
Tarım sektöründe hangi ürünün ne kadar yetiştirildiğinin bilinmediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Bugün Türkiye, neyi, ne kadar ürettiğini bilmiyor. Fındıkla ilgili yaşadığım bir hatıram var. 3 veya 4 yıl önceydi. Fındık rekoltesiyle ilgili anlaşmazlık var. Tarım Bakanı benden ricada bulundu, bu fındık rekoltesini bir türlü tespit edemedik, aralarını bul. Kimlerin arasını bulacağım? Borsacılar, ziraat odası başkanı, önce ihracatçılar birliği başkanları. Tamam dedim, baktım TMO, müsteşar, borsa başkanları, oda başkanları Ankara'ya geldiler. Tartışmalar başladı. Trabzonlu borsa başkanımız diyor ki, yağmur çok yağdı, bizim orda 700 bin ton olmuştur. Bizim Düzce başkanı diyor ki, bizim orda yağış az oldu 500 bin ton olmuştur. Ben bunları sohbet zannediyorum. Yanımda müsteşar oturuyor, dedim ona hani bir done çıkartmayacak mısın, nasıl uzlaşacağız. Yok dedi başkanım işte uzlaşıyoruz ya dedi. Nasıl uzlaşıyoruz, yağmur az yağdı, çok yağdı" dedi.
TOBB Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: "Hollanda bir Konya büyüklüğünde. İhracatı 52 milyar dolar. Allah akıl vermiş, imkan da vermiş, eğer sen bunu değerlendiremiyorsan yapacak bir şey yok. Öncelikle hangi ürünü nerede ekeceğiz dikeceğiz, bunun planlamasını yapamazsak zengin olmamız mümkün değil.
Hayvancılık da aynı şekilde. Ot olmadan, et ve süt olmaz. Tarım ve hayvancılıkta Kırşehir’in bir yol haritası olması lazım.
Bir başka yanlışımız, arazilerimizi toplulaştırmamız lazım. Miras yoluyla araziler küçülerek verimsiz hale geliyor. Ama İngiltere 100 yıl önce bunu düşünmüş. Biz hala bunu yapamadık. Tarımda, envantere ve arazi toplulaştırmaya ihtiyaç var.”
Markalaşmanın önemini belirten Hisarcıklıoğlu, “Kırşehir’i marka yapmamız lazım. İşi marka yapmazsan para kazanmamız mümkün değil.
- “Dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek istiyorsak, girişimci sayımızı artırmalıyız”
“Önümüzdeki dönemde zengin olmak istiyorsak, kullanmadığımız iki potansiyeli kullanmamız lazım” diyen Hisarcıklıoğlu, Nüfusumuzun yarısının kadın olduğunu ve kadınların iş hayatında yüzde 6,5 oranında yer aldığını ifade etti.
TOBB Başkanı şöyle devam etti: “İsrafın haram olduğu bir kültürden geliyoruz. Ama nüfusumuzun yarısını israf ediyoruz. Dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek istiyorsak, girişimci sayımızı artırmalıyız.
Bir Müslüman’ın örnek alması gereken kişi Peygamber Efendimiz. Peygamberimizin eşi Hz. Hatice hanımefendi Mekke’nin en büyük tüccarıydı. Niye bunu örnek almıyorsunuz? Genç kızlarımızı işinizin içine dahil edin.
Eğer Japonya seviyesine gelmek istiyorsak tam 4 misli girişimciye daha ihtiyacımız var. Gençlerimizi ve kızlarımızı girişimci olma konusunda teşvik ediyor olmamız lazım.”
Dünyanın müthiş bir değişim içinde olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ''Dünyanın geldiği noktada etrafımız müthiş karışık. Batımızda ekonomik kriz, güneyimizde siyasi kriz, her tarafta sıkıntı var. Türkiye bunların içinde tam ortasında bir istikrar adası noktasında. Allah'a çok şükür bu yılın ilk 9 ayı itibariyle yüzde 9,6'lık büyüme ile dünya şampiyonu olduk. Müthiş bir başarı hikayesi var. Aslında bizim tehdidi fırsata çevirmemiz lazım. Bunun için yapısal reformları sürdürmemiz gerekiyor.''
-İşadamlarına öneriler
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, işadamlarından KOBİ AŞ, Kredi Garanti Fonu ve ABİGEM gibi olanaklardan yararlanmalarını istedi. Krediye ulaşmakta zorluk çeken girişimciler için Kredi Garanti Fonu’nun kefalet sağladığını bildiren Hisarcıklıoğlu, KOBİ AŞ’nin de geleceği olan projeler ve girişimlerde firmaya ortak olarak destek sağladığını, işlerin rayına oturmasıyla bir süre sonra ortaklıktan ayrıldığını belirtti.
ABİGEM merkezlerinin ise özellikle danışman çalıştırma şansı olmayan daha küçük firmalar için çok önemli hizmetler verdiği üzerinde duran Hisarcıklıoğlu, ABİGEM sayesinde büyük başarılara imza atan girişimcilerden örnekler verdi.
Açılış töreni sonrasında, vergi sıralamasında listeye giren üyelere plaket verildi.