22.01.2012 / Konya
HABER FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
TOBB’un da aralarında bulunduğu Anayasa Platformu’nun vatandaş toplantılarının ikincisi Konya’da yapıldı. Toplantıya TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyeleri, Anayasa Platformu ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Hisarcıklıoğlu konuşmasında, yıllardır yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bütün siyasi partilerin yeni anayasa konusunda anlaştıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Ben yeni anayasa yapılması konusunda umutluyum. Çünkü Meclis’de bu irade mevcut” diye konuştu.
Yeni anayasanın bireyi esas alan, her türlü ayrımcılığı dışlayan, bireylere evrensel standartlarda temel hak ve özgürlüklerden yararlanma hakkı tanıyan bir anayasa istediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Gelişmiş ülkelerde insanlar hangi haklara sahipse biz onu istiyoruz” ifadesini kullandı. Laik, sosyal bir hukuk devleti özelliğini muhafaza eden bir anayasadan yana olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Onun için Türkiye Konuşuyor platformunu oluşturduk. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Hepimizin elbette farklı düşünceleri var. Çatışan menfaatleri var ama konuşmamız lazım. Bizler Türkiye konuşsun istiyoruz. Konuşmadığımızdan dolayı sıkıntılarımız var”
Anayasa çalışmalarına katkıda bulunan herkese teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin geleceği noktasında herkesin tuzu olmasını istedi.
-TBMM Başkanı Cemil Çiçek
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise konuşmasında Konya’ya vatandaşları dinlemeye geldiklerinin altını çizerken, “Anayasa esasen vatandaşın devletten beklentilerinin hukuki şekilde düzenlenmesinden ibarettir” dedi.
“Herkes bildiğini okuyamayacak. Biz bu defa milletin dediğini okumak istiyoruz” ifadesini kullanan Çiçek, bütün vatandaşlardan mümkün olan en kısa sürede anayasa konusundaki görüşlerini kendilerine iletmelerini istedi.
Yeni bir anayasa yazmadıklarını, yeni bir anayasa yaptıklarını açıklayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 5 konuda anlaştıklarını söyleyerek bu konuları şöyle aktardı: “Yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Bu yeni anayasayı bu Meclis yapacak. Yeni anayasa Uzlaşma Komisyonu yoluyla yapılacak. Bu işin başkanlığını TBMM Başkanı yapacak ve anayasa görüş birliği içerisinde hazırlanacak.”
- TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyeleri
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi AK Parti Milletvekili Mehmet Ali Şahin Türkiye’nin 91 yılda 3 anayasa yaptığını hatırlatarak, “İlk kez olağan bir dönemde yeni bir anayasa için kolları sıvadık” dedi. Şahin, halkın heyecanı, katılımı olmadan sivil bir anayasa yapmanın mümkün olmadığını kaydederken, başta TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu olmak üzere tüm katılımcılara ve destek verenlere teşekkür etti.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise anayasanın sihirli bir değnek olmadığını ancak böyle bir ihtiyaç olduğunu anlattı. Anayasa ile birlikte ihtilal döneminde çıkan 105 yasanın da değiştirilmesi gerektiğine işaret eden Kart, demokratikleşme konusunda samimi ve yapıcı olmanın gereğine değindi.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da konuşmasında Türkiye’nin anayasa yapma konusunda dünyanın en tecrübeli milleti olduğunu bildirirken, “1923 yılında kurulan devletin kuruluş felsefesinden ayrılmamamız lazım” dedi.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi BDP Milletvekili Altan Tan ise, Türkiye’nin başından beri çözemediği yapısal sorunları bulunduğunu ifade etti. Tan, anayasa konusundaki uzlaşmanın evrensel değerler üzerinde olması gerektiğini vurguladı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |