04.02.2012 / İstanbul
TOBB/DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu toplantının başında yaptığı konuşmada, Kore Cumhurbaşkanı’na Türkiye’ye yaptığı ziyaret ve ikili ilişkilere verdiği önemden dolayı teşekkür etti.
Türkiye ile Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin 55. yılı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, konuk Cumhurbaşkanına hitap ederek, “7 yıl önce geldiğinizde şahit olmuşsunuzdur. Türk milletinin Korelilere büyük bir sevgisi vardır. Ortak anılarımız var” dedi.
2002 Dünya Kupası’nda Koreli taraftarların Türk Milli Takımına gösterdiği ilginin iki ülke arasındaki kardeşliğin bir örneği olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı, “Biz Kore savaşına katılan askerlerimize Koreli derdik. Türkiye’de gerçek Korelilerden daha fazla Koreli var. Biz 60 yıldır sizi kardeş olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.
Bu yakınlığı bir türlü ekonomik yakınlığa dönüştüremediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-Bak'ın ziyaretiyle, iki ülke arasında ekonomik ilişkileri en üst düzeye çıkacak anlaşmaları imzalamayı umduklarını ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, iki ülkenin enerji, inşaat, savunma sanayi ve tarımda işbirliği alanları bulunduğuna değindi.
Türkiye ile Güney Kore arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olmadığı için haksız bir durum oluştuğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Karşılıklı ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyoruz. STA müzakerelerinin bir an önce tamamlanıp bitmesini istiyoruz'' dedi.
Ortaklıklarda zorluklar yaşandığını söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ''Bizde ortak demek kardeş demek. Ortaklıkları kardeşliğe dönüştürmek lazım. Birbirimizle kazancı paylaşıyor olmamız lazım'' diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye iş dünyasının, dünya markalarını satın alarak, dünya ekonomisine katkı sağladığını vurgulayarak, Godiva'nın Güney Kore'ye girmeye karar verdiğini bildirdi.
Bütün işkollarında işbirliği yapmak istediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Özellikle Ortadoğu'da Orta Asya'da Koreli firmalarla işbirliği yapabiliriz'' dedi.
-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, Türkiye ile Kore arasındaki siyasi, kültürel, tarihi ilişkilerin ekonomik ilişkilere yansımadığını kaydederek, iki ülke arasındaki dış ticaretin dengeli ve karşılıklı olarak artırılmasını istediklerini ifade etti.
İki ülke arasındaki 6,8 milyar dolarlık ticaretin yüzde 92'sinin Kore'nin Türkiye'ye ihracatından oluştuğunu dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti: ''Bir araç 4 tekerlek üzerinde gider. Bizim ticaret dengemize baktığımızda araç, iki teker üzerinde gidiyor. Çünkü Türkiye tarafı Kore'ye 500 milyon dolar ihracat yaparken, Kore Türkiye'ye 6 milyar dolardan fazla ihracat yapıyor. Hem arabanın kapasitesini artıralım, hem de araba 4 teker üzerinde gitsin.''
Türkiye ve Kore'nin sektörel olarak birbirine rakip olmadığını kaydeden Çağlayan, ''Bundan dolayı birçok alanda ortak yatırım yapma ve üçüncü ülkelerde işbirliği alanları yüksek. Asıl önemli olan Türk ve Koreli firmaların birlikte üçüncü ülkelerde iş yapması'' dedi.
Çağlayan, yatırımların karşılıklı artırılması için STA'nın iki ülkenin lehine olacağına işaret ederek, Türk tarafı olarak bunun imzalanmasına hazır olduklarını bildirdi.
Yeni teşvik sistemine değinen Çağlayan, ''Bilhassa Koreli dostlarımızın sektörleriyle ilgili önemli avantajları içerecek bir teşvik sistemi hazırlıyoruz. Otomotiv, kimya, rafineri hizmetleri başta olmak üzere, elektronik, havacılık, uzay alanları teşvikte önemli yer alacak. Güney Koreli firmalar dünyada en iyi rekabeti yapabilecek olan üretim için Türkiye'yi tercih edecektir'' diye konuştu.
- Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-Bak
Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-Bak ise, Kore ve Türkiye arasında bir Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) ekonomik ilişkilerin gelişmesine ivme kazandıracağını belirterek, ''Yakın bir zamanda bunu sonuçlandırmaya çalışacağız'' dedi.
Türkiye'nin dünyada yaşanan krize rağmen hızla gelişen bir ülke haline geldiğine değinen Lee, gelişme hızı devam ettiği takdirde Türkiye'nin dünyada önde gelen ülkelerden biri olacağını söyledi.
Lee, Türkiye ve Kore arasındaki ekonomik ilişkilerin dengeli hale getirilmesi gerektiğine işaret ederek, ''STA ekonomik ilişkilerin gelişmesine ivme kazandıracaktır. Yakın bir zamanda bunu sonuçlandırmaya çalışacağız'' dedi.
Ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda potansiyel bulunduğunu ve işadamlarının bunun için istekli olduğunu ifade eden Lee, hükümetlerin işadamlarının önünü açması gerektiğine dikkati çekti.
-''Kore ve Türkiye çok alanda benziyor''
Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Sukwoo Hong, Kore ile Türkiye arasındaki STA müzakerelerinde önemli yol alındığını ifade ederek, iki ülkenin geleceğe yönelik işbirliği yapabileceğine işaret etti.
Sukwoo, iki ülke şirketlerinin know-how ve teknolojilerini paylaşarak, üçüncü ülkelerde faaliyet gösterebileceğine işaret ederek, ''Kore ve Türkiye, çok alanda benziyor. İşbirliğinin geliştirilmesini bekliyoruz'' dedi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |