TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Sınır ötesi ülkelere birlikte yatırım yapalım”


07.02.2012 / İstanbul



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde ve Körfez İşbirliği Konseyi Odalar Federasyonu (FGCCC) ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) işbirliğinde, İstanbul Four Seasons Otel’de başlayan Türkiye- Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) I. İş Forumu’nun “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi ve Ticaretin Kolaylaştırılması” konulu genel oturumu gerçekleştirildi.​ ​



HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Oturumda, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BAE Ticaret Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Saeed Ali Khamas, Katar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Al Thani, İslami Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetleme Kurumu Başkanı Şeyh Ebrahim Al Khalifa ve Umman Ticaret Odası Onursal Sayman Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi Rida Juma Al Saleh birer konuşma yaptılar.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, dünyada üretim yerleri ve zenginlik kaynaklarının değiştiğini, dünya üretiminin Türkiye’nin doğusuna kaydığını, tüketimin ise batısında olduğunu söyledi.

Türkiye ve Körfez bölgesinin büyük fırsatlar sunduğunu ifade eden TOBB Başkanı, “Enerji kaynağı bizde, toprak ve su kaynağı bizde, genç ve dinamik nüfus kaynağı bizde. Bizim bölge olarak işbirliği eksikliğimiz var. Yani ya hep beraber kazanacağız ya hep beraber kaybedeceğiz” dedi.

-“Doğal kaynakla zenginleşen hiçbir ülke yok

Hisarcıklıoğlu, ABD'nin dünya ile yaptığı ticaretin yüzde 30'unu komşuları Kanada ve Meksika ile yaptığını belirterek, Türkiye-KİK ticaretinin, toplam ticaretin yüzde 3'ü olduğunu, Ortadoğu'nun tamamı alındığında oranın yüzde 10'a çıktığını ifade etti.

Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında vize ve gümrük vergilerinin yüksekliğinin büyük bir engel olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, doğal kaynağa bağlı zenginleşen hiçbir ülke olmadığını, halkın zenginleşmesinin üretim, yatırım ve ticaretle olduğunu kaydederek, bu nedenle genç, kadın müteşebbisleri, girişimci olmaya teşvik etmek gerektiğini belirtti.

-Tarım-hayvancılık ve enerjinin önemi

Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde dünya politikalarına, tarım- hayvancılık ve enerjinin şekil vereceğine dikkat çekerek, 2011 yılında dünya çapında fiyatı en çok artan 10 emtianın 4'ünün tarım-hayvancılık, 3'ünün enerji ürünleri olduğunu söyledi.

Dünya nüfusunun 1950'den bu yana 3 kat artığını belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ''Her yıl 70 milyon daha artıyor. Yani her yıl bir Türkiye ekleniyor. Orta sınıfa mensup insan sayısı son 10 yılda sadece Asya'da 500 milyondan, 2 milyara çıktı. 1,5 milyon insan gıda üreticisi olmaktan çıkıp, gıda tüketici oluyor. Tarım hasılası bakımından Türkiye, dünyada 7. sırada. Bu alanda her ürünle ilgili yatırımcıya ve ortaklığa hazırız. Büyük kazanç var'' diye konuştu.
 
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin önümüzdeki 5 yılda 100 milyar dolar enerji yatırımına ihtiyacı olduğuna değinirken, ''Enerji yatırımı yapan her müteşebbis kazanacak. Şu an en karlı sektör. Gelin birlikte yapalım'' dedi.

Söz konusu 100 milyar dolarlık yatırımın finansman boyutuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Körfez'den Körfez dışına çıkan yatırım miktarı 2,5 trilyon dolar iken, Türkiye'ye gelen kısmın 30 milyar dolar olduğunu, Körfez'den yurt dışına yapılan yatırımların binde birinin Türkiye'ye geldiğini kaydetti.

-Türkiye bir istikrar adası

Hisarcıklıoğlu, küresel krizde, Körfez sermayesinin yatırım yaptığı kuruluşların devlet yardımı aldığını dile getirerek, Türkiye'deki bankaların yardım almadığının altını çizdi ve ''Gelin paranızı oralarda çarçur edeceğinize, istikrar adası Türkiye var, devlet yardımı olmadan karlar sunan. Avrupalı bankalar kendi ülkelerinde zarar ettiler. Buradaki karlarıyla onu karşılamaya çalışıyorlar. Gelin beraber işbirliği yapalım'' diye konuştu.

Körfezde, turizm konusunda atılım olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda Türkiye'de Körfez'de ortak iş yapılabileceğini, turizm destinasyonlarının ortak destinasyon haline getirilebileceğini söyledi.

-“Sizde para, bizde cesaret var”

TOBB Başkanı, müteahhitlik sektöründe işbirliği yapılabileceğini kaydederek, ''Türkiye müteahhitlik sektörü -40 dereceden, +40 dereceye kadar başarıyla projeler yapıyor. 94 ülkede toplam 205 milyar dolarlık 6 bin 500 projeyi başarıyla tamamladık. Körfez ülkelerinde 31 milyar dolar değerinde 384 proje tamamladık. Sizde para var, bizde cesaret var. Gelin bunu birleştirelim, kazancı da paylaşalım'' dedi.

Türkiye'nin sanayi bölgelerindeki tecrübesini paylaşmaya hazır olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Körfez ülkeleri ile Türkiye'yi birbirine ve dünyaya bağlayacak ulaşım ağlarını geliştirmek gerektiğine işaret etti.

Hisarcıklıoğlu, ''İlla ki, 'gelin Türkiye'ye yatırım yapın' demiyorum. Körfez ülkeleri ve Türkiye, sınır ötesi ülkelere birlikte yatırım yapalım. İşbirliği böyle olur. Her konuda destek vermeye devam edelim. Özellikle her türlü somut proje ve öneriye açığız. tecrübelerimizi paylaşmaya hazırım. ülkelerimizin geleceği açısından umutluyum'' diye konuştu.

 

-Maliye Bakanı Şimşek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, gelişmekte olan ülkeler arasında önümüzdeki 40 yıl içinde çok hızlı büyüme potansiyeli olan 8 ülkeden birinin Türkiye olduğunu, Türkiye'nin genç nüfusu ve son yıllarda yaptığı reformlarla mevcut büyüme potansiyelini harekete geçirmiş durumda olduğunu kaydetti.

Körfez ülkeleriyle ilgili olarak ise petrol ve doğalgaz ihraç eden bu ülkelerin sermaye de ihraç etmek durumunda olduklarını dile getiren Şimşek, önemli bütçe ve cari fazlaları olan bu ülkelerin önümüzdeki 10 yıllık süreçte yaklaşık 5 trilyon dolarlık fazla yaratacağının öngörüldüğünü belirtti.

Bölgede kullanıma sunulması şu anda mümkün görünmeyen bu fazlanın bir kısmının mutlaka ihraç edilmesi gerektiğine işaret eden Şimşek, ABD, Avrupa, Japonya'ya yapılan yatırımların, bu ülkelerin açıktan para basmaya devam etmesi nedeniyle enflasyonun altında getiri ihtimali olduğuna dikkati çekti.

Bu dönemde kaynakları ortaklıklar veya şirket satın almaları şeklinde reel varlıklara yatırmak gerektiğini, Türkiye ve Körfez'deki ülkelerin ekonomi itibariyle birbirlerini tamamlayıcı nitelikte olduğunu, rekabet edilen alanların sınırlı olduğunu belirten Şimşek, bu nedenle başlangıçta serbest ticaret anlaşmalarının bir an önce sonuçlandırılmasının bölgenin de Türkiye'nin de menfaatine olacağını anlattı.

Şimşek, ''Çok üst düzeyde güçlü siyasi irade de var ama bir an önce serbest ticaret anlaşmalarını uygulamaya sokmak lazım. Çünkü bu bizim için bir çerçeve oluşturur ve bölgede refahın ve istikrarın artmasına sebep olur''dedi.

Türkiye ekonomisinin enerjide dışa bağımlı olsa da, bütün diğer sektörlerde güçlü şekilde temsil edildiğini,Türkiye ekonomisinin kendisinin de önemli bir pazar olduğunu, yatırımlar, projeler ve tüketim açısından önemli fırsatlar sunduğunu kaydeden Şimşek, ''Bu işbirliğinin sadece Körfez'le sınırlı kalması gerekmiyor. Aslında şirketler bir araya gelip ortaklıklar kurarsa tabii ki Orta Doğu'da, Balkanlar'da, Türkiye'de, Afrika'da, Avrupa'da çok önemli fırsatlar yakalayabilir. Bu sayede ülkelerimiz, insanlarımız çok daha zenginleşmiş olur'' dedi.

Yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik önemli adımlara değinen Şimşek, kurumsal altyapısıyla, yasalarıyla dünyanın gelişmiş ülkeleri düzeyine varan Türkiye'nin, bu ülkelerden farklı olarak yüksek büyüme potansiyeli olduğunu, Türkiye'nin bir anlamda risk profilinin bu ülkelerden daha düşük olduğunu belirtti.

Türkiye'de her sektörde yatırım olanağı bulunduğunu, GAP projesi bittiğinde bölge ve dünya açısından tarımsal üretim anlamında Türkiye'nin farklı bir noktada olacağına işaret eden Şimşek, ''Bugünden ortaklıklar kurmak lazım, bugünden bu bölgedeki o fırsatları değerlendirmek lazım'' dedi.

1923'ten 2002 yılına kadar sadece 15 milyar dolar yatırım çeken Türkiye'nin son 10 yılda yaklaşık 110 milyar dolarlık yatırım çekmesini, yatırımcı güveninin kazanıldığının önemli bir göstergesi olarak niteleyen Şimşek, sözlerini, ''Tarımda, turizmde, enerjide, sağlıkta, birçok sektörde çok büyük fırsatlar var. Körfez'de de imkan, fon, kaynak var, yani mükemmel bir kombinasyon gibi bir şey... Fırsatları, projeleri belki biraz daha iyi paketlememiz, şirketlerimizin biraz daha uluslararası yatırım bankalarının çalıştığı tarzda bu fırsatları ortaya koyması lazım. Gerçekten beraber yapabileceğimiz çok şey var'' diye tamamladı.

- Katar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Thani

Katar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Thani ise, Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerde geçen yıllara göre büyük gelişme kaydedildiğini söyledi.
 
Türkiye'nin yüzde 90'dan fazla petrol ihtiyacını (değeri 40 milyar dolar) dışardan ithal ettiğini, Körfez ülkelerinin de dünya petrol rezervinin yüzde 65'ine, doğalgaz rezervinin de yüzde 38'ine sahip olduğunu dile getiren Thani, Körfez ülkelerinin büyük sermaye ve iş fırsatlarına sahip olduğunu vurguladı.

Thani, şunları kaydetti: ''İki taraf arasında dengeli ekonomik ilişki kurulabilir. Ancak bu ilişkinin ortak çıkarlara dayanması gerekiyor. Altyapıların özellikle taşımacılık alanında yapılandırılması, iki taraf arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulması, çifte verginin önlenmesi, ortak projelerin teşvik edilmesi ve bunların özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor. Körfez ülkeleri ürünlerinin pazarlanmasında Türkiye'nin AB konumundan yararlanabilir. Türkiye ile sadece ekonomik ilişkilerin değil, çok köklü politik, kültürel ve sosyal alanlarda da ilişkilerin geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye ve Körfez ülkeleri elinde bulunan imkanlarla ekonomik ilişkileri stratejik işbirliğine dönüştürebiliriz. Bunun her iki tarafın çıkarlarına hizmet etmesi ve gelişmeye de katkıda bulunması gerekiyor. İsteklerimiz ve imkanlarımıza baktığımızda bu ilişkilerin daha da gelişme kaydetmesi gerekiyor. Bu da hem Türkiye hem de Körfez ülkelerine daha fazla refah sağlayacaktır.''

- BAE Ticaret Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Khamas

BAE Ticaret Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Saeed Ali Khamas, Türkiye ile ülkesi arasındaki ikili ilişkilerin son dönemde bütün alanlarda büyük ivme kazandığını, ülkesinin Türkiye'nin en önemli ortaklarından biri haline geldiğini söyledi.

Ülkesinde 40'dan fazla Türk şirketinin çalıştığını, Türkiye'de ise 12 BAE şirketinin faaliyet gösterdiğini anlatan Khamas, iki ülke arasında yatırımların teşviki, korunması, çifte verginin önlenmesi, hava ulaşımı, ticaret ve sanayi odaları arasında işbirliği gibi konularda anlaşmalar imzalandığını dile getirdi.

-Umman Ticaret Odası Onursal Sayman Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi Saleh
 
Umman Ticaret Odası Onursal Sayman Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi Rida Juma Al Saleh, ülkesinin yatırımcılara büyük fırsat sağladığını, bu yatırım fırsatlarının karşılıklı değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Umman'da yabancı yatırımlar için gerekli ortam hazırlandığını, gerekli teşvikler ve vergi muafiyetlerinin verildiğini, siyasi istikrar ve gerekli altyapı hizmetlerinin bulunduğunu anlatan Saleh, Türkiye'nin dünya ekonomisindeki rolünü yakından bildiklerini, bundan dolayı Türkiye ile karşılıklı çıkarlara dayanan ortaklıklara büyük önem verdiklerini kaydetti.

- İslami Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetleme Kurumu Başkanı Khalifa

İslami Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetleme Kurumu Başkanı Şeyh Ebrahim Al Khalifa da, Türkiye gibi kendi ülkesindeki genç nüfusun fırsat olmasının yanı sıra eğitim, sağlık ve istihdam gibi alanlarda büyük yükü de beraberinde getirdiğini, ancak genç nüfusun kendilerine gelişme imkanı da sunduğunu söyledi.

Nüfusu yaşlanan gelişmiş ülkelerin artık üretim yapamadığını, ülkelerinde geliri dengeli şekilde dağıtmanın yanı sıra gıda, yerleşim, sağlık, eğitim alanlarına yatırım yapmaları, ekonomik gelişmenin sağlanması için altyapıların iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Khalifa, işverenler için iyi yatırım ortamının sağlanması gerektiğini, küçük ve orta ölçekli şirketlere alan açılması halinde daha büyük rekabet sağlanacağını söyledi.

İslami finans kuruluşlarının büyük gelişme kaydettiğine işaret eden Khalifa, yıllık büyümenin yüzde 15 olduğunu ve 1 trilyon dolara ulaştığını dile getiren Khalifa, Türkiye'de 47 ilde binlerce şirket bulunduğunu, bunlardan yararlanmaları gerektiğini kaydetti.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA