TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

''UMEM Beceri'10 Projesi'' birinci yılını başarıyla tamamladı


08.03.2012 / Ankara



İşsizlere meslek edindirmek suretiyle istihdamın artırılması ve işverenlere nitelikli eleman kazandırılması amacıyla başlatılan ''Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri'10 Projesi'' birinci yılını başarıyla tamamladı.​ ​

    

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında 2010 yılında imzalanan protokolle 19 ilde pilot olarak başlatılan proje, bir beceri ve iş edindirme seferberliğine dönüştü.

Proje kapsamında ilk kurslar, Şubat 2011'de başladı. Sanayiye yönelik toplam 2 bin 244 kurs açıldı. Bu kurslarda 33 binden fazla kursiyer katıldı. Kursları başarıyla bitiren 19 bin kişiden yaklaşık 14 bini işe yerleştirildi. 3 bin kişi ise firmalarda pratik eğitimlerine devam ediyor.

En fazla istihdamı Kocaeli, Tekirdağ, Sakarya ve Mersin illeri sağladı. En az istihdam sağlayan iller ise Ağrı, Artvin, Kars, Ardahan, Yalova, Mardin, Hakkari oldu.

2012 yılında hizmet ve tarım sektörlerine yönelik kurslar da açılacak.

-''5000 firmayla görüşüldü, 25 bin kişilik stajyer talebi alındı''

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada, proje kapsamında bugüne kadar gelinen süreci değerlendirdi.

Proje kapsamında 81 ilde bulunan 111 teknik ve endüstri meslek lisesinin donanım altyapılarının güçlendirildiğini, bu okullarda eğitim verecek eğitimcilerin güncel donanım ve müfredatlara göre eğitim aldığını anlatan Hisarcıkloğlu, pilot olarak seçilen 19 ilde ticaret ve sanayi odaları işbirliğinde ''İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri'' gerçekleştirildiğini, 19 ilde yaklaşık 5 bin firma ile yüz yüze görüşülerek hangi alanda elemana ihtiyaç duyulduğunun tespit edildiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ''Bu firmalardan yaklaşık 25 bin kişilik işgücü stajyer talebi alındı. Söz konusu talepler doğrultusunda ilk kurslar 2011 yılının Şubat ayında başladı'' dedi.

Süreç hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin ''7 gün/24 saat'' ulaşılabilecek bir Çağrı Merkezi kurduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ayrıca 81 ilde faaliyet gösteren firmaların taleplerini girebileceği ve ticaret ve sanayi odalarının proje sürecini takip edebileceği bir bilgi sistemi kurduklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye;de ilk defa işverenlerin işgücü talepleri, merkezi sistem üzerinden toplanabiliyor'' dedi.

-''92 milyon lira yatırım yapıldı''

Kursların ilk etapta 2010 yılında seçilen ve yatırım yapılan 111 meslek lisesinde açıldığını, söz konusu okulların yetersiz kaldığı durumlarda diğer meslek liselerinde ve firmalar bünyesinde de kurslar açılabildiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:''İllerden gelen ihtiyaçlar doğrultusunda 2011 yılında 29 okul pilot okul kapsamına alınarak, 81 ilde 140 okulda eğitim gerçekleştirilebilmektedir.

Proje ile toplam 140 okula 88 milyon lira yatırım yapıldı. Bu okullarda görev yapan 4 binden fazla eğitimci ise güncel donanıma uygun olarak eğitimden geçirildi. Eğitimcilerin eğitimi süreci için toplam 4 milyon lira gibi bir yatırım yapıldı.''

-''Ford Otosan, 1180 kişiye istihdam sağladı''

Proje kapsamında gazaltı kaynakçısı, CNC torna tezgahı operatörü, mobilya ustası, elektrik tesisatçısı, oto montaj işçisi ve dikiş makinesi operatörü gibi sanayiye yönelik toplam 2 bin 244 kurs açıldığını bildiren Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri verdi:''Bu kurslarda 33 binden fazla kursiyer eğitim gördü ve görmeye devam ediyor.

Kurslarını başarıyla bitiren 19 bin kursiyerden yaklaşık 14 bin kişiye istihdam sağlandı. 3 bin kişi ise firmalarda pratik eğitimlerine devam ediyor.''

Hisarcıklıoğlu, en fazla istihdam sağlayan ilin Kocaeli olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:''Özellikle Ford Otosan'ın UMEM projesinden alım yapmasıyla birlikte Kocaeli'de önemli boyutlarda istihdam gerçekleştirildi.

Bunun dışında Tekirdağ, Sakarya ve Mersin'de yüksek istihdam rakamlarına ulaşıldı. Proje kapsamında Kocaeli'nde faaliyet gösteren Ford Otosan 1180 kişiye istihdam sağladı.
İzmir'in büyük firmalarından CMS Jant 400 kişi, Sakarya;da faaliyet gösteren Yazaki Otomotiv ise 324 kişiye istihdam sağladı.''
Hisarcıklıoğlu, en az istihdam sağlayan illerin ise Ağrı, Artvin, Kars, Ardahan, Yalova, Mardin, Hakkari olduğunu belirtti.

-''Hizmet ve tarım sektörlerine yönelik kurslar açılacak''

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Şubat 2012 itibariyle projenin birinci yılını tamamladığını hatırlatarak, şunları söyledi:''Yetiştirilen kursiyer sayısı, bu kursiyerlerin istihdam durumu ve genel istihdam oranları bakımından önemli başarılar elde edildi ve sorun alanları tespit edildi. 2012 yılında tüm ülke çapında yapılacak tanıtımlarla bu projeye olan ilginin artırılması ana hedefimizdir.

Bunun dışında hizmetler ve tarım sektörlerine yönelik kursların açılmasına karar verildi. Böylece tüm illerde hizmetler ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerden gelen talepleri de karşılamış olacağız.''

Hisarcıklıoğlu, 2012 yılında doğru işe doğru kişilerin yerleştirilmesi amacıyla mülakat öncesinde kursiyerlere ''Mesleki Yönelim Testi'' uygulanacağını da belirtti.

Kamu, özel sektör ve üniversite işbirliğinde gerçekleştirilen UMEM Beceri'10 projesi ile artık işgücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun kurslar açılacağını, işsiz kişilerin istihdam edilebilirliklerinin meslek kursları vasıtasıyla arttırılacağını vurgulayan Rifat Hisarcıklıoğlu, ''İşverenlere de önemli teşvikler sunan bu projeye tüm işverenlerimizin katılmasını arzuluyoruz. İşsizlerimizin de proje kapsamında açılan kursları takip ederek, kendilerine uygun olan kurslara başvuru yapmalarını bekliyoruz'' dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA