TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Antalya’nın gündemi yeni anayasa


11.03.2012 / Antalya



Anayasa Platformu’nun Antalya toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “bütün farklılıklarımızı bir kenara bıraktık. Yeni Anayasa’da tek yürek olduk” diye konuştu. ​ ​

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen, 13 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun TEPAV sekretaryasında düzenlediği geniş katılımlı “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın yedincisi Antalya’da gerçekleştirildi.
 
Ramada Otel’de yapılan toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP, CHP, MHP ve BDP’li üyeleri, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile rassal olarak belirlenen vatandaşlar katıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Antalya’ya yılda tam 11 milyon yabancı turist geldiğini ve 20 bin yabancının ikamet ettiğini belirterek, bu insanların Antalyalının güzelliğine, anlayışına ve bu birlikte yaşama kültürüne geldiğini söyledi. 

Antalya’nın farklı kültürlerin, inançların nasıl bir arada yaşayacağını, nasıl örnek bir topum olunacağını gösterdiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Anayasa Platformu olarak bunun için Antalya’da olduklarını ve Pazar gününü bu toplantıya ayırdıkları için Antalyalılara teşekkür etti. 

 

 

-"Yeni anayasada tek yürek olduk"


Mevlana’nın “Aynı dili Konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşır” sözünü hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Biz bu ülkenin geleceği ile ilgili aynı duyguları paylaşıyoruz. İşte bugün, bütün farklılıklarımızı bir kenara bıraktık. Yeni Anayasa’da tek yürek olduk.

Yıllardır söylüyoruz. Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Giydiğimiz elbise artık bu bedene dar geliyor. Rahat hareket etmemizi engelliyor. Hızlı koşmamızı engelliyor. Bu elbiseyi artık değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

Yedinci toplantıyı Antalya’da yaptıklarını ifade eden TOBB Başkanı, Anayasa’nın artık bir sahibi olduğunu ve bu işin sahibinin millet olduğunu söyledi.

 

-Yeni elbiseyi halk dikecek


Hak verilmez, alınır diyen Hisarcıklıoğlu, “Hakkınızı arayın. Hakkınızı isteyin. Bu iş olacaksa, bunu ancak millet yapar. Siz yaparsınız.

İşte bu yüzden diyoruz ki, yeni elbise dikilecekse, bunu millet kendisi dikmeli. Anayasa kapalı kapılar ardında, uzmanların mutabakatı ile değil, milletin mutabakatı ile yazılmalı. Bugüne kadar hep uzmanlar yazdı, vatandaş onayladı. Bu sefer biz söyleyelim, uzmanlar yazsın istiyoruz” dedi.

Vatandaş toplantılarının, Türkiye’nin ortak duygusunu ortaya koyacağını ve Türkiye’de ilk defa müzakereci demokrasinin işleyeceğini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Biz Türkiye konuşsun istiyoruz. Konuştukça ne kadar çok ortak sözümüz olduğunu göreceğiz” şeklinde konuştu.

 

-Özgürce konuşun


TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yeni Anayasanın; bireyi esas alan, her türlü ayrımcılığı dışlayan, eşitlik idealini toplumsal hayatın her alanında gerçekleştirmeye çalışan, bireylere evrensel standartlara uygun olarak temel hak ve özgürlüklerden yararlanma imkanı tanıyan, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını muhafaza eden bir anayasa olmasını istediklerini belirtti.

Şimdi söz Antalyalı’da diyen Hisarcıklıoğlu, “Siyasi görüşünüz, inancınız ne olursa olsun özgürce konuşacaksınız. Burada kısıtlama yok. Ayrı-gayrı yok. Dışlama yok. Nasıl bir Türkiye istiyorsanız söyleyin. Nasıl bir gelecek istiyorsanız söyleyin. Bugün konuşmazsanız vebali artık sizindir” dedi.

 

-TBMM Başkanı Çiçek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, ''Yeni anayasanın hazırlanışında muhakkak ki bu defa halkımızın katılımı söz konusu olacak'' dedi.

Yeni anayasa konusunda meclisteki 4 siyasi partinin 5 konuda anlaşma sağladığını ifade eden Çiçek, toplantıları bu doğrultuda gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çiçek, 4 siyasi partinin öncelikle Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğu konusunda ortak karar aldığını, yeni anayasayı bugünkü meclisin yapması konusunda da görüş birliğine vardıklarını belirtti.

Ayrıca 4 siyasi partinin meclisteki çoğunluğa göre değil 4 partiden 3'er milletvekilinin katılımıyla eşit üyeden oluşan bir uzlaşma komisyonunun kurulması yönünde de anlaştığını ifade eden Çiçek, komisyon başkanlığını da meclis başkanının yapması yönünde anlaşma sağlandığını bildirdi.

Yeni anayasa sürecinde komisyonun vatandaşların katılımıyla bu toplantıları yaptığını kaydeden Çiçek, şöyle konuştu: “Yeni anayasanın hazırlanışında muhakkak ki bu defa halkımızın katılımı söz konusu olacak. Halkı yok farz ederek, 'o bilmez, etmez' diyerek değil tam tersi halkın talimatını almak üzere halka gideceğiz, ne düşünüyorsa, ne kanaat ortaya koyacaksa biz de bunları anayasa metni haline getirmek için yoğun çaba sarf edeceğiz. İşte bugün buraya gelişimizin sebebi sizin görüşlerinizi almaktır. Ne düşünüyorsanız açık yüreklilikle söylemeniz gerekir. Şundan emin olasınız, sizin ortaya koyduğunuz görüşler, ortaya koyduğunuz irade, teklifler, eleştiriler hiç şüphesiz komisyonumuz açısından altın kıymetinde görüşlerdir, ifadelerdir, bunlar mutlaka dikkate alınması gereken hususlardır.''

Bu yılın sonuna kadar yeni anayasayı tamamlamayı planladıklarını ifade eden Çiçek, 30 Nisana kadar vatandaşların görüşlerinin alınacağını, 1 Mayıstan itibaren görüşlerin taslak metin haline getirileceğini ve yeniden halkın onayına sunulacağını belirtti.

Bu nedenle vatandaşlardan görüşlerini açıkça beyan etmelerini isteyen Çiçek, şunları söyledi: ''Yeni bir anayasa evvela 4 siyasi partimizin millete taahhüdüdür. Seçim öncesi beyanlarında var, seçim sonrası da meclis başkanı bu işi kurtarsın, öncülük etsin derken de bu talimatla beraber taahhütlerini de ortaya koymuş oldular. Dolayısıyla yeni bir anayasa yapmak bugünkü parlamentonun ve partilerin borcudur, alacaklı olan da sizsiniz. Millet alacaklıdır. Ne noktada- Yeni bir anayasa yapma noktasında. O halde borçlu biz olduğumuza göre siz de alacağınızı iyi takip edin. Eylem planımız uygun, size de 4 aşamalı bir şey teklif ediyoruz. Evvela katılın, katılıyorsunuz, çok teşekkür ederim. 30 Nisan akşamına kadar katılmanızı bekliyoruz.''
Vatandaşların yeni anayasa konusunda parlamentoyu ve partileri izlemelerini isteyen Çiçek, vatandaşlardan iyi bir değerlendirme yapmalarını ve buna göre onaylamalarını istedi.

Böyle bir anayasanın Türkiye'ye çok şey kazandıracağını kaydeden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Çünkü 30 yıldır bu anayasayı tartışıyoruz. Tartışmayan siyasi parti hemen hemen yok. Değişmesini istemeyen hemen hemen hiçbir siyasi parti yok. Bu anayasanın bize dar geldiğini söylemeyen hiçbir meslek örgütü yok. Dolayısıyla herkesin istediği, herkesin değişmesinde ülke yararına fayda gördüğü bir anayasayla Türkiye yoluna devam edebilir mi- Devam edemeyeceği yaşanan sıkıntılarla ortada. Tartışılan konuların anayasayla kesinlikle bağlantısı var. Her sorun anayasadan kaynaklanmıyor ama önemli sorunların kaynağında da bu anayasanın olduğunu herkes ifade ediyor. Burada da genel bir görüş birliği var. Dolayısıyla bu anayasayla yolumuza devam edemeyeceğimize göre bu defa bunu inşallah sizlerin desteği, katkısı, izlemesi ve onayıyla başaracağız. Başarmadığımız takdirde bakınız bir 30 yıl daha bu anayasayla yolumuza devam etmek mecburiyetinde kalırız. Ne kadar devam edebiliriz onu da takdirlerinize sunuyorum.''

 


-Diğer konuşmacılar

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, yeni anayasanın başarılı ve Türkiye'ye verimli olması gerektiğini belirtti.

Anayasa yapım süreci devam ederken toplumun tansiyonunun düşmesi, gerginlik olmaması ve bir uzlaşı ortamının sağlanması gerektiğini ifade eden Toskay, ''Bazı talepleri şiddetle ve şantajla kabul ettirmek istediğimiz zaman söylediğimiz yumuşak ve sakin ortamdan uzaklaşırız. Hepimize düşen görev, gerekli ortamı sağlamak olmalıdır'' diye konuştu.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirterek, ''Ciddi sorunlarımız var, yapısal, siyasi sorunlarımız var, etnik, dini sorunlarımız var. Bunları çözebilmek için toplumsal sözleşmeye ihtiyacımız var. Bunu yapabilirsek maddi ve manevi açıdan da rahat ederiz'' dedi.

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, yeni anayasanın şekillenmesi konusunda vatandaşların görüşlerinin alındığı platformun önemli olduğunu kaydetti. Altıparmak, ''Şablonlardan, önyargılardan uzak, ötekileştirme olmadan, gelişen çağı ve hayatı kucaklayan bir gelecek için, bir anayasa için yardımcı olmamız gerekiyor'' dedi.


TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz, bu platform sayesinde Antalyalıların anayasa hakkındaki görüşlerini almaktan duydukları memnuniyeti belirterek, katılımcılara teşekkür etti. Çenesiz, “Anayasayı özgürlükleri kısıtlayan değil, özgürlükleri açığa çıkaran ortak bir mutabakat ile yapmalıyız” dedi.

TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı ise, Sivil Toplum Kuruluşlarının, meslek örgütlerinin en önemli özelliklerinden birinin de toplumsal sorumluluklar olduğunu, bu sorumluluktan dolayı bugün yeni anayasa için burada bulunduklarını söyledi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, Türk milletinin hür ve bağımsız yaşamasını sağlayacak bir anayasa yapmalıyız dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise şunları kaydetti: “Bir düşünür gömleği giyerken ilk düğmeyi yanlış düğmelersen tüm düğmeler yanlış gider diyor. Bizim anayasamızda, insana göre devlet mi, devlete göre insan mı sorusunu sorduğumuzda bu zaman kadar devlete göre insan modeli öne çıktığı için ilk düğme yanlış olmuş. Bu sefer millet kendi elbisesini kendisi diksin”.

 

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da, Türkiye’nin 30 yılda çok şey kazandığını, çok şeyler başardığını belirterek, “bu ülkenin insanının kendi anayasasını kendisinin yapabileceği kudrette ve bilinçte olduğuna inanıyorum” dedi.

 

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ergün Atalay, Meclisin bu millete yeni bir anayasa borcu olduğunu belirterek, “Biz de elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Sizlerin de katkısına ihtiyacımız var. Toplumun tüm kesimlerinin memnun olduğu bir anayasa yapalım” şeklinde konuştu. 

 
 
 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA