01.04.2012 / Bursa
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen sivil toplum kuruluşlarının, TEPAV sekretaryasında düzenlediği geniş katılımlı “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın dokuzuncusu, Bursa’da gerçekleştirildi
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP, CHP, MHP ve BDP’li üyeleri,
Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile rassal olarak belirlenen vatandaşlar katıldı.
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Bursa’nın tarihi öneminden bahsederken “Bursa, Osmanlı’nın küçük bir devletten muhteşem bir imparatorluğa dönüşmesine şahit olmuş bir şehirdir. Ülkemizin çok kıymetli siyasetçileri ve sanatçıları da bu şehrin birer evladıdır. Anayasa Platformu’nun 9.toplantısının Bursa’da toplanması bu nedenle oldukça önemlidir. Bu sanayi, kültür ve eğitim kentinde yetişmiş vatandaşlarımızın görüşleri, istekleri yeni anayasamıza büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.
-“Biz yeni bir anayasaya katkı vermek için bir araya geldik”
Meslek örgütleri ve sendika konfederasyonları başta olmak üzere sivil toplum örgütleri olarak bir araya geldiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bu manzaranın çok büyük bir anlamı var. Bu kuruluşların tamamının farklı dünya görüşleri var, farklı çıkarları var. Aramızda işadamı da var, işçi de var. Esnaf da var, emekli de var. Tek tek sorsanız hepimiz farklı şeyler söyleriz. Ama bu ülkenin geleceği için, yeni bir Anayasa için bir araya geldik” diye konuştu.
-“Hedeflerimize ulaşmak için yeni anayasa şart”
Türkiye’nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Ben bununla her yerde övünüyorum. Ama açık söylüyorum, benim içime sinmiyor. Çünkü bize yakışan en tepeye oynamak. Benim ecdadım bunu yapmadı mı? Bursa, bu başarıya şehadet etmedi mi? Şimdi bir hedef koyduk. Cumhuriyetimizin 100. Yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız. Kişi başı milli geliri 25 bin dolara çıkaracağız. Çünkü bu millet bunu hak ediyor. Bunun için de demokrasimizin kalitesini ve ekonomimizin gücünü artıracak yeni bir anayasaya ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.
Bugünkü anayasamız pek çok değişiklikle yamalı bohçaya döndüğünü ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
“Artık bu elbise bedene dar. Bu elbise ile koşamıyoruz. Açık söylüyorum kaybedecek 1 dakika bile vaktimiz yok. Seçkinlerin, muhtıraların, ara rejimlerin, darbelerin dayattığı değil, halkın iradesinin ortaya çıkarttığı bir anayasaya ihtiyacımız var. İşte böyle bir anayasa bizi 2023 yılı için koyduğumuz büyük hedeflere doğru hızla ilerletir. Yeni Anayasa ile amacımız, yasaları kağıtlara değil, 74 milyon vatandaşımızın kalbine yazmaktır. Herkesin kabul edeceği bir anayasayı ortaya çıkarmaktır.
Yeni elbise dikilecekse, bunu millet kendisi dikmeli. Anayasa kapalı kapılar ardında, uzmanların mutabakatı ile değil, milletin mutabakatı ile yazılmalı. Bugüne kadar hep uzmanlar yazdı, vatandaş onayladı.
Bu sefer biz söyleyelim, uzmanlar yazsın. Yönetilenin yöneticiye, yöneticinin halka, halkın yargıya saygı duyduğu bir düzenin oluşması gerekiyor.”
-“Bugün konuşma günü”
“Sizden tek istediğimiz, içinizden ne geliyorsa açık açık söylemeniz. Böyle söylersem yanlış anlaşılır mıyım, bunu söylersem hata yapar mıyım diye düşünmeyin. Samimi fikirlerinizi tartışın. Bugün konuşmazsanız, vebali sizin… Emin olun bu çabanız boşa gitmeyecek. Emin olun sesiniz duyulacak. Emin olun fikirleriniz Ankara’da yankılanacak Bu bizim görevimiz. Derleyip toparlayıp uzlaşma komisyonumuza teslim edeceğiz.”
-TBMM Başkanı Cemil Çiçek
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise yaptığı konuşmada, ''Ümit ediyorum ki, siyaset kurumu, bu Anayasa meselesini 1 Nisan şakası haline getirmez ve yüzünün akıyla bu süreci başarıyla sonlandırır. Bunu hem temenni ediyorum, buna ihtiyacımızın olduğunu da ifade etmek istiyorum'' dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Güzel bir atasözümüz var: Öfke gelir göz kızarır, öfke gider yüz kızarır. Gözünüzün kızardığı, söylediğiniz laflardan dolayı sonradan düşündüğünüzde yüzünüzün kızardığı bir ortam, Anayasa yapım işini zorlaştırır. Sağlıklı diyalog ortamına herkesin ihtiyacı var'' dedi.
Çiçek, Atatürk demokratik standartları yüksek, devletin etkin ve verimli bir şekilde çalışacağı, vatandaşa hizmet üreteceği, devleti oluşturan yasamanın, yürütmenin ve yargının görev yetki sorumluluklarının net olarak belirlendiği söyledi. Çiçek, hergün yeni bir anayasal sorunla boğuşulmayan bir dönemi aralamak, başlatmak adına yeni bin Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Bir Anayasa'ya ihtiyaç duyulduğuna yönelik hiç tereddüt olmadığını dile getiren Çiçek, şöyle konuştu:
''Çünkü 30 yıl içinde 17 kez değiştirilmek zorunda kalan Anayasa'nın günümüz ihtiyaçlarına cevap vermediğini, her 13-14 ayda bir Anayasa krizleri, Anayasa değiştirme süreçlerine girmiş ülkenin neleri kaybettiğini hepimizin anlaması gerekiyor. Yeni Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu uzun uzun anlatmaya gerek yok. Bir taraftan ihtiyaç var bir taraftan toplumsal talep var. Bugün burada bulunan ve sizlerle bizleri buluşturan temsilcilere teşekkür ediyorum. Çatı kuruluşlarımız, en az 45 milyon vatandaşa hizmet götürüyorlar. Burada bulunmayanların da talepleri var. İhtiyaç var, talep de var. 1808 yılından bu yana 200 yılı aşan dönemde Türkiye'nin bir Anayasa yapma tecrübesi var, birikimi var.''
Çiçek, yeni Anayasa'yla ilgili çalışmaların 2012 sonunda belli noktaya getirilmesi gerektiğini belirterek, yeni bir Anayasa'nın siyaset kurumunun halka bir lütfu, bağışı olmadığını bildirdi.