10.04.2012 / İstanbul
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
ICCI 14. Yönetim Kurulu Toplantısı basına kapalı olarak, ICCI Başkanı Şeyh Saleh Kamel, ICCI Başkan Yardımcısı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla İstanbul’da Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi.
Toplantıda bir konuşma yapan ICCI Başkan Yardımcısı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Hz. Muhammed’in (SAV) bir hadisinde “Müslümanların kendi aralarındaki merhametleri, saygı ve dayanışmaları tıpkı bir vücut gibidir. Vücutta bir uzuv rahatsızlandığında diğer uzuvlar onunla birlikte aynı acıyı çekerler ve uyumazlar” dediğine işaret ederek birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı.
İslam iş dünyası liderleri olarak, bu birliği ve bağlılığı kazanç sağlayacak ortaklıklarla güçlendirmenin görevleri olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “İslam coğrafyasının ve halklarımızın geleceğini birlikte inşa edeceğiz. Geç kalmak gibi bir lüksümüz yok! Tercihlerimizi belirlemeli, yolumuzu şimdi çizmeliyiz.
Gelişmiş ülkelerle aynı kulvarda koşmak istiyoruz. Bunun için ya hep beraber gelişecek ve zenginleşeceğiz, ya da hep beraber kaybedeceğiz. Geleceğimiz başkalarının takdirine bırakılamayacak kadar önemli. Biz kendimize bu zulmü reva göremeyiz. Birlik ve beraberliğimizi maddi ve manevi olarak güçlendirmek hepimizin öncelikli sorumluluğudur” dedi.
-“Küresel dönüşümü kaçırmayalım”
Küresel ekonomideki dönüşümü kaçırmamak gerektiğinin altını çizen ICCI Başkan Yardımcısı ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, özellikle son iki yıldır dünyanın, hızlı bir ekonomik ve siyasi değişim içinde olduğuna değindi. M. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Dünyanın dört bir yanından gelen haberler, küresel siyaseti ve ekonomiyi etkilemekte. Bu süreçte değişime hazırlıklı olmak kazanmanın anahtarı olarak karşımıza çıkıyor. İslam dünyasının birer parçası olarak bizler, etrafımızda olup bitenin farkında olmalıyız. Dönüşümü görmeliyiz. Hızla yükselen ekonomik güçleri gözden kaçırmamalıyız. Bunu yaparken özeleştiri yapmayı ihmal etmemeliyiz.
2011 itibari ile İslam Coğrafyasının nüfusu, dünya nüfusunun yaklaşık %23’ü. Fakat, 57 İslam ülkesinin dünya zenginliğinden aldığı pay sadece %11.
Dünya Bankası 57 İslam ülkesinden yalnızca 7’sini yüksek gelirli ülkeler kategorisinde koymuş. Öte yandan, şu anda “en az gelişmiş ülke” kategorisinde olan 48 ülkenin 21’i maalesef İslam ülkeleri.”
-Üretim, finansman ve ulaştırma
Üç önemli hedefe dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, bunları “Üretim, finansman, ulaştırma” olarak açıkladı. 57 İslam ülkesi arasında 19 ülkenin ekonomik gelişmesinin sadece petrol ve gaz ihracatına bağlı olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, demiryolu hizmetlerinin de yetersizliğine değindi. Hisarcıklıoğlu, işbirliğini artırma çağrısında bulundu.
-Gümrük duvarları engeli
İslam ülkeleri arasındaki gümrük duvarlarının da ticareti engellediğinin altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, vize engelinin de bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin 2011 yılında dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olduğuna değinen ICCI Başkan Yardımcısı ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu büyümenin özel sektörün başarı hikâyesiyle gerçekleştiğini vurguladı.
Toplantı sonrasında Hisarcıklıoğlu ve konuklar 'Türk Gecesi' etkinliğine katıldı. Etkinlikte, semazen gösterilerinin yanı sıra, hat ve ebru sanatına ilişkin sunumlar ve müzik dinletisi yer aldı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |