15.04.2012 / Gaziantep
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen sivil toplum kuruluşlarının, TEPAV sekretaryasında düzenlediği geniş katılımlı “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın onbirincisi, Gaziantep’te gerçekleştirildi.
Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde yapılan toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP, CHP, MHP ve BDP’li üyeleri, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile rassal olarak belirlenen vatandaşlar katıldı.
Dünyanın yaşanılan en eski kentlerinden, İngiliz ve Fransız işgali karşısında geliştirdikleri müthiş savunma ile gönülleri fetheden şehirde olduklarını vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bu kentin önemi Kurtuluş Savaşı ile de sınırlı değil. Gaziantep son 20 yılda attığı adımlarla artık bir sanayi devidir. 5 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla Gaziantep bugün Türkiye’nin 6.büyük ihracat devidir. Türkiye’nin orta doğu ülkelerine açılan kapısıdır. Dört Organize Sanayi Bölgesi, birçok sanayi alanları, küçük sanayi siteleri ve serbest bölgesi ile Anadolu Kaplanlarının öncüsü bir şehirdir. Huzurun ticarete, ticaretin zenginliğe dönüştüğünü en açık şekilde ortaya koymuş bir şehir” dedi.
“Türkiye konuşuyor” sloganıyla başlattıkları toplantıların onbirincisini Gaziantep’te gerçekleştirdiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Siz kıymetli Gazianteplilerle anayasayı konuşacağız. Sizlerin görüşleri, istekleri yeni anayasamıza büyük katkılar sağlayacaktır. Platformumuza katıldığınız için hepinize yürekten teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
-“Yeni bir anayasa için bir araya geldik”
Meslek örgütleri ve sendika konfederasyonları başta olmak üzere 21 sivil toplum örgütünün bir araya geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu masada gördüğünüz manzaranın çok büyük bir anlamı var. Bu kuruluşların tamamının farklı dünya görüşleri var, farklı çıkarları var. Aramızda işadamı da var, işçi de var. Esnaf da var, emekli de var. Tek tek sorsanız hepimiz farklı şeyler söyleriz. Ama bu ülkenin geleceği için, yeni bir Anayasa için bir araya geldik. Sayın Meclis Başkanımız ve meclisteki siyasi partilerimizin temsilcileri de bu masada. Bu işe sağ olsunlar ciddi emek koyuyorlar. Herkesin yüreği daha güçlü bir Türkiye için atıyor” dedi.
-“Anayasa gönüllüleri, bu sürecin asli unsurları olmalı”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin dünyanın 17. Büyük ekonomisi olduğunu vurgulayarak, “Ben bu başarıyla her yerde övünüyorum. Ama, Cumhuriyetimizin 100. Yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması hedefi koyduk. Eğer bunu istiyorsak; kişi başı milli geliri 25 bin dolara çıkarmak istiyorsak; o zaman bugün elimizdeki bütün araçları yeniden gözden geçirmeliyiz. Bunların en başında da Anayasamız geliyor” şeklinde konuştu.
“Anayasamızı gelecek nesillerimizi düşünerek bu sorumluluk duygusuyla yapmalıyız” diyen Hisarcıklıoğlu, “Siz, anayasa gönüllüleri, bu sürecin asli unsurları olmalısınız. Açık söylüyorum; sık sık değişikliğe uğramış, ruhu, halkın egemenliğiyle; seçkinlerin egemenliği arasında kalmış bir anayasayla, Türkiye koyduğu büyük hedeflere doğru ilerlerken zorlanır. Mevcut anayasa bu bedene dar geliyor. Bu millet kendi elbisesini kendi dikecek. Bu sefer terzi milletin kendisi olacak” ifadelerini kullandı.
-“75 milyonun üzerinde mutabık olacağı bir anayasa olmalı”
Nasıl bir anayasa istediklerini anlatan TOBB Başkanı şunları söyledi: “Bireyi esas alan, her türlü ayrımcılığı dışlayan, eşitlik ve adalet üzerine inşaa edilen, Bireyleri evrensel standartlara uygun olarak temel hak ve özgürlüklerden yararlanma imkânı tanıyan, Demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını muhafaza eden bir anayasa olması gerektiğine inanıyoruz. 75 milyonun üzerinde mutabık olacağı bir anayasa olmalı. İşte bugün bunu yapıyoruz. Müzakereci demokrasi anlayışıyla bir ilke imza atıyoruz. Öncelikle siz Gazianteplilere bu Pazar günü buraya geldiğiniz için teşekkür ediyorum”.
-“Her konuda özgürce konuşun”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bugün; ne biliyorsanız, neyi düşünüyorsanız söyleyin. Her konuda özgürce konuşun. Nasıl bir ülke istiyorsunuz, nasıl bir devletin vatandaşı olmak istiyorsunuz samimiyetle anlatın. Eğer bugün konuşmazsanız, vebali sizindir. Bunun hesabını çocuklarınıza veremezsiniz” dedi.
-Meclis Başkanı Çiçek: “Biz söz verdik borçluyuz”
TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, yeni Anayasa için çıktıkları yolun hayırlı olmasını dileyerek, "Bu süreci desteklediğimizi bu süreci gerçekleştirmek için sorumluluk üstlendiğimizi, bu sürecin başarıyla sonuçlanması içinde Türkiye'nin aynen bu huzurda gördüğünüz gibi bir tabloya bir atmosfere bir kardeşlik iklimine birlik ve beraberlik iklimine ihtiyacı var. Geldiğimiz bu noktada 2012 Türkiye'sinde Cumhuriyet ve demokrasi bizim kazanımımızdır” dedi.
Devletin, Cumhuriyetin, demokrasinin sahibi sizsiniz diyen Çiçek, “Bunu koruyacak ve kollayacak olanda sizlersiniz. Artık geldiğimiz noktada kimsenin bu değerleri korumak için kollamak için askıya almak için Türkiye'nin çağdaşlaşma mücadelesini tıkamak adına demokrasiyi askıya alma çabalarını sonlandırmamız gerekiyor. Bunları hatırlatmak için biz bu toplantılara katılıyoruz" şeklinde konuştu.
Meclis Başkanı Çiçek, “Türkiye iyi bir istikamet tayin etmiştir. Bu yoldan dönmek yok. Dönersek kaybederiz. Dönersek acımasız rekabet dünyasında Türkiye çok şey kaybeder. O nedenle Türkiye geleceğini teminat altına alabilmek, birliğini beraberliğini kalkınmasını gelişmesini, huzurunu temin etmek istiyorsa ilkeleri öncelikleri dengeleri felsefesi itibariyle Türkiye'nin ihtiyacına cevap verecek Çağdaş bir Anayasayı yapmak durumundadır. Bunun için çok doğru bir kararla 4 siyasi partimiz sizlere söz verdi. Dönmek yok. Dönmek yok bunun altını çiziyorum. Artık geldiğimiz dünyada düzgün siyaset yapacağız. Düzgün siyaset yapmanın yolu herkesin verdiği sözde durmasıdır. Kim dönerse dönektir. Söz verdik, oyunbozanlık yok, bahane aramak yok, Ne yapıp edip milletin arzu ettiği bir anayasayı ki neyi arzu ettiğini siz şimdi söyleyeceksiniz. Biz ona karışmıyoruz. Neyi arzu ediyorsanız devletinizden beklentiniz neyse nasıl bir anayasa istiyorsanız bunu siz belirleyeceksiniz. Siz talimatınızı vereceksiniz bizde bunun gereğini yapacağız" dedi.
Siyaset denince akla kavga ve hakaretin akla geldiğini belirten Meclis Başkanı şöyle devam ett: “Maalesef siyaset denince kavga, çekişme hakaret akla geliyor. Bunlardan utanıyorum. Meclisim adına utanıyorum. Kimse bunları siyaset üslubu haline getirmemeli. Siyasette pirim bu yoldan kazanılmıyor. Düzgün bir üslup, kaba olmayan, yaralayıcı olmayan insanlara birlik ve beraberliği saygıyı sevgiyi örnekleştiren bir anlayıştan geçiyor. Bu nedenle bu dönemin parlamentosu güzel işler yapmak mecburiyetinde. Bir Anayasaya Türkiye'nin ihtiyacı var. Biz söz verdik borçluyuz. Millet olarak sizlerde alacaklısınız. Alacaklı olarak alacağınızı iyi takip edin".