18.04.2012 / Amsterdam Hollanda
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Türkiye sanayisinin gelişme evresinde olduğunu belirterek, “Türkiye’nin dönemi yeni başlıyor” ifadesini kullandı. İş Forumu ile eş zamanlı olarak düzenlenen CEO Yuvarlak Masa Toplantısı’nda da iki ülke iş dünyası temsilcilerinin öncelikli işbirliği alanları masaya yatırıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resmi Hollanda ziyaretine, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında yaklaşık 110 kişiden oluşan bir özel sektör heyeti eşlik etti.
-İşadamlarına Hollanda ekonomisine yönelik brifing verildi
İşadamları heyetine Amsterdam’da Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Yakıcı’nın da katılımıyla, Hollanda ekonomisi konusunda brifing verildi. Ticaret Başmüşaviri Engin Ertekin tarafından yapılan sunumda Hollanda’nın Avrupa’ya giriş kapısı olduğunun altı çizildi.
Hollanda hükümeti tarafından öncelikli 9 ana sektör belirlendiğini belirten Ertekin, lojistik, kimyasallar, su yönetimi, tarım, bahçecilik, enerji, ileri teknoloji sistemleri, yaratıcı endüstri ve yaşam bilimleri alanlarına yoğunlaşıldığını belirtti.
-CEO Yuvarlak Masa Toplantısı
TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve VNO Başkanı Bernard Wientjes tarafından modere edilen ‘CEO Yuvarlak Masa Toplantısı’nda da öncelikli işbirliği alanları ele alındı. Toplantıda iş dünyası temsilcileri, özellikle enerji, altyapı, sağlık hizmetleri, bankacılık, tarım ve GDO’lu ürünler, stratejik ortaklık ve vize konularını masaya yatırdılar.
-Türkiye-Hollanda İş Forumu
CEO Yuvarlak Masa Toplantısı ile eşzamanlı olarak, Passenger Terminal’de düzenlenen Türkiye-Hollanda İş Forumu’na ise Hollanda ve Türk iş dünyasından yaklaşık 500 kişi iştirak etti. İş Forumu’nda önce ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilirken, Türkiye ve Hollanda’da iş yapma imkânları, yatırım ilişkileri, tarım ve gıda, taşımacılık ve lojistik, temiz enerji konularında oturumlar düzenlendi.
-Hisarcıklıoğlu: “Hollanda’da yaşayan Türkler 55 bin kişiye istihdam sağlıyor”
TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, diplomatik ilişkilerin 400. yılını kutlayan Türkiye ve Hollanda arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da eski olduğunun altını çizerek, bugün 5 milyar Avro’nun üzerinde kaydedilen ikili ticaret hacminin gelecek işbirlikleri için umut verici olduğunu belirtti.
Türkiye’de 38 milyar dolar’ın üzerinde yatırım yapan Hollanda firmalarına, Türkiye’ye gösterdikleri güven için teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, Hollanda’daki Türk varlığının da her geçen yıl arttığını ifade etti. Hollanda’da yaşayan yaklaşık 400 bin Türk vatandaşının, 20 bin işletme ile 55 bin kişiye istihdam sağladığının altını çizdi.
Dünyanın lojistik ve yatırım cenneti olan Hollanda ile ortak işbirliği alanlarının önemine değinen Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün son dönemde yaptığı atılımın, Avrupa krizlerle boğuşurken Türk ekonomisinin istikrarını korumasında en önemli etken olduğunu belirtti.
Ticaretin artması için önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu özellikle vize konusunun ikili ticareti olumsuz etkileyen en büyük etmen olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, vizeler kalkmadıkça ticaretin istenilen düzeye ulaşmayacağını söyledi.
-Cumhurbaşkanı Gül’den Hollandalı yatırımcılara davet
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de konuşmasında iki ülkenin sağlam temeller üzerine kurulu ikili ilişkilerini vurgulayarak, ticari ve ekonomik ilişkilerin bugün geldiği noktadan memnuniyet duyduğunu belirtti. Gül, özellikle bankacılık alanında gelişmiş ilişkilere dikkat çekti.
Türkiye sanayisinin gelişme evresinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’nin dönemi yeni başlıyor” dedi. “Bu süreci daha geç takip ettik ancak açığı hızla kapatıyoruz ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin 2023 yılı hedefi çerçevesinde dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi amaçladığından söz etti.
AB üyeliği yolunda üstüne düşen yükümlülükleri yerine getiren Türkiye’nin, müzakere sürecine devam etmek istediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik büyüme ve gelişmenin de bunun önemli bir destekleyicisi olduğuna işaret etti.
Türkiye’nin altyapı yatırımlarına ihtiyacı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül iki ülke arasında bu alanda önemli bir işbirliği potansiyelinin varlığına dikkat çekti. Gül, “Türkiye’de yatırımcılara yol gösteren bir kurumumuz var. Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ülkemize gelmek isteyen yabancı yatırımcıya her tür desteği vermektedir” diyerek Hollandalı yatırımcıları Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaya davet etti.
-“Türkiye Hollanda’nın önüne geçebilir”
Hollanda Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Tarım ve Yenilikçilik Bakanı Maxime Verhagen da konuşmasında, Hollanda’nın ekonomik krizi Avrupa ülkeleri arasında en iyi şekilde atlatan ülke olduğunu belirtti ve dünyanın en büyük 5. ihracatçısı olduklarına vurgu yaptı.
Hollanda’nın 8 bin yabancı şirkete ev sahipliği yaptığını belirten Verhagen, Hollanda’nın bir yatırım cenneti olduğunu anlattı.
Türkiye’nin dünyanın 17. büyük ekonomisi, Hollanda’nın ise dünyanın en büyük 16. Ekonomisi olduğuna dikkat çeken Verhagen bu sıralamanın önümüzdeki yıllarda değişebileceğini ve Türkiye’nin Hollanda’nın önüne geçebileceğini söyledi.
Mayıs ayı sonunda bir özel sektör heyetiyle Türkiye’ye geleceğini söyleyen Verhagen ticaretin önündeki engelleri kaldırmayı hedeflediklerini de vurguladı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |