23.04.2012 / Ankara
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Galal Mustafa Said, Mısır Odalar Birliği Federasyonu Başkanı Ahmed Al-Wakel, DEİK Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield ve iki ülke işadamları TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen çalışma yemeğinde bir araya geldi.
TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada iki ülke ticari ilişkilerini değerlendirdi. Türkiye-Mısır Ro-Ro ve Karayolu Taşımacılığı Mutabakat Zaptı ile iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından çok önemli bir adım atıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Dünya ciddi bir değişim içerisinde. Ortadoğu’daki rejim değişiklikleri ve siyasi çalkantılar bölgedeki tüm taşları yerinden oynattı. Yapmamız gereken bu değişimi kaçırmamak ve sürece adapte olmaktır. Bu çerçevede, dost ülkülerle ekonomik bağları kuvvetlendirmek, ticaretin önündeki engelleri kaldırmak gerekmekte” diye konuştu.
-“Halkların zenginliği ticaretle olur”
İki ülke arasındaki ro-ro hattının Mersin ve İskenderiye’yi birbirine bağlayacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Eğer halkların zengin olmasını istiyorsanız bunun yolu ticaretten geçer. Petrol doğalgaz sadece devletleri zengin eder. Halkın zengin olması için karşılıklı ticareti artırmamız lazım. Ro-ro hattının kurulması ile birbirimizle sınır ülke haline geleceğiz. Gelişmiş ülkeler ticaretlerinin yarısından fazlasını komşularıyla yapıyorlar. Komşularıyla zenginlik alanı oluşturuyorlar. İki tarafta zengin olmak istiyorsa birbiriyle ticaretini artırmak zorunda. Aynı ABD’nin, Avrupa’nın, Çin’in yaptığı gibi. Bunların hepsinin birinci ticari partnerleri komşuları” dedi.
-“Sorunları siyasi iradeler çözecektir”
Hedefin kardeş ülke Mısır ile ilişkileri güçlendirmek olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, ro-ro seferleri başladıktan sonra sorunların muhakkak olabileceğini, ancak, bunları her iki ülkenin siyasi iradeleri ile çözebileceklerini bildirdi.
-“STA önemli bir adım”
Serbest Ticaret Anlaşması’nın ikili ticaretimizin artması açısından çok önemli bir adım olduğunu, ancak bu fırsatın yetirince kullanılamadığını kaydeden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “2011 yılı itibariyle 4 milyar doların üzerinde seyreden bir ticaretimiz var. Aslında bu rakamlar iki ülkenin potansiyeline yakışmamakta. Mısır Ortadoğu ve Afrika için bir kapıdır. Mısır bizim açımızdan önemli. Onun için oradaki gelişmeler bizi de ilgilendiriyor. Türk müteahittlik firmaları Mısır’da bugüne kadar yaklaşık 600 milyon dolar değerinde 25 adet proje üstlenmiştir. Mısır’la beraber Afrika ve Ortadoğu’da işbirliği yapabiliriz. Müthiş bir tecrübe var bizde, özellikle müteahhitlik sektöründe ve sanayicilikte. Bunları beraber kullanabiliriz. 57 İslam ülkesindeki ticareti geliştirmemiz gerekir.”
-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise konuşmasında, Türkiye’nin özel sektör eliyle büyüyen bir ülke olduğunun altını çizerken, “Türkiye bugün bu ekonomik başarıyı gerçekleştirmişse ve dünyada örnek gösteriliyorsa, bu elbette önce siyasi istikrarın ve güvenin ürünüdür” dedi.
Cumhuriyet tarihinin büyüme rekorunda en büyük payın Türk özel sektöründe olduğunu vurgulayan Çağlayan, siyasetçilerin görevlerinin iş dünyasının önünü açmak olduğunu anlattı.
Türkiye ve Mısır arasında imzalanan ro-ro ve karayolu taşımacılığı mutabakatının iki ülkeyi komşu yaptığını belirten Çağlayan, komşu ülkelerle ticaretin önemine işaret etti.
-“Vizeleri kaldırmaya hazırız”
Bakan Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması için bir engel olmadığını ve iki ülkenin bunu yapacak potansiyele sahip olduğunu ifade etti.
Zafer Çağlayan iki ülke arasındaki vize sorununa da dikkat çekti ve Türkiye olarak şu an itibariyle vizeleri kaldırmaya hazır olduklarını bildirdi.
-Mısır Ulaştırma Bakanı Said
Mısır Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Galal Mustafa Said de konuşmasında, iki ülke arasında imzalanan mutabakat zaptından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Mısır hükümeti olarak bu konuya büyük önem verdiklerini anlattı. Bakan Said, ro-ro seferlerinin iki ülke ticaretini artıracağını dile getirdi.
Mısır Ulaştırma Bakanı Said, ticareti geliştirmenin yanı sıra stratejik işbirliklerinin de geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
- Mısır Odalar Birliği Federasyonu Başkanı Ahmed Al-Wakel
Mısır Odalar Birliği Federasyonu Başkanı Ahmed Al-Wakel ise konuşmasında, iki ülke işadamlarının ortak işler yapabileceklerine değindi. Al-Wakel bugün 200’den fazla Türk şirketinin Mısır’da faaliyet gösterdiğini ve yatırımlarının büyüklüğünün yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu kaydederken, Mısırlı işadamları olarak iki ülke arasındaki vizelerin yakın zamanda kaldırılacağına inandıklarını söyledi. Al-Wakel, iki ülke ticaretinde hedefin 10 milyar dolar olduğundan bahsetti ve “bizim amacımız işbirliğimizin sürekli bir şekilde gelişmesi” ifadesini kullandı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |