TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu’ndan yöresel ürünler için ‘coğrafi tescil’ çağrısı


21.06.2012 / Antalya



Türkiye’nin dört bir yanındaki yöresel ürünlerin vitrine çıktığı Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı’nın açılışına katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yöresel ürünlerden para kazanabilmek için mutlaka coğrafi tescilinin yapılması gerektiğini vurguladı. ​ ​

 

HABER FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

 

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Hisarcıklıoğlu, “Önümüzdeki sene bu fuarı uluslararası hale getireceğiz. Artık yöresel ürünlerimiz yurt dışına çıkacak. Burada tescil almaya başvurmamış ürün sergilenmemeli. Tüm ürünlerin tescillenmesi şart. Yerli malı yurdun malı dönemi bitti. Yerli malı bütün dünyanın malı olacak” dedi.

Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile BAGEV’in desteği ve Forum Fuarcılık A.Ş. organizasyonuyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı’nın resmi açılışı Antalya’da yapıldı. Törene, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın yanı sıra çok sayıda ziyaretçi iştirak etti.

Türkiye’nin yöresel ürünlerinin ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu fuarın açılış töreninde bir konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bu fikrin ortaya çıkmasında büyük emekleri geçen Ali Çandır ve Çetin Osman Budak’ı, ayrıca projenin önemli odak noktalarından bir olan Türk Patent Enstitüsü’nü kutladı. Hisarcıklıoğlu, “Bizi hep icat çıkarma diye büyütürler. Ama Çandır ve Budak icat çıkartarak bu fuarı ortaya getirdiler. Dünyadaki tüm oda sistemlerini bilen birisi olarak söylüyorum. Türkiye’deki oda ve borsalar kadar sanayicilere, üyelerine katkı sağlayan oda borsayı dünyada bulamazsınız” diye konuştu.

-“Bu fuarın mayası tuttu”

Bu kadar kişi ve kuruluş bir araya gelince rahmet ve bereket oluştuğunu ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Antalya rahmet ve bereket verir hale geldi. Bu fuarın mayası tutmuştur. Fuara katılan firmalar her yıl artıyor” dedi.

Hisarcıklıoğlu fuar katılımcılarının elde ettiği başarıları ise şöyle anlattı: “Geçen yıl Van’dan katılan bir lokumcu bugün Antalya’da 80 otelde lokumunu satıyor. THY Gelibolu’nun Mevlevi tatlısını yemeye başladı. Bolu’nun kızılcık tarhanası yurt dışına çıktı. Para kazanmanın yolu burası. Kendi yöresel ürünlerinizi tanıttıkça markalaştıkça para kazanacaksınız”

-Fuara katılanların yüzde 25’i kadın

Fuara katılanların yüzde 25’inin kadın olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, seneye bu oranı yüzde 50 olarak görmek istediğini söyledi. TOBB Başkanı “Bu iş kadın olmazsa olmaz. Kadınımızı girişimci yapabilmemiz için yöresel ürünlerimiz olmazsa olmazımız. Allah bize petrol ve doğalgaz vermemiş ama müthiş bir girişimci güç ve coğrafya vermiş. Türkiye’nin öyle zenginlikleri var ki, inanılmaz. Her taraftan yöresel ürün fışkırıyor. 3 binin üzerinde yöresel ürünümüz var. Sadece gıda da değil, her alanda” dedi.

-Yoğurdu kaptırdık. Bundan büyük ayıp olmaz”

Hisarcıklıoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Biz maalesef bu zenginliğimizi kullanamadık. Daha doğrusu bu zenginliğimizin para edeceğini hesaplayamadık. Avrupa yoğurdu bilmiyordu. Bize yoğurdu Fransız satıyor. Bize bundan büyük ayıp olmaz. Bu yoğurdun mayasını Fransız bize vermezse yoğurt yapmayacağız. Sadece yoğurttan kazandıkları para 20 milyar dolar. Bizim yoğurttan, 20 milyar dolar kazanıyorlar. Malı elimizden kaptırmışız. Önce malını sahipleneceksin. Lalenin ana vatanı Türkiye. Bu lalenin tohumunu almışlar bize satıyorlar. Bu laleden tam 1 milyar dolar para kazanıyorlar."

-Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ise konuşmasında ekonomik değerini artırmak ve markalaşmanın sağlanması için yöresel ürünlerle ilgili fuarın bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini hatırlarak, “Bu fuar yöresel ürünlerin markalaşması için büyük önem taşıyor. Marifetlerimizi, üreten ellerin hakkını koruyarak ticaretleştirmekte katkımız olsun istedik. Edirne’den Kars’a kadar 3 binin üzerende yöresel ürün var. Ancak bunların sadece 152’si tescilli” dedi.

Ali Çandır şunları söyledi: “1,5 milyar dolarlık yöresel ürün satmamız gerekirken, 30 milyon doları geçmiyor bu rakam. Yöresel ürünlere sahip çıkmalıyız. Doğu ile batıyı, kuzeyle güneyi birleştiriyoruz. Geçen yıl 32 bin 500 kişinin ziyaret ettiği fuarı bu yıl 100 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz.”

-Antalya TSO Başkanı Çetin Osman Budak

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Çetin Osman Budak da konuşmasında, TOBB ile odalar ve borsaların bir ve beraber olmanın en güzel gösterisini yaptığından söz ederek, “Buradan Türkiye’ye çok önemli bir mesaj bu. Bu sadece ekonomik bir zenginlik olarak düşünülmesin. Bu aynı zamanda bir birlik ve beraberlik. Bu sosyal bir projedir aynı zamanda. Türkiye’de çok fazla ürünümüz var” diye konuştu.

Budak, yöresel ürünlerle ilgili bugüne kadar bir teşvik programı dizayn edilmediğini bildiderek, “Bu yapılmalı. Tersine göçü başlatmak için buna ihtiyaç var. Bu ürünleri uluslararası piyasaya çıkarmanın yolu turizmdir. Antalya’ya gelen 11 milyon insanın bu ürünlerle buluşması çok önemli kazançlar olabilir. Bu fuarda iş var. Antalya OSB’den 25 sanayici kuruluşumuzun da yurt dışına çıkmış ürünleri burada sergilenecek” ifadesini kullandı.

-Türk Patent Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Habip Asan

Türk Patent Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Habip Asan ise yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Bu renkli ve başarılı organizasyonun geleneksel hale gelmesinde çok önemli bir mesafe kat ettik. Ülkemize bu etkinliği kazandıran herkese teşekkür ediyorum. Ülkemizin yöresel ve geleneksel değerleri çok büyük bir zenginlik. Bu zenginliğin nasıl kullanılacağı konusunda yeterli bir bilincimiz yok. Bu fuar farkındalığımızı yukarıya taşımak açısından önemli fırsatlar sunuyor. Burada başvurabileceğimiz en önemli araç coğrafi işaretler.”

-Forum Fuarcılık AŞ Genel Müdürü Bilgin Aygül

Forum Fuarcılık AŞ Genel Müdürü Bilgin Aygül de konuşmasında 200’ü aşkın firma ve kuruluşun katılımıyla gerçekleşen fuarın, 24 Haziran akşamına kadar açık kalacağını söyledi.

Aygül, "Bu fuar ile amacımız, istihdama, ekonomiye, ticarete katkı sağlamak. Fuarımızı yılda iki kez de yurt dışına çıkaracağız. İlkini Berlin’de yapacağız. Diğeri de ABD’de gerçekleştirilecek. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na, Antalya’nın tüm aktörlerine teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.
 
-Hisarcıklıoğlu standları gezdi

Konuşmaların ardından TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler, fuar alanındaki standları gezerek, bilgi aldılar.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA