04.07.2012 / Ankara
Günümüzde bir ülkenin geleceğinin iyi olması ve refah seviyesini artırması konusunun, girişimci sayısı ve kalitesi ile yakından ilgili olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu nedenle TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni (TOBB ETÜ) gücünü ve temelini girişimcilikten alan yeni bir eğitim modeli ortaya koymak için kurduk. Hoca ve öğrencilerimizin başarıları bizleri çok gururlandırıyor” diye konuştu.
-TOBB ETÜ’nün gururlandıran başarıları
TOBB ETÜ’nün başarılarına örnek olarak medikal teknoloji alanındaki gelişmeleri anlatan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Üniversitemizin başarılarına son bir örnek de şu: 29 yaşında bir öğretim üyemiz dünya çapında 40 yaş altı medikal teknolojiler alanında büyük başarı gösteren 40 kişi arasına seçilen Türkiye'den tek akademisyen oldu. Bu başarılı isim TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Teyfik Demir. Bu ödül merkezi İngiltere'de bulunan 'Medical Device and Diagnostic Industry' adlı mesleki örgüt tarafından tüm Dünya'da medikal teknolojilerde çok önemli inovasyon yapan bilim adamlarına veriliyor. Türkiye'deki ilk implant test merkezi olan 'Labiotech' adlı firmayı kuran Dr. Demir’e bu ödül Haziran ayında verildi. Dr. Demir, Almanya ve Hollanda'daki iki ayrı mesleki komite tarafından bu listeye girmesi için aday gösterilmişti.
Dr. Teyfik Demir, Doktora derecesini TOBB ETÜ'den alan ilk Öğretim Üyesiydi. Doktora konusu Omurga cerrahisinde kullanılan protezlerin biyomekanik performansları üzerine idi. Bu konuyu seçme nedeni Türkiye'de yalnızca üniversitemizde uygulanan ortak eğitim programının sanayi ziyaretleri sırasında sektörde gördüğü teknolojik açığı kapatmak idi.
Bu heyecanla TOBB ETÜ'de Türkiye'nin ilk Klinik Biyomekanik Laboratuvarını kuruyor. 2011 yılında da TOBB ETÜ'nün büyük desteğiyle Labiotech isimli Biyoteknoloji Laboratuvar Şirketini kurdu.”
-Almanya’da 23 bin Euro olan test Türkiye’de 5 bin TL
Söz konusu laboratuvarun halen Türkiye'de tek olduğunu, Avrupa’da ise önemli merkezlerden birisi olarak görüldüğünü bildiren Hisarcıklıoğlu, “Faaliyet alanı olarak omurga cerrahisi ve travma cerrahisinde kullanılan protezlerin ömür testlerini yapıyor. Bu testler sonucunda ve ürünlerin insanda kullanılabilip kullanılamayacağına karar veriliyor” dedi.
Bu testlerin yasal bir zorunluluk olduğundan söz eden Hisarcıklıoğlu, “Hocamız ve ekibinin yaptığı testler Amerikan Gıda ve Sağlık Bakanlığı (FDA) ve Avrupa birliği onaylanmış kuruluşları tarafından kabul ediliyor. Bu testlerin yapılması yasal zorunluluk olduğundan ve Türkiye'de bu laboratuvar olmadığından firmalar testlerini yurtdışında yaptırıyorlardı. Hocamız laboratuvarı kurduktan sonra yerli üretici için test hizmetlerini yurtdışındaki fiyatların onda birine yapmaya başladı. Almanya’da 23 bin Euro’ya yapılan bir test Türkiye’de 5 bin TL’ye yapılıyor. Yerli üreticilerin en önemli maliyet kalemlerinden biri bu testlerin bedelleri idi. Test fiyatları düşünce ve Türkiye'de hızla yapılabilince hem Ar-Ge'den hızla ürüne dönüşler başladı hem de önemli bir maliyet kaleminden kurtuldular” ifadesini kullandı.
-Türk ürünlerinin pazara çıkmasındaki gecikmeye çözüm
Yurtdışındaki laboratuvarların kendi ülkelerinin testlerine öncelik vermesinden dolayı Türk ürünleri pazara çıkmakta geciktiğini ve taklit durumuna düştüğünü hatırlatan TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
“Hocamız bu duruma hızla çözüm üretmeye başladı. MDDI'ın hocamızı haber yapmasının da nedeni bu. Bu sayede Türk üretici sayısı bir yılda 3 katına çıkmış. İthalatçı firmalar makine yatırımı yaparak yerli üretime başladılar. Türkiye’de vücut içinde kalan tıbbi cihazlar üreticileri 30’a ulaştı. Hocamız bu işe başladığında üretici 8 firma vardı. Birçok şirket ithalatı terk etti.
Bir önemli nokta da bu katma değeri yüksek ürünlerin devlete maliyeti düştü. Yerli Üreticilerin maliyetlerinin düşmesi ithal ikamesini de beraberinde getirdi. Yerli üretici sayısı bu kadar çok artınca pazar onlara küçük gelmeye başladı ve başta İran ve Rusya olmak üzere dış pazarlara açılmaya başladılar.”
-3 Türk firması ABD pazarında
“Hocamız bu arada Labiotech'in Amerika ofisini kurdu ve yerli üreticilerin Amerikan pazarına girmesi için gerekli olan FDA danışmalığı hizmetlerini vermeye başladık. 3 Türk firması Amerikan pazarına şimdiden girdi. Avrupa'da satılan Türk markalı protez sayısı 20'nin üzerinde. Şuanda Labiotech 14 ülkeye hizmet satıyor.
Dr. Teyfik Demir laboratuvarda bulunan test cihazlarının tamamının tasarımını ve imalatını kendisi gerçekleştirmiş ve patentlerini almıştır. Dr. Demir, Haziran başında omurga cerrahisi ile ilgili 15. patent başvurusunu tamamlamış ve 8 patentini yurt içinden ve yurt dışından firmalara lisanslamıştır.”
-TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü, ikinci kez Avrupa Dil Ödülü’nü kazandı
TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu TOBB ETÜ’nün uluslarararası başarılarına değinirken, TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü’nün de ikinci kez Avrupa Dil Ödülü’nü kazandığını ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü’nün "Dilin Ötesinde: İletişimsel Yabancı Dil Öğrenme Sürecinde Öğrenci-Merkezli Program Dışı Etkinlikler" adlı projesi ile Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından verilen 2012 Avrupa Dil Ödülü'nü almaya hak kazandığını belirterek, “2006 yılında da Avrupa Dil Ödülü'nü almış olan TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü, bu ödülü ikinci kez kazanarak yabancı dil eğitimi alanındaki başarısını bir kez daha ortaya koydu” dedi.
TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölüm Başkanı Taner YAPAR koordinatörlüğünde, öğretim elemanları Şebnem Güzelbayram, Pelin Gökmen, Ali Caner Alkan ve Leyla Şahbaz ile birlikte yürütülen ve TOBB ETÜ'ye ödül getiren projenin hedefi; öğrencilere ders dışı etkinliklerle İngilizceyi severek öğrenme imkânı sunmak. Proje ile etkinlikleri yürüten Amerikalı öğrenciler aracılığıyla, öğrencilere İngilizce konuşulan ülkelerde dil eğitimi alıyorlarmışçasına bir öğrenme ortamı sağlanıyor.
Dil eğitimi veren farklı kuruluşların 72 projesi arasından, projesiyle en iyi dokuza kalarak bu başarıya imza atan TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü, bir belge ve plaketten oluşan ödülünü 26 Eylül 2012 tarihinde düzenlenecek törenle alacak. Kazanılan bu ödül aynı zamanda, TOBB ETÜ’ye Avrupa boyutunda prestij sağlamış olacak.
-Dr. Teyfik Demir’in değerlendirmeleri
Medikal teknoloji alanında dünyada ilk 40 bilim adamı arasına giren TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Dr. Teyfik Demir başarısını şöyle yorumladı:
“2011 yılı Şubat Ayında Doktora derecemi TOBB ETÜ’den aldım. TOBB ETÜ’nün ilk yüksek lisans ve doktora öğrencisi de bendim. TOBB ETÜ akademik olarak büyüdüğüm yerdir diyebilirim.
TOBB ETÜ’de yüksek lisansım sırasında Savunma sanayine yönelik araştırmalar yaptım ve zırh delici mermileri durdurabilecek bir zırh geliştirdim. Daha sonra Doktora’da sağlık konusuna yöneldim. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve sinir cerrahisi kliniğinde tez çalışmalarımı yaptım. Omurga cerrahisinde kullanılan ürünlerin biyomekanik performansları üzerine araştırmalar yaptım. Bu konuya girme nedenim Üniversitemizde uygulanan Ortak Eğitim programı sebebiyle sanayide yaptığım öğrenci ziyaretleri sırasında sektördeki açığı görmemdir.”
-TOBB ETÜ’de bir ilk
Vücut içinde kalan protezlerin test edilmesi ile ilgili zorunluluk firmaları bu testleri yapan en yakın ülke olana Almanya’ya gitmek zorunda bırakıyordu. Ziyaretler sırasında sürekli karşıma çıkan “bu işler Türkiye’de yapılamıyor” iddiası beni bu konuda çalışmaya iten en önemli etmen oldu. Bu testleri yapabilecek bir laboratuvarı TOBB ETÜ’de kurduk. TOBB ETÜ Klinik biyomekanik Laboratuvarı Türkiye’de bir ilk oldu. Bu laboratuvarda firmaların ihtiyacı olan testleri yapmaya başladık. Bir taraftan da üreticilere ürünlerinin performanslarını artırmalarına yönelik ücretsiz danışmanlıklar yapmaya başladık. Ürünlerin geliştirilmesinde sağlanan fayda ve testlerin çok ucuza Türkiye’de yapılması ithalatçı firmaları da yerli üretim yapmak üzere yatırım yapmaya itti. Artan test işlerini akademik çalışmalardan ayırmak için TOBB ETÜ’nün büyük desteği ile Labiotech firmasını kurduk. Böylece bu hizmetleri alan firmaların sayısı bir anda 3 katına çıktı. Ben de bir araştırmacı olarak bu ürünlerin test edildiği test cihazlarını tasarlamış, patentlerini almış oldum.”
-Patent buluşları 15’i buldu
“Daha sonra ürün geliştirme süreçlerine katılarak bu alanda akademik çalışmalar da yürüttüm. Protezler ile ilgili 10’a yakın ulusal ve uluslararası araştırmam yayınlandı. Haziran ayı başında 15. Patent başvurumu gerçekleştirdim. Patentlerimden 8 tanesini yerli ve yabancı firmalara lisansladım ve pazarda satılır durumdadır. Tüm bu gelişmeler Medical Device and Diagnostic Industry’nin dikkatini çekti ve Haziran başında beni Dünya’da Medikal Teknolojilerde inovasyon yapan önemli ve 40 yaşın altındaki 40 kişiden biri olarak seçtiler. Şuanda Labiotech 14 ülkeye hizmet vermekte ve TOBB ETÜ Klinik Biyomekanik Laboratuvarında yurt içinden ve yurt dışından 5 farklı beyin cerrahisi ve ortopedi cerrahisi grupları ile ortak araştırmalar devam etmekte”