23.11.2012 / Sakarya
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, 11 ayda Türk müteahhitlerinin Türkmenistan’da almış oldukları inşaat ihalelerinin toplamının 4.7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Bunun tarihi bir rekor olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Türk müteahhitlik sektörünü kutluyorum. Türk müteahhitlik sektörü müthiş bir başarı hikayesi yazıyor. Çin’den sonra dünya ikincisi konumuna geldik” dedi.
“Dün gece beni üzen bir hadiseyle karşı karşıya kaldım” diyen Hisarcıklıoğlu, “Van da dün gece TOBB’un 12 yıl önce yaptığı, bundan 3 sene öncede genişlettiği ve depreme dayanıklı hale getirdiği ilköğretim okulu kundaklandı. Çok şükür can kaybı yok ama maddi hasar var. Ben buradan şunu söylemek istiyorum. Çocuklar cahil kalmasın diye, çocuklar eğitimden mahrum kalmasın diye yapılan bu okulları yakma zihniyetine sahip olanların hepsini lanetliyorum. Bunlara tepki göstermeyip de binbir bahaneyle bunları koruyanları da lanetliyorum. TOBB olarak biz eğitime katkıya, yardım etmeye, destek vermeye devam edeceğiz. Bizi yıldıramazlar” şeklinde konuştu.
-Otomobilde sıfır üretim hatası
Sakarya'nın başlattığı "Yerli Otomotiv Üssü Sakarya" çalışmasını takdirle karşıladığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, Sakarya'nın dünyadaki en kaliteli otomobillerin üretildiği şehir olduğunu kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, Sakarya'nın otomotiv şehri olmayı hak ettiğini belirterek, "Cumhurbaşkanımız ile Japonya'ya gittiğimizde Toyota yetkilileri, yalnızca Türkiye'de hatasız otomobil ürettiklerini aktardı. Bu otomobil, Sakarya'da üretiliyor. Sakarya, yakında traktör de üretecek. Bundan gurur duyuyorum" şeklinde konuştu.
"Murat 124'den bu günlere geldik işte" diyen Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizde artık 13 farklı otomobil üretimi yapılıyor. Bu konuda da dünyada önde gelen ülkeler arasındayız. Çok şükür dünyanın en kaliteli otomobillerini üretiyoruz. Otomobil ihracatımız da çok iyi noktalara ulaştı. Dağılan Hacı Murat'tan bugünlere geldik işte" ifadesini kullandı.
-"Türkiye, kendi markasıyla arabasını üretecek konuma ulaştı”
Türkiye'de yerli bir otomobil üretilmesi konusunda çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bunu başaracak güçte olduğun söyledi.
Hisarcıklıoğlu, bu anlamda yenilikçi politikaların çok önemli olduğunu anlatarak, "Türkiye, kendi markasıyla arabasını üretecek konuma ulaştı. İşçisiyle, teknolojisiyle her şeyiyle bunu hak ediyor. Bunu en çok hak eden şehir de Sakarya. Ancak bu yarışta inovasyon yani yenilikçilik çok önemli. Bunu yapan genç beyinler lazım" dedi.
Dünyada üretimde söz sahibi olmak için markalaşmanın önemli olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Şu anda babaannemin bana yedirdiği meyveli yoğurdu, şimdi Fransızlar yediriyor. Bu zulüm yeter de artar bize. Markalaşmamız lazım. Fransız bunu ambalaja koyup bizim yoğurdumuzu bize satıyor. Yani mala sahip olmak önemli değil, bunu markalaştırmak önemli" şeklinde konuştu.
-Markalaşma
“Marka şehir olmanın yolu birlik ve beraberlikten geçer” diyen Hisarcıklıoğlu, şehrin valisi, belediye başkanı, milletvekilleri, rektörü, oda ve borsa başkanları ve sivil toplum kuruluşu başkanları biraraya gelirse o şehirlerin marka şehir olduğunu söyledi.
Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap vardır. Biraraya gelince rahmeti ve bereketi buluyorsun. Bu vizyonda olduğu için Sakarya’nın bütün kanaat önderlerini kutluyorum. Sakarya TSO akredite olmuş odalardan bir tanesi. Akredite oda 5 yıldızlı oda demektir. 5 yıldızlı otel ne manaya geliyorsa benim odamdaki bu 5 yıldızda o manaya geliyor. 5 yıldızlı hizmet veriyorlar. Dünya standartlarına göre hizmet veriyorlar” dedi.
UMEM projesinden de bahseden TOBB Başkanı, Sakarya’nın Türkiye’de en çok başarılı olan üç ilden bir tanesi olduğunu söyledi.
Sakarya’nın bu çalıştayla beraber otomotiv sektörünün üretim merkezi yapmak için büyük gayret gösterdiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bunu da hak ettiğini bu çalıştayla ortaya koymuş durumda. Dünyada şehirler sektörlerle anılıyor. Sektörlerin kümeleşmesiyle anılmaktadır. Bir şehir hangi konuda odaklandıysa o şehir o sanayi noktasında gelişiyor. Üniversitesi, kamu kurum ve kuruluşları hepsi buna göre organize oluyor” şeklinde konuştu.
-Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever
Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever de, Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir rol oynayan Sakarya'nın, otomotiv sektöründe böyle yol almasından dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu anlattı.
Sever, Türkiye'nin son yıllarda önemli bir ekonomik gelişim sağladığını vurgulayarak, ''Ülkemizin son yıllarda gelişmekte olan ekonomisine, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şapka çıkardığını ve adeta kıskançlık krizine girdiğini hepimiz biliyoruz. Fitch dahi geçen yıl yüzde 8,5 büyüyen ve bu büyümeyi bu yıl da sürdüren Türkiye'nin pozitif seyrine kayıtsız kalamadı ve kredi notumuzu 18 yıl aradan sonra 'yatırım yapılabilir seviyeye' getirdi'' şeklinde konuştu.
Küresel ekonominin olumsuz bir tablo çizmesine rağmen Türkiye'nin büyüme rakamlarının hedefe uygun şekilde ulaşmasını beklediklerine işaret eden Sever, uluslararası kuruluşların orta ve uzun vadeli projeksiyonlarının da bunu ortaya koyduğunu kaydetti.
Sever, Türk ekonomisinin gelişmesinde ihracat rakamlarının önemli rol oynadığını vurgulayarak, ''Ekonomik büyümemizde önemli rolü olan ihracatımızın da bu şekilde devam etmesi, bizleri oldukça memnun etmektedir. Dünya genelindeki uluslararası yatırımlardan aldığımız pay, geçen yıl ortalamalarının çok üstünde yükseldi ve son 10 yılda ülkemize gelen yabancı yatırım miktarı, 120 milyar dolara yaklaşmış durumda'' ifadesini kullandı.
-SATSO Başkanı Kösemusul
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul da, Sakarya'nın yerli otomotiv üssü olmak için çalıştığını söyledi.
Hazırladıkları raporun Sakarya'nın yerli otomobili üretecek güce ve tecrübeye sahip olduğunu gösterdiğini vurgulayan Kösemusul, belirledikleri hedef için gereken her çalışmayı yapacaklarını dile getirdi.
Türkiye'nin yakaladığı ekonomik gelişim sayesinde dünyanın önemli ülkeleri arasına girdiğine işaret eden Kösemusul, ''Dünya krizlerle boğuşurken, Türkiye'nin ekonomik gelişimi artıyor. Sakarya olarak biz de bu gelişime katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bunun için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' diye konuştu.
Kösemusul, 2023 vizyonuna Sakarya olarak katkı yapmak istediklerini belirterek, ''Doğu Marmara, Türkiye'nin ekonomik anlamda en güçlü bölgesidir. Sanayi, tarım ve endüstriyel faaliyetler bakımından Türkiye'nin en güçlü bölgesinde bulunuyoruz'' ifadelerini kullandı.
Yerli otomobili Sakarya'da üretmek istediklerini anlatan Kösemusul, hazırladıkları raporda kentin avantajlarına yer verdiklerini söyledi.
''Yaptığımız çalışmalarla otomobil şehri olarak dünyaya açılmayı hedefliyoruz'' diyen Kösemusul, ''Bu anlamda yeni marka ve üreticileri şehrimize çekmeye çalışıyoruz. Sakarya'nın büyüyen gücü ortadadır. Tanıtımını yaptığımız Milli Tank Altay da bunun göstergesidir'' şeklinde konuştu.
Kösemusul, Sakarya'nın otomobil üretiminde önemli bir geçmişine sahip olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı: ''100 yıl önce Türkiye'nin en iyi tahta arabaları Sakarya'da üretiliyordu. Tarım araçları da vagonlar da yine Sakarya'da üretildi. Dünyada sıfır hatayla üretilen otomobiller de Sakarya'dan çıkıyor. Bu özelliklerimizle yerli otomobil üretiminde de hazır olduğumuzu kanıtlıyoruz.
Yaptığımız çalışmalar sonucunda Sakarya'nın yerli otomobil üretimine hazır olduğunu gördük. Bunun için de çalışmalarımızı adım adım yapacağız. Öncelikli olarak şehrimizde Otomotiv İhtisas Sanayi bölgelerinin kurulmasını öngörüyoruz. Bu şekilde bir otomotiv üretim üssü olmayı amaçladık. Sakarya'da bunun gerçekleşmesiyle yaşam kalitesi yükselecek ve otomotiv şehri olacağız.''
Toplantıda, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Valiliği, Sakarya Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi arasında iyi niyet protokolü imzalandı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplantı sonrasında Sakarya Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarını ziyaret ederek, yetkililerden işlemler konusunda bilgi aldı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |