TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“TOBB yabancı dil eğitimi konusunda her türlü katkıya hazır”


29.11.2013 / Ankara



TOBB Birlik Merkezi’nde düzenlenen Eğitim Kongresi’nde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yabancı dil eğitimi konusunda her türlü katkıya hazır olduklarını söyledi.​

TOBB Türkiye Eğitim Meclisi koordinasyonu ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın katkılarıyla, yabancı dil öğretimi konulu "5. Eğitim Kongresi" TOBB'un ev sahipliğinde Ankara'da başladı.

 

Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, yabancı dil bilmenin bir artı değil, ihtiyaç olduğunu söyledi. Küreselleşen dünyada, koşulların İngilizceyi evrensel dil haline getirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Lüksemburg, Malta ve İspanya'da 3 yaş, Belçika, Yunanistan, İtalya ve Portekiz'de 6 yaş, Fransa ve Polonya'da 7 yaştan itibaren İngilizce yabancı dil olarak okutuluyor. Ülkemizde özellikle İngilizce'de, yabancı dil yeterliliğini geliştirmenin önemi her daim vurgulanıyor. İhtiyacın farkındayız, fakat istediğimiz seviyeye halen ulaşabilmiş değiliz" diye konuştu.

 

- "Liseden mezun olana kadar yaklaşık bin saat İngilizce dersi alınıyor ama İngilizce konuşulamıyor"

 

Öğrencilerin dil öğrenme motivasyonlarının yeterli gelmediğini, yabancı dilin öneminin farkında olmadıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

 

"Öğretim materyallerinde sıkıntılar var. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, birçok okulda yüksek. Dil öğretmenlerinin yetiştirilme sürecinde ve görev esnasında destek almaları konusunda eksikler var. Liseden mezun olana kadar yaklaşık bin saat İngilizce dersi alınıyor ama İngilizce konuşulamıyor. 2013't English First'in yaptığı İngilizce Yeterlilik Endeksi'nde, Türkiye 60 ülke arasında 41. sırada yer aldı. Endekste Türkiye, 2007'den bu yana en hızlı yükselen ülke olarak gösteriliyor ama 2007'de 'çok düşük' yeterlilik düzeyinden 'düşük' yeterlilik düzeyine çıkabildik. 2012 TOEFL sınav sonuçlarının Avrupa ortalamalarına göre, Norveçliler 120 üzerinden 100, Avrupalılar 87, Türkiye'nin notu ise 75 ve 43 Avrupa ülkesi arasında en düşük test sonucuna sahibiz."

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İngilizceyi iyi öğreten ülkelerin, erken yaşta öğretimi önemsediklerini, müfredatlarında daha fazla saati dil öğretimine ayırdıklarını, yabancı dil öğretimini temel ders olarak konumlandırdıklarını ve sınıf mevcutlarının az olmasına dikkat ettiklerini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de ise pratik yapmak yerine "özne-yüklem-tümleç" sıralamasının ezberletildiğini söyledi.

 

Ekonomik etki alanı genişleyen Türkiye'nin Rusça, Arapça, Farsça, Kazakça, Boşnakça, Sırpça bilen gençlere ihtiyaç duyduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, TOBB'un, yabancı dil eğitiminde kalkınmış ülkelerin ulaştığı düzeye ulaşmak için gereken katkıyı yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

 

- "Dil eğitimi sempozyumuna ihtiyaç var"

 

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin de Türkiye'de, saha araştırmalarıyla desteklenen dil eğitimi sempozyumuna ihtiyaç olduğunu söyledi. MEB'in de bu noktada üstüne düşeni yapacağını belirten Tekin, "Demir var, çimento var, kum var ama inşaatı bir türlü yapamıyoruz. Akademisyenlerin desteğine ihtiyacımız var" dedi.

 

Tekin, şöyle konuştu:

 

"Belki bir karşılaştırma yapmak açısından şunu söylemek lazım. Türkiye içinde yabancı dil eğitim ve öğretimi konusunda bu tür yetersizliklerden bahsediyoruz ama Türkiye dışında, Türkçe öğretimiyle ilgili sahadan gelen veriler oldukça pozitif. Yunus Emre, TİKA gibi kuruluşların yurt dışında Türkçe öğretimi ya da yurt dışında okul açan sivil toplum örgütlerinin verilerine baktığımızda yurt dışında Türkçe öğretimi konusunda oldukça yeterli ve faydalı sonuçlar elde ediliyor. Burada böyle bir totoloji var. Türkiye'de Türkçe öğretemiyoruz. Aslında bu toplantıları dil öğretimine endekslemek gerekiyor. Zorunlu eğitim 12 yıl. 12 yıl boyunca çocuklarımız okuma yazmaya başladığı günden bu yana Türkçe dersi alıyorlar, lise son sınıfa kadar Türk Dili ve Edebiyatı dersi alıyorlar ama üniversite sınavında Türkçe sorularının cevaplanma oranı da çok düşük. Bunu daha ayrıntılı biçimde masaya yatırmamız gerekiyor. Üstümüze düşen ne varsa hep birlikte yapmak gerekir."

 

TOBB Eğitim Meclis Başkan Yardımcısı Eyyüp Kılcı ise etkinlikle Türkiye'nin yabancı dil tablosunu ortaya koymayı amaçladıklarını söyledi.

 

İstenilen düzeyde yabancı dil öğrenmenin çok zor olduğuna dikkat çeken Kılcı, farklı zamanlarda birçok gerekçeyle yabancı dil eğitimi aldığını ancak yeterli gelmediğini anlattı. Kılcı, Türkiye'nin dil öğretimiyle ilgili sorunu olduğunu, dil eğitimi uygulamalarında problem olduğunu, değişik yapılması gerektiğini dile getirdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA