02.12.2013 / Bişkek / Kırgızistan
KIRGIZİSTAN PROGRAMI TÜM FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Daha sonra öğrencilere "Girişimcilik ve Kalkınmada Özel Sektörün Rolü" konulu açılış dersini veren Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin öneminden bahsetti.
"Girişimcilik ne kadar erken mayalanırsa aşı o kadar güçlü tutar" diyen Hisarcıklıoğlu, TOBB'un Türkiye'de girişimciliğin öne çıkmasında önemli payı olduğunu söyledi.
Girişimciliğin gelişme için önemine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, girişimcilik kültürü olan ülkede refah düzeyinin arttığını, uluslararası rekabette öne çıkıldığını kaydetti. Türkiye'nin son 30 yılda elde ettiği büyük başarının temelinde girişimcilerinin sayısının artması olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, 30 yıl önce 3 milyar dolar olan Türkiye'nin ihracatının, 160 milyar dolara çıktığını, bunun yüzde 62'sinin de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerce (KOBİ) yapıldığını bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, öğrencilere, başarı için önce hayal etmeleri, sonra hedef koymaları ve çok çalışmaları öğüdünü verdi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: Girişimcilik size iki şey kazandırır: iş ve refah. Osmanlı niye geri kaldı yıkıldı; girişimci değil memur toplumdu. Sovyet Rusya, süper güç. Uzaya uydu gönderdi ama gıda dağıtımı yapamadı. Yatırımı, İstihdamı Refahı özel sektör sağlar İngiltere; belki bilmezsiniz, 70’lerde Avrupa’nın hasta adamı idi. Ekonomisi çökmüş, işsizlik-enflasyon rekor seviyelere çıkmıştı. 1976’da IMF’den borç almak zorunda kaldılar. Margaret Thatcher zihniyeti değiştirdi. Felsefesi; bir şeyin sahibi devlet ise, o şey kimseye ait değildir, demektir. Kimseye ait olmayan bir şey de, kimsenin umurunda değildir. Özelleştirmeler-özel sektörün önünü açan reformlarla düzeldi. Türkiye’de 80’lerde bunu uyguladı. Turgut Özal ile çok şey değişti aslında. Aslolan milletin zenginliği sonucu devletin zengin olmasıdır.”
Türkiye’nin petrol ve doğalgaz kaynaklarının olmadığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Petrol, doğalgaz yok. İyi ki de olmamış. Zenginlik toprağında altında değil, üstünde. Sizde de zenginlik toprağın altında değil, üstünde. İşte sizler Kırgızistan’ın zenginliğisiniz” dedi.
Kamu’nun görevinin; futbol oynanacak sahayı düzeltmek olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, iş ve yatırım ortamını düzeltmenin, ekonomiyi rekabete açmanın önemine değindi.
- Rektör Prof. Dr. Sebahattin Balcı
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, üniversitede düzenlenen törende yaptığı konuşmada, üniversitenin 1995 yılında kurularak Türk dünyasına hediye edildiğini söyledi. Üniversite olarak Kırgızistan'ın kalkınmasını öncelikli hedef olarak belirlediklerini anlatan Balcı, bunu nitelikli yeni bir nesil yetiştirerek yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Bu anlamda önlerinde uzun bir yol olduğunu anlatan Balcı, "Yolumuz uzun, işimiz çok, zamanımız yok, bu nedenle çok çalışmamız lazım" dedi.
Prof. Dr. Balcı, Türkiye'nin 1982 yılından sonra büyük bir gelişme dönemine girdiğini belirterek, bu başarıda özel sektörün önemli bir payı olduğunu söyledi. Özel sektörün başında da TOBB'un bulunduğunu ifade eden Balcı, Hisarcıklıoğlu'na Türkiye'nin gelişimine verdikleri katkı ve Manas Üniversitesi'nin misyonunu temsil etmesinden dolayı Fahri Doktora unvanı vermeyi kararlaştırdıklarını bildirdi.
Rektör Prof. Dr. Balcı'nın konuşmasının ardından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na Fahri Doktora unvanına ilişkin diploma verildi.
Rektör Prof. Dr. Balcı, Hisarcıklıoğlu'na öğrenciler tarafından yapılan yağlı boya portresini ve geleneksel Kırgız motiflerini içeren duvar halısı hediye etti.
Daha sonra TOBB ETÜ ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi arasında işbirliği anlaşması imzalandı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |