18.12.2013 / Ankara
Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki dostluğun siyasi ilişkilerle sınırlı kalmadığını, halklar tarafından da benimsendiğini söyledi.
Bu yılın ilişkiler noktasında ayrı bir önemi bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, 2013'ün, Cumhuriyetin ilanından sonra imzalanan Türk-Macar Dostluk Anlaşması'nın 90. yılı olduğunu kaydetti.
İkili ilişkilerin 90. yıl önceki gibi güçlü olduğunu dile getiren Hisacıklıoğlu, "İkili ekonomik ilişkilerimizde önemli mesafe katettik. Ülkelerimiz arasında ekonomik işbirliği fırsatlarının daha etkili biçimde kullanılması için var gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu.
Ülkeler arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolara ulaştığını bildiren Hisarcıklıoğlu, ikili ticaret ile sınırlı kalmadan 3. ülkelerde de birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yer almayı ulusal bir hedef olarak belirlediğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Bunun için daha güçlü ortaklıklar kurmalıyız. Macaristan'ın küresel dengelerin değiştiği bu dönemde en önemli partnerlerimizden olacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Türk-Macar dostluğunun Avrasya bozkırlarına kadar uzandığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, ikili ilişkilerin askeri ve siyasi boyutunun NATO ittifakı ile güçlenirken, Gümrük Birliği anlaşması ile iktisadi bir temele oturtulduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda desteklerinden dolayı Macaristan'a müteşekkir olduklarını söyledi.
-"Vize uygulamaları rekabette sıkıntı yaratıyor"
Vize uygulamaları ve taşıma kotalarının yarattığı sıkıntılara ilişkin görüşlerini de paylaşan Hisarcıklıoğlu, "Haksız vize ve taşıma kotaları ile Türk şirketlerinin Avrupa pazarındaki rekabet gücünde sıkıntı çekmekteyiz" dedi.
Schengen vizesi verilmesinin bu anlamda önemli bir adım olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Vize Kolaylaştırma Anlaşması'nın imzalanmasıyla, Türk iş dünyasının 3,5 yıl sonra Avrupa'ya vizesiz seyahat edebileceğini belirtti.
Hisarcıklıoğlu, Macaristan'da oturma ve çalışma izinlerinin kolaylaştırılmasının, ticaretin gelişmesi ve Türk yatırımların artması açısından faydalı olacağını da sözlerine ekledi.
-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Yıldız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da iki ülkenin beraberce ortaya
koyabilecekleri çok şey olduğunu söyledi.
Macar konukların iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere ilişkin son derece gerçekçi rakamlar ifada ettiklerini belirten Yıldız, tarihin en eski dönemlerinden beri önemli etkileşim içinde olan iki milletin bugün hem ekonomik olarak hem de teknik olarak ortaya koyabilecekleri çok fazla değer olduğuna inandığını ifade etti.
Dünyanın değiştiğini, Avrupa'da çok ciddi bir değişim olduğunu dile getiren Yıldız, bu değişim karşısında büyüyen ülkelerin çok daha dikkatli olmaları gereken konular bulunduğunu vurguladı.
Enerji alanında son 6 yılda 3 temel büyük öngörünün değiştiğini ibretle gördüklerine dikkati çeken Yıldız, gerek petrol, doğal gaz ve kömür gibi birincil enerji kaynaklarına gerekse yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarına daha farklı bakılması gerektiğini belirtti.
Yıldız, bugünkü kuşakların geleceğe daha kötü bir dünya bırakmakla karşı karşıya bulunduğuna işaret ederek, bu nedenle Türkiye'de enerji projelerini çevreye rağmen değil, çevreyle beraber hayata geçirmek istediklerini belirtti.
Türkiye ve Macaristan'ın coğrafyasından kaynaklanan avantajları, tarihten gelen birliktelikleri, beraber oluşturabilecekleri fırsatlar bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, ülke avantajları dikkate alındığında 1+1'in 2'den daha fazla edeceğinin bilinmesi ve işbirliklerinin bu yönde oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin Macaristan'da doğrudan yatırımı bulunmadığına işaret eden Yıldız, 2 ülke başbakanının önlerine koyduğu 5 milyar dolarlık ticaret hacmine hızla ulaşmaları gerektiğini söyledi.
Yap-işlet, yap-işlet-devret, imtiyaz hakkı devri, varlık satışı gibi bir çok modelle ülkelerin kalkınmalarını sürdürebildiklerini anımsatan Yıldız, Türkiye'de, Macaristan'da olduğu gibi, önümüzdeki yılların büyüme rakamlarının o yıl içinde elde edilen tasarruf miktarlarından daha fazla olduğunu, bu durumun iki ülkenin önemli bir ortak yönü olduğunu dile getirdi.
Yıldız, uluslararası sermaye ile birlikte hangi modelle kalkınılabileceğini, ulaşım, enerji ve diğer sektörlerde bunun nasıl gerçekleştirilebileceğini tartışmaya ihtiyaçları olduğunu belirtti.
İki ülkenin bugün 10'dan fazla anlaşma imzalayacaklarını hatırlatan Yıldız, bunlar içerisinde nükleer güç santralleriyle, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı konularda bulunduğunu bildirdi.
Ulaşım sektörüyle ilgili işbirliğine de dikkati çeken Yıldız, araçlara uygulanan her türlü kısıtlamanın kaldırılması gerektiğini kaydetti.
Bir kısım olguların, tehditlerin yanında fırsatlar da sunduğuna değinen Yıldız, bunları karşılıklı tartışıp, beraberce yönetebileceklerini söyledi.
Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de dün önemli bir anlaşmaya imza attıklarını anımsatan Bakan Yıldız, Şahdeniz 2 Projesi'nin, yani Hazar Bölgesi'nin petrol ve doğal gaz kaynaklarını AB üyesi ülkelerin arz güvenliğin sağlanmasının bir parçası olmak adına önemli bir anlaşma imzaladıklarını belirtti.
Yıldız, şöyle konuştu: "Şu anda üzerinde uluslararası firmaların çalıştığı. BP, STATOİL, TOTAL, TPAO, SOCAR gibi dev firmaların beraberce oluşturduğu fizibiliteyle beraber 29 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleşecek. Bu Gürcistan, en önemli kısmı Türkiye ve ondan sonra yine devam eden TAP Projesi'yle beraber 45 milyar dolarlık bir rakama ulaşıyor. Bunlar tahmini rakam değil, fizibilitesi çıkarılmış rakamlar. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde, 2019 yılına kadar harcanmak durumunda. O yüzden çok ciddi bir istihdamın ve talebin oluştuğu, AB üyesi ülkelerle alakalı yapılan önemli bir çalışmadır."
Yıldız, Macaristan'nın Türkiye'nin AB ile alakalı yürüttüğü süreçte koyduğu ve bundan sonra koyacağı katkılar için teşekkür etti.
-Olpak: "Birlik ve beraberliğimize sımsıkı sarılalım"
MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, dün akşam İstanbul'da gerçekleştirilen çalışma yemeğinde 13 yıl aradan sonra geldiği Türkiye'deki büyük değişime dikkat çektiğini aktardı.
Orban'ın Türkiye'nin hızla iyi yolda ilerlemesine karşın bu güzelliğin yeterince farkında olmadığını söylediğini dile getiren Olpak, "Ben bu tespiti, yaşadığımız bugünlerde daha da anlamlı buluyor, üzerinde iyi düşünmemiz, birlik ve beraberliğimize sımsıkı sarılmamız gerektiğini düşünüyorum. Lütfen ülkemizin aydınlık geleceğine hep birlikte sahip çıkalım" ifadesini kullandı.
İki ülke arasındaki 600 yılı aşkın süren ilişkilerin yakın zamana kadar tatmin edici seviyede bulunmadığını anlatan Olpak, buna karşın ülkelerin geçirdiği önemli dönemlerin ardından ekonomik ilişkilerin olumlu ilerlediğini dile getirdi.
Her iki ülke başbakanının koyduğu 5 milyar dolar dış ticaret hacmi hedefinin yakalanmasının öncelikleri arasında yer aldığının altını çizen Olpak, bu açıdan bakıldığında iş dünyası için önemli adımlardan olan vize muafiyeti anlaşmasını oldukça önemli bulduklarını söyledi.
-TAP için atılan imzalar
Konuşmaların ardından, iki ülke arasında çeşitli konularda işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |