04.04.2013 / İstanbul
Hisarcıklıoğlu, 8. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmada, bu forumu himayelerine alarak, 8 yıldır destek veren Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a Türk-Arap ilişkilerinin gelişmesine yaptığı katkılardan dolayı Türk özel sektörü adına teşekkür etti.
Son 3 yıldır dünyanın, hızlı bir ekonomik ve siyasi değişim içinde bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bu değişimi özellikle bizim coğrafyamız Arap Baharı ile çok daha güçlü bir biçimde hissetti. Bu dönüşüm süreci, bölgemizi istikrarlı ve müreffeh bir hale getirmek için tarihi bir fırsat sunmaktadır'' diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Türkler ve Araplar'ın yüzyıllar boyunca birlikte yaşadıklarını anımsatarak, ''Son 30 yılda Arap dünyası ile ekonomik ilişkilerde ciddi mesafeler kat edildi. 2002'den bugüne ticari ilişkilerimiz büyük bir ivme kazandı. 10 yılda Arap ülkelerine yaptığımız ihracat 11 kat, Arap ülkelerinden ithalatımız ise 12 kat arttı. Gelişen siyasi ilişkilerimize paralel olarak, karşılıklı ticaretimiz 2012 yılında yıllık 50 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Karşılıklı sermaye hareketliliklerinde önemli gelişmeler oldu. 10 yıl önce Türkiye'yi 700 bin Arap kardeşimiz ziyaret ederken, bugün bu sayı yılda 2,5 milyona ulaştı'' diye konuştu.
-''Bölgesel ekonomik iş birliğini güçlendirmek gerekiyor''
Hisarcıklıoğlu, Arap dünyası nüfusunun 2050 yılında 600 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini, iyi yaşam şartları sunulması gereken kitlenin büyüyeceğini belirterek, şunları kaydetti: ''Gençlere iş bulmaktan, gıda üretiminin artırılmasına ve hatta su kaynaklarının korunmasına kadar birçok meselemiz olacak. Ama ciddi fırsatlar da var. Görünen o ki Doğu Akdeniz'de ortaya çıkan enerji kaynakları ile bizim coğrafyamızda enerji ihraç eden yeni ülkeler ortaya çıkacak.
Tüm bu öngörüler yeni iş imkanlarını ve yeni işbirliklerini beraberinde getiriyor. Bu imkanlardan yararlanmanın en iyi yolu da bölgesel ekonomik iş birliğimizi güçlendirmekten geçiyor.''
Türk iş dünyası olarak dünyanın farklı bölgelerindeki ülkelerde olduğu gibi Araplar ile ilişkileri daha da derinleştirmek, çok boyutlu hale getirmeyi amaçladıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, Türk iş aleminin, küresel düzenin etkili bir oyuncusu haline gelmiş bir Arap Dünyası arzuladığını kaydetti.
-''Arap sermayesi ile Türk deneyimi bir araya gelebilir''
Hisarcıklıoğlu, cari fazla veren Arap ülkelerinin sermaye birikimleri ile Türk özel sektörünün sanayi ve mühendislik deneyiminin bir araya getirilebileceğini, yatırım açığı olan Arap ülkelerinin yeniden inşasının beraber gerçekleştirilebileceğini ifade etti.
TOBB ve DEİK olarak sahip oldukları network ve deneyim ile bu türden projelerin hayata geçirilmesi için her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, şunları ifade etti: ''Biz kardeşlerimize her türlü yardımı yapmaya, öğrendiklerimizi öğretmeye, deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız. Birbirimizi rakip olarak değil, bir bütünün, birbirini tamamlayıcı unsurları olarak görmeliyiz. Hepimiz aynı gemideyiz. Birlikte çalışmalıyız. Birlikte yükselmeliyiz.
Ülkelerimiz arasındaki ekonomik iş birliğini istenilen seviyelere çıkarmak için öncelikle uygun hukuki zeminin oluşturulması gerekiyor. Sınırlarımız, ülkelerimiz arasındaki insan, sermaye, mal ve hizmet hareketliliğinin önünde bir engel olmamalı. Bu çerçevede, öncelikle dondurulmuş durumda olan Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin bir an önce tamamlanması büyük önem arz etmektedir. Serbestleşme, aramızdaki ticaret hacminin arzuladığımız seviyelere çıkmasına katkı sağlayacak, işbirliğimizi güçlendirecektir.''
Forum kapsamında Türk-Arap ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunanlara verilen TAF Özel Ödülü bu yıl, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, National Commercial Bank (NCB) Yönetim Kurulu Başkanı Mansour S. Al-Maiman ve Abdul Latif Jameel Group Başkan Yardımcısı Fadi M. A. Jameel'e verildi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |