01.10.2018 / Ankara
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Türkçe konuşan işadamlarından oluşan heyeti kabul etmekten ve onlara ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtirken, Atlantik Okyanusu’ndan Pasifik Okyanusu’na kadar çok geniş bir havzada Türkçe konuşarak seyahat edilebildiğine işaret etti. Dilde, fikirde ve işte birlikteliğin önemine değinen TOBB Başkanı, “Dünyada 2 önemli trend var. Birincisi; şehirler artık ülkelerin önüne geçti. Ülkeler değil, şehirler marka haline geliyor. 1 milyonun üzerinde nüfusu olan şehir sayısı 1950’li yıllarda 77 iken bugün 436’ya yükseldi. Şehirler birbiriyle yarış ediyor. Buna dikkat edin. İkincisi de ABD Merkez Bankası’nın son dönemde aldığı kararlar. ABD Merkez Bankası faizleri artırınca dolaşımdaki para azalıyor. Düşürünce dolaşımdaki para artıyor. Para az olunca iş yapma ve ticaret yapma şansı yükseliyor. 2008’deki krizde ABD sıfır faizle para dağıttı ama şimdi tekrar parayı sıkılaştırdı. Bu da ticaret yapmanın önündeki engellerden” dedi.
-Özal döneminde ‘girişimciliğin’ keşfi
Anadolu’nun karma bir yapısı olduğundan söz eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de Gürcistan’dakinden fazla Gürcü yaşadığı örneğini verdi. 1912’de bir İngiliz yazarın Türklerle ilgili bir değerlendirmesinden söz eden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yazarın tespitine göre; Türkler öncelikle asker, sonra bürokrat olmak istiyor. En son olmak istedikleri şey ise girişimcilik. O dönemde sanki müteşebbis olmak ayıplanıyor. Bu düşünceyi Özal ile birlikte değiştirdik. Türkiye 1980’e kadar içine kapanık bir ekonomiydi. İhracatımız 3 milyar dolar turist sayımız 300 bindi. Allah rahmet eylesin Turgut Özal, bize ‘gidin dünyaya mal satın’ dedi. Önümüzü açtı. Bugün 170 milyar dolar ihracat, 40 milyon turist noktasına geldik” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, konuk girişimcilere çocuklarını ve yakınlarını da girişimci olmaya özendirmeleri çağrısında bulundu. “Para girişimcilikte” diyen TOBB Başkanı, ancak ticaret ve üretimle zenginliğin gelebileceğine dikkat çekti. Türkiye’nin girişimci gücünü öven Hisarcıklıoğlu, Avrupa’daki her üç televizyondan ve beyaz eşyadan birinin Türk malı olduğuna vurgu yaparak, “Nolur daha fazla ticaret yapın. Zarar karın kardeşidir. Zarar ettik, ederiz diye korkmayın. Yine deneyin, yine yapın. Zenginlik ancak bu yolla olur” ifadesini kullandı.